Last news in Fakti

23 Юли, 2015 12:12 654 0

Миков за съдебната реформа: Накрая се получава прасе с крака на пиле

  • михаил миков-
  • съдебната-
  • реформа-
  • получава-
  • прасе

Ситуацията за промените в Конституцията придоби комичен оттенък, заяви Михаил Миков

„Сегашната ситуация придобива леко комичен оттенък, превърнала се в разбирането за юнашката чест”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред журналисти в парламента.

По неговите думи тези дни е станало ясно, че подписалите се за внасяне на конституционния проект са се отнесли несериозно, когато са поставяли подписите си.

„В момента се обсъжда проект, който е около 2/3 по-различен от това, което беше внесено и трябва утре да се представи в пленарна зала. Явно е, че сме били прави, когато преди време заявихме, че единствената цел е разместване и овладяване на позиции в съдебната власт”, припомни Миков. Той обясни, че е останала само тази сърцевина от конституционния проект, която потвърждава предварителната прогноза на БСП.

„Аритметичният подход показа само едно – промените в Конституцията от ясно набелязана цел с определени прогнозируеми последици, се превърнаха в събиране на гласове. Това подрива конституционните устои и авторитета на НС”, каза още Миков.

Според него промените и реформите в съдебната власт изискват много по-сериозно отношение, отколкото събиране на гласове, взаимни обвинения и заплахи, закани и решения, които предпоставят, че който не е съгласен с нещо, не е в прогресивната част на човечеството. Той е на мнение, че това е подход, който не може да даде никакъв резултат.

Миков припомни, че по време на предишното и сегашното управление на ГЕРБ, има силно занемаряване на конституционни функции на НС, пряко свързани със съдебната власт.

„Не бяха изслушвани докладите и сериозно обсъждани в парламента, какъвто е смисълът на предишните промени в Конституцията, отчетени позитивно от ЕК. Тази година не са внесени всички доклади, а срокът е до месец май”, обясни председателят на БСП. Миков е категоричен, че реформи в съдебната власт се правят след задълбочен анализ на проблеми и след достатъчна ясна преценка на рисковете.

"Един проект трябва да е предмет на цялостно обсъждане, а не пазар. Твоите 20 гласа за какво ще дадеш и се драска в тефтерчето. Минаваш през другия кабинет – а твоите 15? Накрая се получава прасе с крака на пиле", онагледи ситуацията Миков.
 
„Впечатлението ни е, че разговорите са сведени до конституционна аритметика, до два проблема –– как да се разпределят квотите във ВСС и как да се съберат необходимите гласове за внасяне на конституционен проект”, заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Според него в същото време текат сепаративни консултации. „За нас отслабва ролята на председателския съвет и ролята на различните участници в него. Начинът, по който продължават разговорите за промените, вече се отразява отрицателно не само на авторитета на мнозинството, но и на целия парламент”, каза още той.

Стоилов е на мнение, че подходът, който БСП предложи - да бъдат поставени на масата реалните проблеми на съдебната власт от законов, организационен и евентуално конституционен характер, е конструктивен и продуктивен.

„Зад лозунга за реформиране на съдебната власт не се пристъпва към истинска реформа, а единствено се прави опит за преразпределяне и прегрупиране на влиянието в управлението на съдебната власт, както и в конструиране на мнозинството”, заключи Янаки Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове