Last news in Fakti

12 Февруари, 2015 21:27 1 961 1

Камери за видеонаблюдение на всички матури поискаха от МОН

  • мон-
  • матури-
  • тодор танев-
  • ваня кастрева-
  • децата-
  • таблетите-
  • образование-
  • наука-
  • камери-
  • видеонаблюдение

Децата трябва да се научат да мислят, а не да зубрят, подчерта проф. Тодор Танев

Камери за видеонаблюдение на всички матури поискаха от МОН - 1
Снимка: Пресцентър МОН

Просветното министерство се обяви за тотално видеонаблюдение на матурите тази година. На брифинг днес министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев и зам.-министър Ваня Кастрева съобщиха, че ведомството препоръчва във всички изпитни зали, където ще се провеждат матури, да има монтирани камери. Въвеждането на камерите и съхраняването на записите от тях имат за цел при подаден сигнал за нарушение съответното видео да може да се прегледа. Обмисля се и тест да замени матурите за влизане във ВУЗ, тъй като според проф. Тодор Танев те не са достатъчно филтриращ механизъм.

Превръщането на страната ни в образователен център за целия регион, както и въвеждането на гъвкаво финансиране на системата на училищното и на висшето образование и на научните изследвания и развойната дейност са важен приоритет, заяви министър Тодор Танев на днешната среща с журналисти по актуални въпроси. Следва да се търсят ресурси не изключително от държавния бюджет, а от европейските фондове, от частния сектор, от НАТО, от различни агенции по света. Тези ресурси трябва да бъдат така използвани, че да стимулират качеството в смисъл на конкурентоспособността на българското образование и наука, уточни проф.Танев.

Представяйки визията на ръководния екип на МОН за необходимите реформи в областта на образованието и науката, министърът акцентира върху намирането и прилагането на такава формула за качеството на училищното образование, която да доведе до резултата децата да мислят, а не да зубрят. Това ще означава край на функционалната неграмотност. Първа крачка ще са законодателните промени и преработката на учебниците. "Ако влязат таблетите, това създава нова платформа за въпроса с учебниците в България", каза министърът. Проф.Танев подчерта значението на равния достъп до качествено образование на всички ученици – да се тушират разликите между градове и села, различни части на България, етнически групи.

Като стъпка към изграждането на модерно професионално образование министър Танев посочи надграждането на средното образование чрез колежи. 

Сред приоритетите на ръководния екип на МОН министър Танев посочи също и необходимостта от структуриран подход по информационните технологии в образованието – не на парче и без план за един или друг дял от системата. „Ние трябва да направим всичко възможно информационните технологии да станат част от образованието – от началното до края на висшето образование“, коментира проф. Танев.

По отношение на висшето образование визията е да се постигне европейско качество. „Локализмът, от който страда още, старите правила и старият морал трябва да отстъпят на това, което българските студенти и българските професори наистина – в по-голямата си част – заслужават и имат потенциал. Важно е да има връзка с пазара на труда. Следва висшето образование да не произвежда безработни“, каза министърът и добави: „Финансиране само на качеството. Сближаване на държавни и частни висши училища. България да стане образователен център на целия регион.“

Време е българската наука да допринася повече за развитие на технологиите. Работи се по нарастването на достъпа на учените ни до различни донорски програми – не само „Хоризонт 2020“, но и НАТО, Европейската космическа агенция и др.

Заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева подчерта, че екипът на МОН още от следващата учебна година трябва да помисли какъв да бъде прагът, който да гарантира качествено образование на децата, получаващи диплома за средно образование.

В брифинга взеха участие заместник-министър Николай Денков, главният секретар Красимир Вълчев и съветници на министъра. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 0 Отговор
    Ако ще и всички камери да са вперени в мене,пак ще направя "каквото трябва".Эащото аэ НЕ ПРЕПИСВАМ,А ВАДЯ ГОТОВ РАЭВИТ ВЪПРОС НА ЦЯЛ ЛИСТ/т.н. "царски пищов"/А той се вади от хастара на сакото эа части от секундата,което мога да направя например като умишлено бутна един от листите на масата да падне на эемята и навеждайки се да го вдигна,операцията ще бъде иэпълнена.Но въпросът е друг...эащо е необходимо да се дават пари эа камери,след като ще хванат евентуално най-простите и неинтелигентни играчи?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове