Last news in Fakti

26 Август, 2014 10:06 1 574 2

Татяна Дончева: ДПС – етническа партия, обслужвана от "еничари"

  • татяна дончева-
  • бсп-
  • герб-
  • избори

Лидерът на Движение 21 призова за по-малко драматизъм в политиката

Движението за права и свободи е една формално турска етническа партия, обслужвана от българи-еничари и трябва да бъде извадена от властта. Това заяви в „Тази сутрин” лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева.

„ДПС прекали с обръчите и като метастази пусна във всички сфери на политически, обществен и икономически живот тези обръчи. Това нещо пречи. Не може ние всеки път да се разправяме с ЕС на кого са дадени парите за водни цикли – защо не са дадени на „Княжево” в София, където няма канализация или на „Манастирски ливади – Изток”, а са дадени в едни турски села, където няма никаква необходимост. Защо министърката на спорта прави едни басейни по 3 метра дълбоки, вместо по 1.80 – да отчитаме колко тухли, бетон и плочки са вложени в повече”, коментира Дончева.

Според нея трябва да се промени системата на етническия мир в България, защото тя „толерира една формално изградена на етнически признак партия, която си служи с няколко българи-еничари за най-мръсни финансови поръчки”.

По думите на Дончева това не трябва да става чрез създаването на формации като ГЕРБ, „Атака” и ДПС, които взаимно се нападат и манипулират страховете на хората. Тя подчерта, че в българските политически партии трябва да влязат хора от турския етнос „не по квоти, не по признаци, а по професионални и лични качества”.

„Българите трябва да си дадем сметка, че турската интелигентния се притеснява, че ако няма такава партия като ДПС, те ще бъдат изтикани в ъгъла на политическия и обществен живот”, подчерта Татяна Дончева.

„Умирам като видя истерици в тежка ситуация – независимо дали става въпрос за професионално тежка ситуация или обществен проблем”, коментира случващото се в останалите политически сили Дончева. Според нея не е нужен драматизъм, а усилията трябва да се насочат към 2-3 големи проблема, които ще са проблем за всички партии.

По думите й Бойко Борисов се е показал като актьор от латиноамериканската школа, „от тези много драматични герои, които сега започват да си късат ризата, защото трябва да се внуши, че ако не е той да спаси положението, няма кой да го спаси”.

„Айде стига с тоя драмтизъм, стига с тези оперети и с тези латино сериали. Държавата е в бъркотия от доста време, която става по-голяма. Да сложим ред в бъркотията. Слагането на реда в бъркотията няма да стане като аз казвам „Или ме избирате за „Мис България”, или аз няма да играя в тази игра. Или ми давате 121 гласа, или аз няма да играя”, категорична беше Дончева.

Според бившия депутат от Коалиция за България, кабинетът „Орешарски” не е успял да събере очакваните приходи заради политическата нестабилност и отпускането на администрацията

„Ситуацията при Петър Чобанов беше доста мъглява, защото той беше доста измислен министър на финансите – едно момче отличник, което така и не се разбра влезе ли в час с държавните финанси или трябваше Пламен Орешарски да му държи ръката както дотогава”, заяви Дончева.

По думите й има проблем в държавната администрация на средно и над средно ниво и не се подава адекватна информация, но добрите политици би трябвало да имат ориентири в реалния живот, които да им показват, че нещо не е наред и трябва да изискват реални данни.

По отношение на митниците, Татяна Дончева посочи, че „Ваньо Танов е назначение на Близнашки формално и юридически, но произлиза от средите на ГЕРБ и очевидно отразява влиянието на ГЕРБ върху служебния кабинет”, но рокадата в агенцията е била наложителна.

Дончева подчерта, че ситуацията с „Корпоративна търговска банка” ще е тест за политиците, защото задкулисието иска трезорът на Цветан Василев да бъде затворен и така да бъдат скрити тайните му.

Сред тях били консултантските договори и неограничените кредитни карти на политици, кметове, държавни служители, служители на силите за сигурност, високопоставени полицаи.

Дончева на няколко пъти подчерта, че нейното „Движение 21” предлага алтернатива на сегашната политическа среда. Формацията щяла да дава път на млади хора с политическа и икономическа подготовка, които не са били преди в партия, като и участието на жените ще е по-голямо.

В отговор на въпрос защо социолозите не отчитат особена подкрепа за политическия проект, Дончева посочи, че „и царят никой не го мереше преди 6 април (2001 г. – б.р.)”.

Тя посочи ранните години на НДСВ като модел, който би следвала и подчерта, че може да подкрепи следващия кабинет без да има участие в него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    4 0 Отговор
    Кой създаде ДПС, кой определи, че тази партия не е противоконституционна през 1992 г. с решение на ВС, кой влизаше в коалиция с нея, кой избра Пеевски за шеф на ДАНС, кой, кой ,кой...
    Абе, кой е този кой...
  • 2 Autohouse Randm

    1 0 Отговор
    Evala
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове