Last news in Fakti

26 Януари, 2015 09:44, обновена 26 Януари, 2015 14:30 14 629 9

Зам. председателят на НС Росица Янакиева почина

  • росица янакиева-
  • почина-
  • перник-
  • зам.-председател

Тя си отиде след спукана аневризма в мозъка

Тази нощ почина зам.-председателят на Народното събрание и бивш, дългогодишен кмет на град Перник г-жа Росица Янакиева, съобщиха за Факти.бг близки до Янакиева.

Росица Янакиева почина на 60-годишна възраст, след спукана аневризма в мозъка и спешна безкръвна операция, извършена във ВМА в град София.

„След тежко боледуване, тази нощ почина скъпият ни приятел и колега Росица Янакиева С дълбока тъга и скръб парламентарната група на АБВ изказва своите съболезнования на нейните роднини и близки и на всички, които я обичаха и уважаваха. С кончината на Росица Янакиева ПГ на АБВ и българският парламент загубиха едно от най-ярките си лица, като парламентарист, достоен и почтен политик и човек. Поклон пред паметта й от всички нас!“, съобщиха от партията.

Росица Янакиева е родена на 7 юли 1954 г. в Перник. Завършила е химия в СУ „Климент Охридски“. Започва кариерата си като технолог в завод „Пектин“. Била е директор на Младежкия дом; енергетик на цех в пернишката „Топлофикация“. Има две деца и внучка. Има сериозен политически опит – била е два мандата кмет на кв. „Изток“ - Перник, народен представител в 40-то Народно събрание, след което през 2007 г. печели изборите за кмет на Перник срещу „Съюз за Перник“.

Ръководи българската делегация в Съвета на Европа. През мандата си три пъти е удостоявана с приза „Кмет на годината“, веднъж с приза „Мениджър социални услуги“, носител на отличието „Европейски етикет“ в изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа“, а община Перник е на първо място по спечелени проекти от еврофондовете и една от малкото общини, които имат проекти, финансирани директно от Европейската комисия.

Част от проектите се изпълняват заедно с побратимените градове, които са обединени в солидна партньорска мрежа. Янакиева е инициатор за приемането на План за интегрирано развитие на Перник за новия програмен период (2014 – 2020 г.). През мандата й са ремонтирани всички основни улици в общината, повечето училища и детски градини; Мемориалът на миньорския труд в центъра на града, който бе превърнат в лятно кино; залата на Драматичен театър „Боян Дановски“, стадионът „Миньор“, Центърът за работа с деца, спортните зали и много други обществени обекти. Започна възстановяването на един от символите на града – крепостта на хълма Кракра. Беше изградена канализация в големите квартали. Беше създаден Европейският политехнически университет, както и уникалният подземен Минен музей в галериите на старите рудници, който бе включен в туристическите маршрути.

През нейния мандат започна газифицирането на града, сложи се начало на новата индустриална зона, започна строителството на жилища за младите семейства, а обслужването на гражданите от общинската администрация вече може да се осъществява и по електронен път. За първи път в историята на града беше гласувано доверие и на младите хора от неправителствените организации, които излъчиха свой представител за Младежки медиатор. Традиция са вече и младежките летни археологически експедиции „Кракра“, които се провеждат на крепостта през ваканциите, както и придобилата популярност като пернишки сървайвър „Мисия ЛЯТО“.

Градът беше обявен за Европейска столица на маскарадните игри заради фестивала „Сурва“, който се разви с помощта на спонсори и всяка година събира по над 100 000 туристи, групи и медии от цял свят. Фестивалът бе включен в календара на Министерството на културата и на Юнеско. Перник се превърна от град със затихващи функции в централна медийна тема – заради многобройните събития и честите визити на първите държавни мъже и дипломати. През мандата на Росица Янакиева в Перник бе пренесена и дълго молената частица от мощите на свети Иван Рилски – покровителят на перничани, която се съхранява в черквата, именувана на светеца. Перник беше нейна кауза.

От АБВ изказаха съболезнования до семейството и близките на Росица Янакиева:

"В първите минути на днешния ден ни напусна Росица Янакиева, изявен политик, активен общественик, всеотдайна майка, баба и съпруга, уважаван приятел и другар. Въпреки големите усилия и професионализма на лекарите, тя не успя да спечели битката за живота си.

Където и да работеше през годините – технолог в завод „Пектин“, енергетик в „Топлофикация“, директор на Окръжния младежки дом, кмет на квартал „Изток“ или кмет на града, Росица Янакиева се беше посветила на град Перник.

За нея Перник беше съдба и кауза.  Израсна и се утвърди в Перник, но нейните възможности и стремления надхвърляха пределите на родния край. Беше народен представител, член на управителния съвет на Демократичния съюз на жените, избирана два пъти за „кмет на годината“, тя вложи енергия и идеи в сдружението на общините, от чието име участваше в различни форуми в Брюксел. С много плам и вдъхновение започна дейността й като заместник председател на 43-тото Народно събрание, в което бе избрана като представител на една нова и перспективна лява формация – Алтернатива за българско възраждане.

Нейната увереност в правотата на идеите и стремленията на АБВ даваше увереност на членовете и симпатизантите на партията.

Изключително трудно е в този тежък момент да се даде цялостна и пълна оценка на Росица Янакиева, човека, приятеля, другаря. В сърцата и душите на всички, които я познаваха и уважаваха ще остане празнината от нейното отсъствие.

С дълбока скръб и болка изказваме своите съболезнования на роднините и близките за невъзвратимата загуба.

Поклон пред светлата памет на Росица Янакиева.

Сбогом Роси!"

Поклонението пред тленните останки на Росица Янакиева ще бъде утре 27.01.2015 г. (вторник)  от 11.00 ч. в сградата на Двореца на културата в гр. Перник.

Факти.бг изказва своите съболезнования към близките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Металурго

    4 0 Отговор
    Съболезнования на близките!
  • 2 Vasik Atanasova

    5 0 Отговор
    БОГ ДА Е ПРОСТИ СИМПАТИЧНА ЖЕНА

    Коментиран от #7

  • 3 VWandMercedes

    3 0 Отговор
    Когато човек е достоен и почтен, макар и комунист може да се каже само едно. Мир на душата и.
  • 4 mediator37

    0 0 Отговор
    Без да доживее до пенсия.
  • 5 Монго

    0 0 Отговор
    За умрелите или добро, или нищо.
    П.П. Който е страдал от подобен аневризъм знае каква потресаваща е болката, до полуда...
  • 6 chavo

    0 0 Отговор
    Един от малкото...Жалко! Не е справедливо!Мир на душата и!
  • 7 Autohouse Randm

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Vasik Atanasova":

    Bog niama miasto pri komunist ateist

    Коментиран от #9

  • 8 тошибиян

    0 0 Отговор
    евалата
  • 9 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Autohouse Randm":

    Дано бог има място при теб, когато ти дойде времето...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове