29 Декември, 2014 13:27 1 341 0

Директорът на ГД „Гранична полиция“ е подал оставка

  • полицаи-
  • веселин вучков-
  • оставка-
  • гранична полиция

Назначават 700 души в Гранична полиция

Директорът на ГД „Гранична полиция“ е подал оставка - 1
Министър Вучков. Снимка: БТА

Директорът на ГД „Гранична полиция“ Захарин Пенов е подал оставка.  Пенов е подал оставката си заради инцидента от преди няколко дни, когато камион с 15 гранични полицаи се обърна близо до Елхово и един от служителите загина, а няколко други бяха ранени.

Вътрешният министър Веселин Вучков съобщи, че Пенов е подал оставката си преди два дни и той е взел решение да я приеме. Това стана ясно след среща на ръководството на МВР и синдикатите в МВР, които поискаха оставки заради тежкия инцидент на границата.

Друго, което стана ясно е, че три доклада за положението по българо-турската граница са били внесени в последния работен ден преди Коледа от вътрешния министър Вучков в Министерски съвет. С тях се иска отзоваване на всички пеши патрули по българо-турската граница, замяната им с автопатрули, доизграждането на стената между България и Турция, която да възпрепятства миграционната вълна и създаването на добра инфраструктура в пет общини по българо-турската граница. 

Вучков каза още, че с постановление на МС ще бъдат назначени още 700 души в "Гранична полиция", които да заменят в момента присъстващите там полицаи от цялата страна.

Предлага се и план за 2015 г. с мерки срещу миграционния натиск, посочи вътрешният министър. Той бе категоричен, че този проблем не е единствено и само отговорност на МВР, а обхваща много други институции в държавата. В проектоплана е направен разчет на изграждането на изцяло нова логистика на границата, изграждането на нови пътища – около 110 км в петте най-засегнати общини в близост до българо-турската граница. В него са включени и мерки за осигуряване включително и на гориво, агрегати, нови автомобили. Министър Вучков конкретизира, че 97 милиона лева, отпуснати от МС, ще са достатъчни, за да се реализират заложените в плана предложения. Той още веднъж подчерта, че в момента  МВР буквално е хвърлено на съдбата и плаща за всичко, независимо че е напълно ясно, че ефективното противодействие на миграционния натиск в никакъв случай не е и не може да бъде отговорност само и единствено на ведомството. Вътрешният министър посочи, че е обсъдил с премиера Бойко Борисов тези предложения, предстоят още дебати, които да конкретизират и изчистят ангажиментите и отговорностите на институциите в държавата по проблема „миграционен натиск“. Има пълно съвпадение между предложенията в трите доклада, внесени в МС, и в доклада, изготвен през ноември от представителите на синдикалните организации в МВР, заяви министър Вучков със забележката  за изразено особено мнение от някои от участниците към част от направените изводи. Той уточни, че след трагичния инцидент, от 26 декември е започнало реализирането на предложените нови варианти - изтегляне на полицаите от границата в районите на Средец и Малко Търново, формирането на патрули само там, където може да се гарантира абсолютна безопасност за служителите. Тази предприета стъпка, както и изграждането на възпиращи съоръжения бяха подкрепени от председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Валентин Попов заяви, че при наличието на миграционен натиск, какъвто държавата не е изпитвала от десетилетия, не е логично да се посрещне единствено с ресурсите на МВР и по  думите му, това е проблем на държавното ръководство. Той не скри очакването в докладите да бъдат посочени причините за трагичния инцидент, както и отговорните за тях служители и посочи, че са готови да коментират мерките в перспектива, след като се запознаят с тях. По думите на Любомир Еленков от Синдиката на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ , неговите колеги работят в намален състав, а това води до реалната опасност от трагични последствия.

Утре се очаква да излезе на интернет страница на МВР докладът за положението на българо-турската границата и условията, при които живеят полицаите. Това ще се случи по искане на синдикатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове