Last news in Fakti

17 Юли, 2014 12:42 834 0

Бюджетът на НЗОК може да се актуализира чрез лишения на министерства

  • нзок-
  • бюджет-
  • петър чобанов-
  • пари-
  • ктб

Очакваме решението на БНБ преди КТБ да бъде подпомогната от фискалния резерв с 1,7 милиарда лева

Ако държавният бюджет не се актуализира, този на Здравната каса все пак ще може да се промени, но за целта ще трябва да се орежат някои разходи на министерствата. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов след днешното съвместно заседание на икономическата, бюджетната и здравата парламентарни комисии. На заседанието бе приета единствено актуализацията на бюджета на НЗОК с 225 млн. лева, но не и актуализация на целия държавен бюджет.

„Възможно е да се гласува допълнителен дефицит в бюджета на Здравната каса, но тогава в бюджета на държавата трябва да бъде посочен какъв е източникът. Той може да е намаляване на разходите на министерства и ведомства, но това пак изисква промяна в бюджета. Трансферът към НЗОК трябва да бъде отразен, независимо по какъв начин, в държавния бюджет”, добави Чобанов.

"Тези 225 милиона лева са недостиг, който касата оценява, че ще има по принцип за годината. Това не означава, че в момента парите им са свършили", категоричен бе Чобанов.

С уговорката, че не би желал да бъде говорител на БСП, Чобанов обясни, че тяхната теза за актуализация е, че ако на първо четене се приеме само актуализация на бюджета на НЗОК, между двете четения може да се смени източникът и на средствата и да се обясни, че трансферът идва по друга линия. "Доколко е възможно това чисто юридически, не мога да отговоря, но такъв вариант беше предложен", обясни финансовият министър.

"Законът за касата получи подкрепата. Оттук нататък не мога да прогнозирам какво би се случило в зала, ако въобще се стигне до свикване на заседание", коментира още Чобанов.

На въпрос дали е възможно гарантираните влогове в КТБ да бъдат подпомогнати с 1,7 млрд. лева от фискалния резерв Чобанов отвърна, че трябва внимателно такъв вариант да се разположи във времето. "Всичко зависи от това колко време ще продължи одитът на КТБ и кога БНБ ще е в състояние да каже каква е дупката в капитала, т.е. колко отрицателен капитал се получава по отношение на КТБ. Очакваме решението на БНБ. Тогава ще възникне необходимостта да се дадат тези средства, за да се изплатят гарантираните депозити", допълни финансовият министър.

„Одитът е удължен до 21 септември, след това предстои няколко дни да се вземе самото решение, след като излязат резултатите от одита и на база на решението БНБ да си следва процедурата. Условно подобно задължение за изплащане на депозитите, ако се изчака целият срок, може да възникне в края на октомври. Тогава е възможно да имаме и парламент”, допълни министърът. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове