Last news in Fakti

16 Ноември, 2011 21:56 1 783 0

Бюджетът на НОИ приет на първо четене (обновена)

  • нои
Бюджетът на НОИ приет на първо четене (обновена) - 1
Снимка: Архив

Със 113 гласа "за" и 49 "против" депутатите приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. 103 народни представители от ГЕРБ, един от "Атака" и 9 независими депутати подкрепиха проекта на кабинета за бюджета на НОИ.

Против бяха от Коалиция за България, Синята коалиция и ДПС.

Осъвременяване на пенсиите през 2012 г. не се предвижда, запазва се минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст - 136,08 лв. и максималния размер на получаваната една или повече пенсии - 700 лв..

Запазва се и паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни, и сумата за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст - 240 лв.

Параметрите, по които е изготвен проекта на бюджет на държавното обществено осигуряване за 2012 г. са: ръст на брутен вътрешен продукт с 2,9 на сто; средногодишна хармонизирана инфлация – 3,2 на сто; повишаване на средния месечен осигурителен доход с 2 на сто спрямо бюджета за 2011 г. от 609,90 лв. на 622,30 лв.; запазване размера на максималния осигурителен доход от 2000 лв.; повишаване на броя на пенсионерите със 7735 души спрямо бюджет 2011 г., които достигат 2 195 220 души.

Приходите от осигурителни вноски по бюджета на държавното обществено осигуряване се планира да са в размер на 3 851 210,3 хил. при 4 042 687,7 хил. лв. със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г. или със 191, 5 млн. лв. по-малко.

Хасан Адемов от ДПС посочи, че този бюджет увеличава зависимостта на пенсионната система от държавния бюджет, от волята на премиера и министъра на финансите.

Той отбеляза, че 54 процента от пенсиите ще бъдат за сметка на данъци, а това сериозно ерозира пенсионния модел в България. Според него приходната част на този бюджет е страхлива. За тази година се очертава дефицит от 280 млн. лева в приходната част - може би затова се залагат по-малко приходи, предположи Адемов.

Голямата гордост е, че не увеличавате данъци и осигуровки, а какво означава увеличаване на минималните осигурителни прагове средно с 5,9 процента - не увеличавате ставката, но увеличавате базата, коментира Адемов. Той препоръча на управляващите да се откажат от намерението между двете четения да се увеличи възрастта за пенсиониране с една година. По думите му това е противоконституционна мярка и с нея не могат да се увеличават приходи.

Драгомир Стойнев от Коалиция за България, който е и председател на социалната комисия в парламента, отбеляза, че всички социални групи ще пострадат от този бюджет - пенсионери, безработни, майки. Той посочи, че няма да бъдат изпълнени и целите на пенсионната реформа, няма да намалее зависимостта на ДОО от държавния бюджет, увеличава се дефицитът на НОИ. Според него максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен.

Стойнев отбеляза, че броят на безработните с право на обезщетения нараства, въпреки твърденията на министър Симеон Дянков, че е заложено намаляване на безработицата. Той  постави въпроса дали тези безработни включват съкращенията в системата на БДЖ и в общинската администрация. Не се предвижда увеличаване на минималното обезщетение на безработица, а периодът за получаване се увеличава от 18 на 24 месеца във време на криза, коментира още Стойнев.

Цветан Костов от Синята коалиция също посочи, че в проектобюджета на ДОО за догодина са предвидени с около 200 млн. лева по-малко приходи от тези за 2011 г., а допълнителните субсидии от държавния бюджет са с над 500 млн. лева повече. Той отбеляза, че 7,3 млрд. лева или със 170 млн. повече са парите за пенсии от тези за тази година. Тези числа показват незавидното финансово състояние на ДОО и сериозния риск за неизпълнение на предлагания бюджет, коментира Костов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА