Last news in Fakti

30 Юли, 2014 08:00 1 150 0

Катаджии на морето ще дебнат с радари

  • печата-
  • катаджии

Преглед на печата

Катаджии на морето ще дебнат с радари, предупреждава в. „Преса“

МВР пусна в действие екшън план заради бума на катастрофи с десетки загинали хора от последните дни. Близо 130 полицейски мотоциклета, въоръжени с радари, дебнат наглите шофьори, които карат бясно и газят вилата за движение. Моторизираните катаджии ще патрулират по най-натоварените двупосочни пътища, тъй като заради неправилно изпреварване и шофиране в нетрезво състояние там стават най-много челни сблъсъци с човешки жертви. Те ще спират на място виновните водачи и ще им пишат акт или фиш. Полицейските мотоциклети не са подходящи за магистралите, тъй като заради високата скорост е невъзможно да махнеш със стоппалката и да спреш автомобил, обясни шефът на Пътната полиция Антон Антонов. Затова за аутобаните ще бъдат използвани мобилните камери.

18 години затвор за клане на млада балдъза, пише в. „Труд“

"Спри се бе, полудя ли? Само да посегнеш на детето, Господ ще те убие." Така крещяла отчаяно 19-годишната Мария Миткова, докато се отбранявала от развилнелия бивш съпруг на сестра й.

Това останали и последните думи на младата балдъза, след като 18-годишният Георги Демирев се нахвърлил върху нея. Нанесъл общо 33 удара с нож. Част от раните били по ръцете на Мария, която напразно опитвала да се спаси от острието.

18 години затвор наложи тези дни Хасковският окръжен съд на Георги Демирев. Делото се гледа по съкратеното производство, след като той се призна за виновен и се съгласи изцяло с изложените факти и доказателства в обвинителния акт. Това вероятно го спаси от доживотния затвор, за който настояваха близките на Мария.

Плащат напролет за градушката, отбелязва в. „Стандарт“

Софиянци ще лекуват "болежките" по колите си, които пострадаха от невижданата градушка на 8 юли, поне до февруари. Това показва проверка на "Стандарт" в няколко столични сервиза. Въпреки че от бедствието в София минаха 3 седмици, при застрахователите все още се завеждат щети по "Каско", а след това автомобилът се записва за някой сервиз, където да бъде ремонтиран. Част от хората, чиито автомобили са с по-леки щети, само правят огледите и все още не са отишли, за да получат възлагателни писма от застрахователя, тъй като отново са принудени да чакат на опашка и предпочитат да направят това наесен. Още първите дни след градушката автомонтьорите даваха дати за първите дни на септември. Вече свободни дати има от декември нататък, а тепърва се очакват още коли, чиито щети да бъдат заведени при застрахователите. Част от застрахователните компании обмислят да удължат срока за завеждане на щети и през август. Времето за ремонт на един автомобил е различно и зависи от това колко е пострадал, обясняват от "Бул Инс".

Чиновници в Скопие въртят бизнес с БГ гражданство, разкрива в. „Монитор“

Държавни институции в Македония вземат между 1000 и 1500 евро, за да съдействат за попълването на формуляри за кандидатстване за българско гражданство, съобщи вчера зам. правосъдният министър Илия Ангелов. След тежки преговори със Скопие обаче тази дейност била ограничена.

От МП коментираха, че не е тайна, че българското гражданство се търгува. Основният мотив на кандидатите да станат българи е след получаването на паспорти да заминат за Западна Европа, където се отказват от нашето гражданство. „Това е европейски въпрос”, допълни вицепремиерът в оставка Зинаида Златанова. МП е намалило броя на предложенията за българско гражданство, констатира вчера ръководният екип на ведомството, който отчете дейността си за година и два месеца управление. През 2013 година е имало 17 500 преписки, а до края на юни тази година те са достигнали едва 7800. Най-много са кандидатите за българско гражданство от Македония – 3900 души, следвани тези от Молдова – 934, Украйна – 761, и Сърбия – 415. Мераклиите да се сдобият с български паспорт от Албания и Косово пък са намалели - през 2013 година 1041 албанци са поискали българско гражданство, а тази година – само 202. 250 са били косоварите, които са кандидатствали през миналата година, при 98 за тази година.

Данъчните престъпления са станали абсолютен хит, тревожи се в. „Сега“

Данъчните, митническите и престъпленията във финансово-кредитната система са основните прояви на организираните банди у нас. Институциите не успяват да организират ефективна съпротива срещу тази престъпност, като причината за тяхната безпомощност са постоянните законодателни и кадрови промени. Това става ясно от отчета на МВР за първите шест месеца на 2014 г.

"Продължаващите реформи в сектора за сигурност и в областта на контрола по спазване на фискалната дисциплина все още затрудняват интегритета между отделните държавни органи за решително и ефективно противодействие", пише в отчета. От него става ясно още, че данъчните престъпления не са най-масовите, но за сметка на това са най-приоритетни за организираната престъпност вероятно защото от тях печалбата е най-голяма. Едва 10% от всички 56 918 престъпления са квалифицирани като "икономически", но "основните проявления на организираната престъпност са в сферите на престъпленията с пряко отражение върху фиска - данъчни, митнически и във финансово-кредитната система".

Корпоративна банка - а сега накъде, анализира в. „Капитал дейли“

Темата какво и кога ще се случва с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) изчезна от дневния ред на БНБ, политици и управляващи. Над месец след затварянето е ясно единствено, че тя ще е във фризера минимум три месеца, ако не и шест. Тъй като спасението от досегашните акционери звучи все по-невероятно, логично е да се активира и класическата процедура за банкова несъстоятелност. Третият вариант е при новия парламент през октомври да се подновят опитите за специален закон, т.е. решения в полза на някой.

Конфискация на автомобил за водачи, които шофират без книжки, предлага в. „Дума“

Да се конфискуват автомобилите на шофьори, които карат без книжки, предлагат от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Причината е в големия брой фатални инциденти на пътя от последните почивни дни. От началото на годината 355 души са загинали при катастрофи в страната. При 25% от тях зад волана са били непълнолетни, съответно без шофьорски книжки.

Пред Дарик председателят на асоциацията Владимир Тодоров прогнозира минимум 60 жертви на катастрофи за предстоящия месец август, който по традиция е с най-голяма концентрация на смъртни случаи.

Идеята да се отнемат автомобили на неправоспособните водачи се прилага успешно в Италия и Швейцария, обясни експертът по пътна безопасност. "Това според нас ще е много сериозна мярка и срещу родители, които неглижират и си затварят очите, когато децата им взимат ключовете на колата уж без тяхно съгласие. Ако таткото е заплашен да му се конфискува джипа, ако той не милее за детето си, сигурно милее за колата си", коментира Тодоров. Той е категоричен, че идеята ще бъде внесена за обсъждане още в първите дни на работа на новия парламент.

Бейби бум в София и Пловдив, анализира в. „Новинар“

Бейби бум в София и Пловдив. Това показа проверка на „Новинар”, според която това са двата града с най-много бебета, родени от началото на годината.

От столичната АГ болница Майчин дом допълниха, че от началото на 2014 г. там са родени около 2700 бебета, което е повече в сравнение с миналата година. „Минали години изписвахме по 2-3 бебета на ден, а сега имаме по 6-7 изписвания”, коментират от болницата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове