7 Юли, 2015 06:16 10 036 4

В Пирин ще може да се строи върху 120 пъти повече площ

  • пирин-
  • обсъждане

Природозащитници организират допълнително обществено обсъждане довечера в София

В Пирин ще може да се строи върху 120 пъти повече площ - 1
Пирин

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" кани на допълнително обществено обсъждане на подготвяния нов план за управление на Национален парк Пирин. То ще се проведе днес, 7 юли, вторник, от 16 до 20 часа в зала Мати-Д на НДК.

Проектопланът е разработен от „Пролес Инженеринг“ ООД с обществена поръчка от 1,7 милиона лева на българските и европейските данъкоплатци. Фирмата планира да го представи на едно-единствено обществено обсъждане - в Банско на 24 юли 2015, петък, от 10 ч. в читалище „Никола Вапцаров“.

Коалицията „За да остане природа в България“ се обърна към „Пролес Инженеринг“ да представи изготвения документ на всички заинтересовани и в София, Пловдив и Благоевград, откъдето идват по-голямата част от посетителите на Национален парк Пирин. Фирмата отказа, затова природозащитниците организират допълнително обществено обсъждане в София.

Какви заплахи за бъдещето на Национален парк Пирин крие проектопланът за управление:

  1. Ще се увеличат над 120 пъти териториите, в които може да се строи – от 219 хектара в момента те ще станат 26 558 хектара.
  1. В проектоплана не са включени данни и изследвания, въз основа на които са формулирани оценки, цели на управление и режими, без обосновка, но с вредни ефекти. Например:

- Липсват актуални данни за климата, нужни при анализа на предвижданите планове за туризъм;

- Данните за ерозия скриват проблемите при засегнатите писти;

- Геодезическото заснемане на сградите и съоръженията е непълно - в него липсват пистите, сградите и съоръжения за ски;

- Данните за наличие на амониева селитра по пистите са цитирани, но не са отразени за оценка на рисковете при ползването на изкуствен сняг за пистите и съответни мерки за защита.

  1. Проектопланът за управление се занимава преимуществено с развитието на ски туризма в Национален парк Пирин. Но Пирин е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО, който изисква ограничаване на ски туризма. Това ограничение е изрично посочено в заданието за разработване на плана за управление, но не е спазено от фирмата-изпълнител.
  1. Не са изпълнени и много други изисквания на заданието за обществената поръчка за изработка на плана за управление. Например липсва изискваният изготвен 3D модел на територията на националния парк.
  1. Проектопланът формулира нуждата от разнообразяване на видовете и зони за туризъм. Той обаче предвижда туристически зони на места без пешеходни маршрути, но с вече изготвени проекти за нови ски съоръжения. Това освен със собствените му оценки е в противоречие с изискванията на ЮНЕСКО, както и със Стратегията за устойчив туризъм, разработена през 2011 г., която новият план за управление трябва да приложи.
  1. Проектопланът е недовършен, защото се позовава на последващи планове и програми, които все още не са разработени, за да бъде той прилаган. Обаче тези планове и програми по задание трябва да са част от документа. Например:

- липсва изискваният план за строежи от ЮНЕСКО, включващ обзор и оценка на всички строежи, предвидени за следващите 10 години на територията на Национален парк Пирин;

- липсва паркоустройствен проект;

- липсват подробно-устройствени планове за развитие на ски зоната.

  1. Изпълнителят на проектоплана не е поел риска да го подложи на задължителната екологична оценка – най-вероятно, защото тя не би могла да бъде положителна при изброените дефекти.

Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че на 24 юли 2015 г. изтича срокът, в който всеки гражданин може да подаде своето становище по проектоплана. Общественото обсъждане довечера в София може да улесни повече българи да разберат подробностите и да вземат отношение.

Планът за управление на Национален парк Пирин е важен, тъй като определя какво може да се случва в защитената територия за срок от десет години. Ако отговаря на всички изисквания, той трябва да бъде одобрен от Министерски съвет.

Национален парк Пирин е природно богатство, което принадлежи на всички българи. Той е и част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Обсъждането на бъдещето му е в интерес на всички граждани на страната, припомнят природозащитниците.

Коалицията „За да остане природа в България“ покани за участие на обсъждането в София също и дирекцията на Национален парк Пирин, който е възложител на разработката на плана за управление с европейски средства, и към Министерство на околната среда и водите, което отговаря за националните паркове. Поканени са още експерти от министерства и държавни агенции, представители на БАН и други научни институти и университети, местни власти, неправителствени и браншови организации и бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 що

    0 0 Отговор
    айде да си оправите заглавието,щото повече не е повече...
  • 2 кк

    0 0 Отговор
    A kak се пише повече???
  • 3 Хубавата GiGi

    0 0 Отговор
    Ама тия вярно ни имат за някакви лумпени. Къде точно го пише това, че ще се увеличат 120 пъти зоните за строеж? Може ли да го изкарат и да го покажат? Не могат, защото го няма и за това правят някакви измислени опити да се направи национален скандал. Единствените, които им се вързват са пиещите по цял ден бира в Борисовата безработни младежи, които се чудят само как да си направят живота интересен.
  • 4 ЕКОАКТИВИСТИ

    0 0 Отговор
    "Екоактивисти" са много начетени по тема $$$$ ПИРИН $$$$
    Ще ви оставят някой лев $ и за Вас "Еко-Бизнесмени" , спокойно ;)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове