Last news in Fakti

9 Септември, 2011 11:17 1 155 0

Ограничават ранното пенсиониране

  • нои-
  • бисер петков

Близо 2,600 хиляди са общо осигурените лица. Има данни за намаляване на броя на осигуряваните лица и тенденция за нарастване на пенсионерите

Ограничават ранното пенсиониране - 1
БГНЕС

Една от стъпките за модернизация на Националния осигурителен институт е да се разшири набора от електронни услуги, които предлага института. Ще работим също и за обновяване на интернет страницата на НОИ.

Това заяви новоизбраният управител на Националния осигурителен институт Бисер Петков пред Нова телевизия.


Това ще стане чрез развитие на информационните системи, посочи Петков. В момента могат да се правят справки, да се подават някои видове декларации. Ние ще разширим тези услуги, обеща той. Не мисля, че модернизацията трябва да започне и да спре в рамките на някакъв период, този процес трябва да протича постоянно, поясни управителят на НОИ.


Върху мен не е оказан политически натиск и не очаквам да бъде оказан такъв. Не съм човек на Симеон Дянков, с него контактите ми се са на чисто професионално ниво, отрече Бисер Петков слуховете, че е човек на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.


За неговата номинация се разбра в началото на юли и бе предложена от Симеон Дянков. Депутати от ГЕРБ се противопоставиха на номинацията и поискаха начело на ведомството да застане техният колега Светлана Ангелова, която сега е зам.-председател на социалната комисия в парламента. Ангелова обаче си направи отвод.


Първите ми впечатления след встъпване на работа в НОИ са, че институтът е действал нормално в периода, в който е нямал титуляр, така че всички задачи, са изпълнени в срок.


Институтът по никакъв начин не е бил на автопилот, категоричен бе Бисер Петков. Има много задачи още за изпълнение, посочи той. За първите 7 месеца е налице изоставане в приходите в НОИ спрямо планираното за този период с 208 милиона. Общите усилия на НОИ и на НАП е да се направи всичко възможно този текущ дефицит да се свие максимално, добави той.


За това дали ще прави кадрови промени новият управител на НОИ заяви, че хората, работещи на ключови позиции в института, са професионалисти и залага на това, както и на лоялността към институцията. Според него това са критериите, които трябва да се спазват при работа. Трябва да се даде възможност за професионално израстване на много млади хора, добави още той.


Новият шеф на НОИ категорично отказа да дава оценка, както на бившия шеф Христина Митрева, така и на всички свои предшественици.
Петков посочи, че 2 милиона и 600 хиляди са общо осигурените лица. Има данни за намаляване на броя на осигуряваните лица и тенденция за нарастване на пенсионерите. Според него причините са комплексни.
"Вероятно дава отражение безработицата. Вероятно хора, които по някакъв начин преминават в сивата икономика, а и демографските процеси влияят върху този процес".
Бисер Петков съобщи, че на този етап не е предвидено увеличаване на осигурителните вноски. "Пари за пенсии ще има, но е твърде рано е да коментираме каквото и да е по бюджета за националното осигуряване за 2012 г. , това може да се коментира през октомври", посочи той.
За проблемите с пенсионирането Петков заяви, че в момента има действащи текстове, които предвиждат постепенно нарастване на осигурителния стаж и после на възрастта за пенсиониране. По-големият проблем е, че много хора започват да черпят от системата много по-рано, поясни той и обеща да направи всичко възможно да намалеят хората с ранно пенсиониране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА