Last news in Fakti

19 Август, 2014 19:12 1 000 0

„Синият език” официално идва от Гърция

  • син език-
  • идва от гърция-
  • затягат

Затягат контрола в Бургаска област

Към днешна дата, на територията на Бургаска област, болестта „син език” е обявена в 19 населени места, в общо 6 общини, съобщи Gramofona.com.

Първият сигнал за плъзналата зараза е подаден на 4 юли, а днес вече е стигнал и до Дунава. По думите на специалисти от отдела по здравеопазване на животните, може да се говори за бързо разпространение на смъртоносната зараза.

Министър Грудев: Имаме целия ресурс за компенсиране на загубите от заболяването „син език”

„Намерили сме целия необходим финансов ресурс за компенсиране загубите на стопаните от заболяването „син език”. Това заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на среща с животновъди в сливенското с. Мокрен. Той припомни, че първият случай на „син език” е възникнал на 24 юни т.г. в Ивайловград и до края на юли заболяването е констатирано в 22 области на страната. Животновъди от региона заявиха пред министъра, че предишното ръководство на министерството не е предриело адекватни мерки за справяне със заболяването, поради което броят на умъртвените животни е около 2000 в цялата страна. Министър Грудев уточни, че всички са притеснени от създалата се ситуация, при която не са взети навременни мерки.

Министър Грудев увери фермерите, че в момента са предприети всички необходими действия за справяне със заболяването и структурите на Българската агенция по безопасност на храните работят на пълни обороти. Министърът информира, че се подготвя допълнителна минимална помощ de minimis в размер около 10-15 млн. лв. за овцевъдството. Тя ще се предоставя за предотвратяване на евентуални пропуснати ползи. Министър Грудев посочи още, че разходите за дезинфекция ще бъдат поети от държавата. За да бъдат облекчени и да не търпят санкции занапред, тези стопани, които кандидатстват за национални доплащания за глава животни, ще подават документи веднъж месечно в разплащателна агенция за броя на умъртвените животни.

Министър Грудев заяви, че около 3 млн. лв. са необходими за ваксинация на животните. Страната ни е получила разрешение от ЕК и в момента се подготвя ваксина за щама срещу болестта. Стопаните, чиито животни са засегнати от заболяването „син език”, ще получат обезщетение от средна пазарна цена по данни на НСИ. Животните от племенните стада, които са пострадали, ще бъдат оценени от комисия от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

„Синият език” официално идва от Гърция, подчертава изданието. Преди броени дни Турция също обяви епидемия, която се разпространява вече и към северната ни съседка Румъния. Огнищата на синята епидемия се разрастват към Велико Търново, Силистра, Варна и Шумен.

Навсякъде в Бургаска област, където е констатирана болестта, са предприети мерки.

Проби от съмнителен добитък, потенциален преносител на заразата, са взети от 1 000 животни. Все още не са излезли резултатите със заразените.

До момента 309 са загиналите от „син език” животни, от които една коза и едно говедо. Всички останали са овце.

Обещетение за животновъдите, чиито добитък е заразен, ще има. Сумите обаче още не са уточнени.

Областите, в които върлува заразата са Сунгурларе ,  Средец, Созопол, Руен, Царево и Малко Търново.

Вземат необходими мерки за ограничаване на разпространението на болестта „син език” по животните в Бургас и областта. Това стана ясно на днешното заседание на областната епизоотична комисия.

Областният управител Павел Маринов издаде заповед, в която се разпорежда да се свикат незабавно общинските епизоотични комисии, които да набележат конкретни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта „син език”.

Кметовете и наместниците в областта трябва да преброят и регистрират всички едри и дребни животни и да представят списъци на съответната община.

При сигнал за съмнение ще се извършват прегледи на добитъка.

Забранена е пашата на преживните животни в часовете от 19:00 до 08:00ч. Също се забранява и участието на потенциалните преносители на болестта в пазари, тържища и изложби за едър и дребен добитък на територията на областта.

Дезинсекция в и около помещенията за отглеждане на животните са задължени компетентните органи.

Собствениците на добичетата трябва периодично да извършват обработка с препарати с инсектицидно или репелентно действие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове