Last news in Fakti

19 Юни, 2015 12:47 1 587 0

83-те сигнала за публични личности в Комисията за корупция

  • сигнали-
  • борба-
  • комисия за корупция-
  • 83-те сигнала-
  • комисия

Общо осемдесет и три сигнала и жалби, образувани в преписки, са постъпили в парламентарната комисия за борба с корупцията. Още вчера Факти.бг съобщи за доклада в който са описани сигналите.

Сред публичните лица, за които има сигнали за кметовете на Добрич, Левски и Ловеч, за бивши кметове, общински съветници, ректори.

Вчера ръководството на комисията изнесе и скандален факт за нейният член -депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ, който си е купил апартамент от държавата на скандално ниска цена.

Предоставяме на нашите читатели доклада на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика за периода декември 2014 -  май 2015г в частта на постъпилите и разгледани сигнали, отнасящи се до публични личности:

Сигнали относно лица, заемащи публични длъжности:

/1/ Сигнал за нарушение на Закона за обществените поръчки от възложителя - Академията на МВР. АДФИ е възложила финансова ревизия.

/4/ Сигнал с твърдения за нередности и измами, злоупотреби с бюджетни средства, вкл. и средства на ЕС, като са допуснати нарушения на ЗОП от страна  на Община Ботевград. АДФИ е възложила финансова ревизия.

/5/ Сигнал със съмнения за конфликт на интереси и причинени финансови вреди  на общината от Кмета на град Добрич. Възложени са проверки от АДФИ, КПУКИ и Главна прокуратура.

/15/ Сигнал срещу Председателя на Комисията за финансов надзор, за две кредитни карти, съответно с лимити 60 000 евро и 40 000 лв.  Отговорът от КПУКИ е за прекратяване на производството по сигнала, поради липса на данни за конфликт на интереси. Изчаква се отговор от БНБ.

/18/  Сигнал против Директора на РЗОК- Монтана с твърдения за източване на касата със 70 000 лв., 5200 лв. и др. НЗОК предлага  образуване на дисциплинарно производство, прекратяване на индивидуалния договор и възстановяване на неоснователно получените суми в размер на 72 740 лв., невъзстановяване в размер на 6 460 лв. и санкции в размер от 45 800лв. до 114 500лв.

/21/ Сигнал със съмнение за извършена корупционна сделка от екс- кмета на община Разлог относно продажба през 2006 г. на 16 дка. общинска земя в курортното село Баня на фирма, като  цената от  358 590 лв. е с около 10 пъти по- ниска от пазарната към този момент. Изчаква се отговор от проверката на АДФИ.

/25/ Сигнал срещу кмета на Община гр. Ракитово, в който се твърди, че в качеството си на длъжностно лице е допуснал изразходването на 30 000 лв. за двойно финансиране на един и същи обект. Възложена е  допълнителна проверка на ДАНС - София и АДФИ.

/30/ Постъпил е сигнал за наличие на конфликт на интереси от страна  зам.-кмета на Община Ловеч с оглед факта, че съпругата му е назначена за ръководител на три дома за деца с увреждания, които са създадени по Европейски проект. Бенефициент е Общината, а зам.-кметът отговаря за финансите. Сигналът е изпратен на КПУКИ.

/36/ Сигнал с твърдения, че от Българската федерация по шахмат се организират европейски първенства и турнири, за които се представят фалшиви проекти със завишени стойности. Получават се средства и от Министерството на младежта и спорта и от други спонсори. След провеждането на мероприятията излишъкът се разпределя между президента на БФШ, неговите заместници, изпълнителния директор и покровители от ММС. Твърди се, че по тази схема за 3-4 години са присвоени около 3-4 милиона лева.

            КПУКИ е прекратила производството и е уведомила окръжна прокуратура. АДФИ е възложила проверка и се изчаква резултата.

/40/ Сигнал срещу кмета на Община Левски със съмнения за злоупотреба с финансови средства и нанесена щета на общинския бюджет във връзка с проведения шампионат по мотокрос. Твърди се, че кметът е изхарчил над 150 000 лв. за два дни без предназначение. Сигналът е изпратен на АДФИ за проверка.

/47/ Сигнал срещу кмета на Община Севлиево за нарушения на Закона за кадастъра и имотния регистър, ЗУТ и превишаване на правомощията, с които разполага относно процедурата  за изменение на регулационния план на населеното място. Изчаква се отговор от Окръжна прокуратура Габрово.

/51/ Сигнал от парламентарната група на ДПС срещу Председателя на НС за нарушение на ПОДНС и превишаване на правомощия чрез отнемане на думата на народен представител. Поради липса на правомощия относно санкциониращи функции по раздел II от ПОДНС сигналът е прекратен.

/52/ Сигнал с твърдения за злоупотреби, корупция и конфликт на интереси в Диагностично – консултативен център -Добрич ООД. Посочва се, че неправомерно се източва здравната каса чрез фиктивни здравни пътеки и издаване на фалшиви документи.

Районен съд - Добрич ще се произнесе по действителността на трудовия договор, с който управителят е сключил трудов договор сам със себе си. Изчакват се отговорите от Окръжна прокуратура - Добрич и Агенция за държавна финансова инспекция.

/53/ Сигнал с твърдения, че по инициатива на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор предходното служебно правителство приема Постановление на Министерски съвет без да е предварително нотифицирано пред ЕК по съответния ред. Сигналът е изпратен за проверка на КПУКИ и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към 43-то Народно събрание за проверка.

/55/ Сигнал срещу Община Ботевград с твърдения за злоупотреби с бюджетни средства, вкл.  средства на ЕС. Посочват се нарушения на ЗОП и  нанесени значителни щети на Общината. Изпратен е на АДФИ и НАП за извършване на проверки.

/57/ Сигнал, съдържащ твърдения за извършени процесуални нарушения, скриване на факти и обстоятелства при разглеждане на делата от съдия при ВКС. Жалбата е изпратена на ВСС и  Инспектората към ВСС за проверка и отговор.

/59/ Сигнал с твърдения за извършени закононарушения от страна на директора на Сатиричен театър „Ал. Константинов“, конфликт на интереси и злоупотреба със служебно положение, с цел финансово облагодетелстване. Министърът на културата е отговорил, че не са установени данни за злоупотреби, но е възложен официален одитен ангажимент за консултиране. ВКП е изпратила сигнала до Районна прокуратура - София за проверка.

/60/ Сигнал с твърдения за извършени закононарушения от страна на длъжностни лица от Община Банско и от Началника на Службата по геодезия, картография и кадастър(СГКК) - Благоевград. От Община Банско е издадено разрешение за строеж на ползвател, а не на собствениците на хотела в гр. Банско, съгласно разпоредбите на ЗУТ. Твърди се, че са усвоени средства по програма САПАРД в размер на
294 638 лв. От ВКП е извършен служебен контрол на постановения акт.

/64/ Сигнал, съдържащ твърдения за неправомерно изразходване на бюджетни средства за заплащане на адвокатски хонорари от Столична община на конкретно адвокатско дружество в размер на 108 000 лв. Сигналът е изпратен на АДФИ за проверка.

/65/ Сигнал срещу Кмета и служители на Столична община, както и срещу длъжностни лица в РДНСК, с твърдения за усвояване и незаконосъобразно изразходване на европейски, държавни и общински средства. Уведомени са АДФИ и Главна прокуратура.

/70/ Сигнал с твърдения за наличие на корупционни практики от страна на ректора на ТУ - гр. Варна и неговия помощник.  Касае се за Оперативна програма на стойност над 6 милиона лева и неизпълнение на договор. Финансовата инспекция е съставила актове и са наложени глоби. Уведомена е Окръжна прокуратура - гр. Варна.

/71/  Сигнал  от общински съветници против актовете на РП - Попово и ОП-Търговище. Същите са ги сезирали за нарушения и евентуални престъпления от страна на кмета на Община Опака, но магистратите прекратяват преписките. Апелативна прокуратура - Варна възобновява наказателните производства. Сигналът е изпратен на Главна прокуратура за проверка.

/73/ Сигнал срещу народения представител В. Касабов, след негово изказване от парламентарната трибуна. Тъй като липсват правомощия от страна на Комисията по отношение поведението на народните представители в пленарна зала, сигналът е прекратен.

/74/ Сигнал с твърдения за корупция, порочни практики в прилагането на ЗОП и ЗУТ. Цитира се конкретно работата на кмета на Община Ботевград за отклоняване на бюджетни средства в особено големи размери и за извършено незаконно строителство. АДФИ и РДНСК ще извършат съответните проверки.

/76/ Сигнал против действията на кмета, зам.-кметовете, председателя на Общинския съвет и съветници в Община Банско. Твърди се за наличие на конфликт на интереси и че посочените лица използват поверената им власт за лични облаги, преследват лични интереси. Сигналът е изпратен на КПУКИ.

/79/ Сигнал с твърдения за нарушения на бюджетната и финансова дисциплина, недобросъвестно управление на общински средства и съмнения за корупционни практики при възлагането на строително- ремонтни работи от кмета на с. Кранево, обл. Добрич на стойност 30 000лв. Сигналът е изпратен до Главна прокуратура, ОД на МВР Добрич и АДФИ за извършване на проверки.

/80/ Сигнал с твърдения за нерегламентирани връзки на лица от престъпния свят с конкретно посочени магистрати, прокурори от Окръжна прокуратура и адвокати от гр. Ямбол. Сигналът е изпратен до Главна прокуратура за проверка.

/82/ Сигнал с изразени съмнения за нерегламентирано разпределение на прокурорски преписки в Окръжна прокуратура - Варна. Сигналът е изпратен на Инспектората към ВСС за проверка.

/83/ Сигнал  с твърдение за извършено нарушение от Началника на Регионалния инспекторат по образование - Плевен, неспазване разпоредбите на Кодекса на труда  и за ощетяване на бюджета, вследствие на неправомерните му действия. Сигналът е изпратен на министъра на образованието и науката за извършване на проверка.

Има  постъпили сигнали за имотни и финансови измами на граждани от длъжностни лица, фирми и физически лица.

Във връзка с неизпълнение на задължението по Глава Трета от ЗПУКИ за подаване на декларации от лица, заемащи публични длъжности КПУКИ е санкционирала следните лица: Ивайло Георгиев Калфин, Валери Мирчев Жаблянов, Георги Недков Кючюков, Кънчо Янев Филипов, Петър Христов Петров; Марияна Георгиева Тодорова, Станислав Георгиев Иванов, Магдалена Ламбова Ташева, Иван Славов Иванов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове