Last news in Fakti

14 Август, 2014 19:34 3 332 3

Ваньо Танов ще сменя шефовете на ключови митници

  • ваньо танов-
  • сменя-
  • шефовете-
  • митници-
  • агенция "митници"-
  • акцизни стоки-
  • приходи-
  • мишо бирата

В мобилните групи са назначени хора с осъдителни присъди

Ваньо Танов ще сменя шефовете на ключови митници - 1
Снимки: Агенция "Митници"

Предстои смяната на директори на ключови митници, работещи с акцизни стоки, като Варна, Бургас, Пловдив, Югозападна и др., където резултатите са най-лоши, заяви на първата си пресконференция отново начело на Агенция „Митници" Ваньо Танов. Днес станаха ясни и двамата му заместници - митничарите Божидар Алексов и Розалия Димитрова.

Танов разкритикува работата на агенция „Митници" в периода след неговото напускане преди близо година. „Бившият директор на агенцията просто не е управлявал. Той е стоял тук, за да подписва. Друг е управлявал вън и са прехвърляни задачите, като отговорността да носят началниците на „Митници" и по-надолу”, коментира новият стар шеф на агенцията.

Според него, част от тях ще си тръгнат сами, защото резултатите им са ясни, но ако те не го направят, тогава ще ги покани той. „Там, където има акцизи, цигари, алкохол, горива, там са проблемите", коментира Танов.

Ваньо Танов определи състоянието на агенцията като ужасно, приходите й - като трагични, а прогнозите за бъдещето на страната според него също не са никак радостни.

„Очакванията на хората за по-добър живот, за по-високи пенсии, не могат да се сбъднат, ако не се направи всичко възможно до края на тази година да се стабилизират нещата в приходната агенция”, категоричен бе той. Според него, от януари до юли не са събрани почти 500 милиона лева, което е със 100 млн. лева по-малко дори от миналата година, а до края на тази Агенция „Митници" ще има между 950 млн. и 1 млрд. лв. неизпълнение на приходите.

Ниската събираемост, лоша кадрова политика, блокираното митническо разузнаване са сред основните проблеми в системата, обяви Танов и обеща резултатите от работата му да бъдат видими още в бюджета за октомври.

Той обяви, че в митниците са правени необосновани назначения и са били блокирани важни отдели. Само за тази година без конкурс на работа са взети близо 90 служители. Експресната ревизия открила и липса на протоколи от извършени проверки, но имало многобройни сигнали за рекет. Танов се зарече да даде на прокуратурата всички открити нередности.

„За съжаление, има назначени хора с осъдителни присъди, включително и в чужбина, и в момента ръководят мобилните групи”, коментира Танов.

Той за пореден път подчерта, че няма случай "Ало, Ваньо" и никога Бойко Борисов не му е нареждал да отменя проверки на „свои хора", а скандалът с Мишо Бирата е скалъпен от различни телефонни разговори с реплики, извадени от контекста.

„Да, чува се гласът от друг разговор за други неща. Събрано е. Всички сме живи хора, водим много разговори”, увери той, добавяйки, че е човек от системата на МВР, занимавал се е с тази дейност и познава по дишането кога някой лъже и кога не лъже.

Танов показа два протокола, като заяви, че единият от тях е дописван с цел той да бъде изкаран виновен, че е искал да спре проверката в пивоварната на Михаил Михов-Бирата под натиска на Борисов.

Със заповед на министъра на финансите Румен Порожанов предложените от Танов Божидар Алексов и Розалия Димитрова вече са назначени за заместник-директори на Агенция „Митници". Досегашният заместник-директор Чавдар Васев  е освободен от длъжност по негова молба.

Божидар Алексов е магистър по икономика от УНСС със специалност „Счетоводство и контрол" и следдипломна квалификация „Международни икономически отношения и митническа политика." Той е експерт с дългогодишен опит в митническата и данъчна материя. Започнал е професионалния си път през 1991 г. в Столична митница, а от 1998 г. до 2008 г. заема различни ръководни длъжности в Регионална митническа дирекция София, където последователно оглавява отдели "Митнически режими и процедури", „Акцизи" и "Последващ контрол".

От 2009 г. до момента заема ръководни позиции в Агенция „Митници" като директор на дирекция „Акцизи" и началник-отдел в дирекция „Финансово стопанска дейност и управление на собствеността". От страна на Агенция „Митници" ръководи проекта за Изграждане на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) и изграждане на Информационна система „Контрол на горивата" за НАП.

Розалия Димитрова е магистър по „Неорганични и електрохимични производства" във  Висшия химикотехнологически институт - София (Химикотехнологичен и металургичен университет - София) със следдипломна квалификация „МИО и митническа политика" в УНСС. От 1991 г. досега работи в митническата администрация, като преминава през всички длъжности от стажант митнически инспектор до директор на дирекция. От 2011 г. е директор на дирекция „Митнически режими и процедури" в Централното митническо управление на Агенция „Митници". Участва в работата на Комитета по Митническия кодекс и групи на ниво Европейска комисия.

Координира работата на митническата администрация на национално ниво и участва на срещите за обсъждане на разпоредбите  проектите на Делегирания акт и Акта за изпълнение на Митническия кодекс на Съюза (прилагане от 01.05.2015 г.). Награждавана е за постигнати резултати в подготовката на митническата администрация за процеса на присъединяване на Република България към ЕС и за принос към Световната митническа организация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Ковачев

    1 0 Отговор
    АЛО ВАНЪО КАК ТАКА ПАК В МИТНИЦИТЕ БЕ ДОКОГА ЩЕ ЛАПАТЕ КАТО ЛУДИ,ОЩЕ БОКО НЕ Е ОЗАКОНИЛ УСПЕХА НА ГЕРБ ЕООД ,ВИЕ ВЕЧЕ СЕ НАРЕДИХТЕ ПО ХРАНИЛКИТЕ
  • 2 Монго

    1 0 Отговор
    Ваньооо, звънни ми на ЕГН-то, да се разберем за някой пост...
  • 3 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Този Ваньо Танов ще излезе по голяма клечка от Бойко Борисов както е тръгнало. За ЕГН няма смисъл да се говори. Човека вече е назначен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове