7 Септември, 2011 19:27 4 315 0

Тодор Славков: Политиците не уважиха честването на Живков, защото ги е страх

  • правец-
  • тодор славков-
  • тодор живков
Тодор Славков: Политиците не уважиха честването на Живков, защото ги е страх - 1
Чеустване 100 години от рождението на Тодор Живков /Снимка БГНЕС/

Политиците ни не уважиха честването на Тодор Живков, защото ги е страх от това, че още не се знае как ще бъде оценен от историята. С тези думи внукът на бившия Първи, Тодор Славков изрази съжалението си, че премиерът и президентът не дойдоха днес в Правец на тържествата, по случай 100 г. от рождението на Живков, съобщи БГНЕС.

На въпрос на БГНЕС как, според него, ще бъде оценено делото на дядо му, Славков бе лаконичен: "Когато му се направи паметник в София". След обяд гостите и жителите на Правец по стар обичай с червени карамфили се отправиха към паметника на Тодор Живков до Спортния комплекс в родния му град, за да положат цветя и венци и да чуят тържествения концерт в негова част.

Гвардейският оркестър така и не пристигна от София, но тук свириха музикантите от Ботевградския духов оркестър. От пресцентъра на МО казаха за БГНЕС, че в представителния гвардейски ансамбъл е получено писмо с молба от кмета на Правец ансамбълът да участва в празненствата. Първоначално те са откликнали, но след като се разбрало, че честванията се организират от инициативен комитет без участие на държавни институции, не са разрешили.

Събитието уважиха бивши членове на БКП и политици от БСП - Румен Петков, Кирил Добрев, Ваня Добрева, Чавдар Добрев, Георги Йорданов и др. Тук бе и временно управляващият посолството на КНДР у нас Чой Юн Чон, който също поднесе цветя пред паметника. "Дълбоко уважаваме Тодор Живков, той бе приятел на корейския народ, а по негово време вашият народ от солидарност по време на войната, която водихме, прие наши сираци и студенти за обучение", заяви той .

Кметът на Правец Никола Нитов подчерта в словото си, че днешното събитие не е политическо, а е организирано с идеята да се отдаде почит към държавника Тодор Живков. Историкът Искра Баева също говори пред гостите и гражданите на Правец. Според нея Живков е историческа фигура, но е още рано да му се дава оценка. Тя спомена, че преди 13 години е бил погребан с топло чувство от хората.

Глава от бронз и постамент от черен мрамор представлява новият паметник на Тодор Живков, открит днес малко след 18.30 ч. в двора на неговата родна къща в Правец.

Паметникът бе открит тържествено от неговата внучка, която е дарила главата от бронз на историческия музей и Румен Гунински, общински съветник и кандидат за кмет на БСП за Правец.

"Конюнктурните оценки на времето от пристрастените политически битки отминават", заяви в словото директорът на музея в Правец Татяна Борисова. Тя открои Тодор Живков като голям държавник, отговорен за своя народ, оставил добро материално и духовно наследство на страната. Пред родната къща на бившия първи пространството бе задръстено от коли, голяма част от които луксозни, което показва, че в края на днешните тържества гостите бяха повече от очакваното.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА