21 Юли, 2015 11:04 977 4

Тайната на осиновяването трябва да отпадне

  • тайната-
  • осиновяване-
  • отпадне

Зам.-министър Вергиния Мичева-Русева

В Министерство на правосъдието сме твърдо решени, че тайната на осиновяването трябва да отпадне. Нужно е да се намери баланс между интереса на осиновените, осиновителите и биологичните родители. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева – Русева в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия.

Тя посочи, че в редица страни има практика неправителствени и държавни организации да осигуряват помощ на осиновения и да мотивират биологичния родител да се разкрие пред своето биологично  дете, за да може то да намери своя душевен мир.

Повод за разговора бе излъчен репортаж за историята на мъж, отгледан от осиновители, който след 50 години сам открива 8-те си братя и сестри.

„Българският съд постановява решения за разкриване тайната на осиновяването изключително рядко“, призна Мичева – Русева.

Тя обясни, че у нас не е съществувала възможност да се разкрива тайната на осиновяване по никакви причини до 2003 г., когато с промяна в Семейния кодекс се предвижда по съдебен ред осиновителите или навършилият 14 години  осиновен да могат да поискат от Окръжния съд, постановил осиновяването, да разкрие информация за биологичните родители само при изключително важни условия, като в повечето случаи за такива се приемат здравословни причини.

По думите на заместник-министър Мичева- Русева, този текст не е ефективен и се налага ревизия в законодателството, още повече че Съветът по правата на човека на ООН има препоръка към България за въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход.

Това ще бъде и една от темите на днешният  форум „Правото да познаваш своя произход – лицата на осиновяването”, организиран от Българска Асоциация Осиновени и Осиновители – БАОО, Национален интернет регистър на търсещи се „Къде си?“ и Национална мрежа за децата, в партньорство с Министерството на правосъдието и с подкрепата на френското посолство. Форумът ще бъде открит от зам.-министър Мичева-Русева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nmbg

    2 0 Отговор
    Баща съм на две осиновени деца. Твърдо съм против това предложение. Моите казаха че не искат и да чуят за биологичните си родители. "Щом са ни изоставили не искаме да ги знаем" За протокола искам да отбележа, че никога не съм ги настройвал против тях!
  • 2 незнайко

    1 0 Отговор
    Това само тъпите американци могат да го измислят. Щом детето е осиновено, то значи че няма други родители. Заместник министър Вергиния Мичева-Русева да не се заиграва с тази тема. Никой БЪЛГАРИН няма 9 деца както е в споменатия случяй.
  • 3 мммда

    0 0 Отговор
    Госпожата от Министерство на правосъдието със сигурност знае какъв печеливш бизнес е осиновяването на бг деца от американски семейства, а той е доста печеливш...... Американските осиновители сигурно имат интерес от разкриване тайната за биологичните родители, за да знаят дали осиновените деца са от гето или са нормални българи или по-точно българки. Да, важно е да се знае заради здравословни и психически проблеми, но това е техния избор и риск. Защо не си осиновяват американчета, щом като в Америка няма тайна на осиновяването, защо идват в България да осиновяват, може би защото е по-евтино за тях. А фирмите, за които лобира госпожата със сигурност си заплащат за "препоръката" на ООН. Вместо да се опитват да усложняват и без това сложния живот на хората в България, по-добре да приключат навреме с тази тема и да не ровят в душите, както на осиновените, така и на биологичните родители. Повече от сигурно е, че тази "загриженост" говори отново за пари и то мнооооого пари. Противно и скандално!!!!


    Съветът по правата на човека на ООН има препоръка към България за въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход.
  • 4 mmmda

    0 0 Отговор
    Гледайки предаването по Нова телевизия и поведението на Ани Цолова, която както винаги, търсейки сензацията и топ-новината в предаването й, толкова се възхищаваше от тази идея, че дори не се опита за миг да си представи съдбата на хората, които ще бъдат засегнати. Ако тя имаше осиновено дете, дали би искала да срещне биологичните родители на детето си, а самото дете..... едва ли ..... Много елементарно звучи и това, че Съветът по правата на човека на ООН има препоръка, къде я видяха тази препоръка, това е пълна измислица, за да пробутат някакъв аргумент за това идиотско предложение... "В Министерство на правосъдието сме твърдо решени, че тайната на осиновяването трябва да отпадне" - цитат. Ама кои сте вие в това Министерство, кой ви позволява да променяте съдби, колко сте тези, които сте решени..... За това ваше хрумване, дали министърът е уведомен.... Затова ли получавате тлъсти заплати, за да тровите живота на хората? Безсрамници!!!! Днес ви има в министерството, утре ще правите бизнес с тези промени, това е целта ви, само че ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ И ПО-ДОБРЕ ПОМИСЛЕТЕ ЗА ДРУГИ ПО-ВАЖНИ ПРОБЛЕМИ НА ОБЩЕСТВОТО НИ, НЕ БЪРКАЙТЕ В РАНИТЕ НА ХОРАТА!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове