Last news in Fakti

8 Юли, 2014 15:57 1 400 2

Бизнесът с поредица от упреци към ГЕРБ

  • бизнесът-
  • поредица-
  • упреци-
  • герб

Въпреки това Борисов пак предупреждава за колапс на държавата

Бизнесът и синдикатите отправиха поредица от упреци към поведението на ГЕРБ през последната година, по време на срещата в Народно събрание, организирана по инициатива на партията, съобщи Дарик радио. Срещата продължи близо два часа. Представителите на труда и капитала се обърнаха към всички политици с призив да решават важните проблеми и да гласуват нужните законопроекти, вместо да се занимават с дребни теми.

Работодателите акцентираха върху това, че политиците трябва да си говорят и работят заедно, а не да нагнетяват напрежение в обществото. От КРИБ обвиниха ГЕРБ в бездействие през лятото на миналата година, когато хората масово са поискали оставката на кабинета Орешарски.

Синдикатите насочиха вниманието към решаването на важните проблеми. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров разкритикува сегашното правителство за политиката по доходите и здравеопазването, но не се съгласи с ГЕРБ, че държавата е финансово нестабилна.

Димитров припомни и положението със здравната каса от времето на кабинета Борисов: „Не забравихме ли какво стана по времето на Дянков? Забравихме ли къде отиде онзи 1,5 млрд. от здравни вноски, че беше национализиран бюджетът? Забравихме ли, че бюджетът на миналогодишният бюджет на Касата беше дефицитен и 2014 г., който влезе тази година, а казахме, че не стига", заяви Димитров.

Работодателите отхвърлиха тезата на ГЕРБ, че държавата е пред фалит, и призоваха политиците да спрат да нажежават обстановката. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал влезе в словесен сблъсък с Бойко Борисов.

„Г-н Борисов, вие сте виновни с това, че казвате, че държавата ще фалира и хората получават едно внушение да се редят на опашки пред банките!", каза от своя страна Велев.

От своя страна Борисов му репликира: „Абе г-н Велев, я се дръжте прилично! Когато излизаше Станишев и говореше, че ГЕРБ е изял, изглозгал, преял с държавния резерв... Това вярно ли беше?!"

Бойко Борисов подчерта, че се чувства объркан какво очакват синдикати и работодатели от ГЕРБ:
„При влизането в парламента ми се казва: „Влизате в капани и ставате част от това". При невлизането, пък, казвате, че не ходим на работа. Ние сме в цунг-цванг, както се казва в шаха. Всеки ход е грешен. Какво сме виновни, че ние сме първи? Парламентарна демокрация означава първа политическа сила да има председател на парламента. Това е парламентарна демокрация. Те я нарушиха, взеха си „Атака" и ни направиха на луди калинки", допълни Борисов.

Борисов обаче пак продължи да твърди, че държавата е в колапс „В сегашното състояние на държавата няма система, която да не е в колапс. "Здравеопазването е в колапс, 491 млн.лв. трябва актуализация там", каза Борисов и допълни, че това е мнението и на Българския лекарски съюз. "Когато ние преди една година бяхме против роднинските назначения в Министерството на здравеопазването, вие си затраяхте. Резултатите са, че половин милиард трябва да се вземе от данъкоплатците заради неправилното управление", допълни още Бойко Борисов. Той заяви, че безумията в енергетиката са повече от ясни.
"Много от вас знаят какво се прави се готви да се направи като залог за 5 и 6 реактор на АЕЦ "Козлодуй", обърна се към синдикатите Борисов и заяви, че не знае защо не се произнасят по въпроса. Лидерът на ПП ГЕРБ каза още, че същевременно в Париж върви дело за 1,8 млрд. евро. По думите му неустойките по "Южен Поток", ако продължи това надлъгване с ЕК, са 380 млн. евро, а синдикатите не са реагирали на писмото от руска страна, че 5 и 6 реактор ще струват повече от 600 млн. евро. Във връзка със състоянието на банките Борисов изтъкна ,че там също с държавни пари трябва да се осигури спокойствието на хората. „Тук искам внимателно да чуя и работодателите за безумно контрактуваните договори за около 1 млрд, за които няма финансирани, трябва ли сега да бъдат посочени в дефицита или октомври, което и да дойде правителство трябва да ги плати и, ако не ги плати кой ще ги плати? Имат ли моралното право да контрактуват договори , без пари? " попита Борисов. Той постави въпроса и какво би направило служебното правителство, ако не се актуализира бюджетът и парите не стигнат. "Парламент няма, няма министър на финансите, който при Закон за дълга да подпише да се вземе нов дълг, защото веднага би трябвало да го арестуват" , заяви Борисов.

За мен винаги е било важно отговорността да бъде персонална, всеки да знае каква му е вината - дали е премиер, дали е министър, дали е партия, дали са управляващи, отчете Бойко Борисов. Той заяви, че не приема под думата "политици" синдикатите и работодателите да слагат под един знаменател ГЕРБ и тези, които една година без принцип, без никакво споразумение управляват. "Понеже, когато си гласуваха, всички имаха интерес най-важният одитен орган в държавата - Сметната палата да бъде изцяло на БСП, ДПС и Атака, без победилата за два пъти тази година партия, ние си замълчахме. Когато приеха закона за МВР и Атака услужливо стоеше в парламента и бетонираха лясковския герой за 5 години напред, си затраях. И сега, когато БСП напусна парламента, пак си затраях, а сега искате да ни сложите в един кюп", каза още Борисов.
Председателят на ГЕРБ припомни, че вече е участвал при няколко консултации и при президента, и в парламента , като нито едно от споразуменията, нито едно от нещата, за които от ГЕРБ са се съгласили, не е било изпълнено впоследствие. „Нещо повече-започнаха безумни договаряния, започнаха още по-безумни назначения в 12 без 5, както е прието да се казва. В същото време вие искате да носим солидарна отговорност с тези, които управляват. Сиреч било какво било, днеска други сме", обърна се Борисов към синдиците и работодателите. Той допълни, че за четирите години, през които ГЕРБ е управлявал, партията не е отказвала срещи със представители на синдикатите и работодателите и да не са решавани въпроси. Борисов отчете, че по време на управлението на ГЕРБ организираните протести са били много повече, отколкото през изминалата година. "Аз не приемам от синдикат да ми се казва "оня, дето ще се върне на бял кон", каза още Борисов и допълни, че кой ще управлява не го решават нито синдикатите, нито работодателите, нито партиите, а гражданите - на изборите. "Ние искаме днес на тази среща да кажем какво е реалното състояние на държавата и какви са капаните пред следващото правителство, служебно включително и, ако намерим вариант и общ език да търсим разумен диалог с всички", заяви Бойко Борисов.

ГЕРБ са съгласни с проекта за работата на Народното събрание, при условие, че тя бъде допълнена със законопроект за изменение и допълнение на НЗОК и законопроект за допълнение и допълнение за държавния бюджет. Това каза по време на срещата със синдикати и работодатели зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. Цачева посочи, че това се казва в писмо на лидера Бойко Борисов в отговор на писмо от Михаил Миков за покана за консултации за обсъждане на седмичния дневен ред на Народното събрание. "Тоест ГЕРБ приема проекта на тази програма и очакваме от Министерски съвет да бъдат внесени законопроекти за промяна в бюджета на Здравната каса, което рефлектира и върху закона за държавния бюджет", допълни Цачева.

„Това писмо Ви го връчвам, тъй като считам, че от проведените 3-4 вече на брой консултации, на които извънпарламентарни партии си направиха евтин пиар, че от тях зависело, те решили, те принудили и какво ли не още. Знаете, нечестивците говорят, написаното остава.
Утре в 09:00 часа, ако това е дневният ред, ще бъда в парламента. Ако управляващите дойдат на работа, ще гласуваме това, което Миков ни е предложил. Всички други движения по този дневен ред, ще считаме за провокация към нас", категоричен беше Борисов.

Всичко, което Миков е предложил съм приел и съм предложил , каза председателят на ГЕРБ и добави, че предложените от него допълнения са нещо, което всеки нормален човек, без дори да е финансист знае. Бойко Борисов каза още, че не разбира, защо трябва да има консултации, след като ГЕРБ са приели предложението на Михаил Миков, „Атака” отсъства от Народното събрание, а съотношението в пленарна зала е 2:1.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    0 1 Отговор
    Упкреквани или не, те са единствените който застават с някаква позиция и явно поемат някаква отговорност...
    Къде са БСП, ДПС, Атака?!
  • 2 Монго

    1 0 Отговор
    Оправданието с предишното управление не е отговорност. При ГЕРБ и по-скоро повторение...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове