Last news in Fakti

17 Август, 2015 12:04 1 510 4

Сам ще си отида, когато завърша Голямата базилика

  • божидар димитров-
  • сам ще си отида-
  • голямата базилика-
  • подписка-
  • контраподписка

Подписка и контраподписка да остане или не директорът на НИМ Божидар Димитров

До мен достигна вестта, че проф. Ивайло Дичев е започнал подписка за моето пенсиониране. В същото време две неправителствени организации – фондациите „Приморско” и „Тангра - Танакра” са започнали съответно в петък и събота подписка в моя подкрепа.Това заяви директорът на Национален исторически музей проф. д-р Боидар Димитров. Ето какво заяви в официално становище Димитров:

"Аз съм назначен за директор на НИМ с договор с Министерството на културата „до конкурс”. Директорите се сменят при лоша работа в поверената им институция. Моята работа в НИМ с известна нескромност се оценява, като много добра и не е случайно, че в мотивацията на организираната от Ивайло Дичев този раздел от работата ми не се засяга. Тяхната мотивация е свързана с (цитирам)
- Обижда научната общност с недоказани твърдения
- Обижда вярващите християни с езически измишльотини
- Гордее се с това, че е бил сътрудник на ДС
- Има търгашеско отношение към наследството, превръщано в бутафория пред туристите.

Първият мотив е чиста проба „осъждане за мнение в историята”.

Научната общност не е съставена само от Ивайло Дичев и Калин Янакиев. В подписката в моя подкрепа въпреки, че е в началния си стадий виждам имената на двама академици – историци, няколко професори, десетки млади историци. Те вероятно ще станат много повече в края на седмицата. А и за мнение осъждаха и наказваха само при комунизма. Тези ли времена искат да върнат Ивайло Дичев и Калин Янакиев. Господи помилуй!

И много представители на клира вече са се подписали в подписката в моя подкрепа. Очевидно те не смятат, че говоря езически измишльотини. И трудно могат да поддържат тезата на Калин Янакиев, че съм главен езически жрец на републиката, когато научат простия факт пазен от мен, поради характерната ми скромност, че досега съм събрал средства и построил изцяло или имам солиден принос на 30 (тридесет) християнски храма. За да бъде проверимо за първи път съобщавам някои от тях. Това са храмовете в гр. Неделино, Петрова нива, с. Стряма – Пловдивско, гр. Ахтопол, Меден рудник в Бургас, родния Созопол, Гигенския манастир и т.н. Не случайно в подписката в моя подкрепа има толкова много имена на свещеници, монаси, игумени, епископи. Ще има и още. 

За ДС. Издал съм досието си в книга. Ако някой намери нещо укоримо в него, нека публично хвърли камък по мен. Не съм сменял политическите си убеждения. Бил съм член на БСП, напуснах я в 2009 г. преди изборите и казах: „Една партия за един живот стига”. Оттогава не съм ставал член на друга партия. Естествено симпатизирам на ГЕРБ, намирам управлението им за много добро при актуалната световна политическа и икономическа ситуация, но аз симпатизирам и на Патриотичния фронт и малко (в някои направления) и на АБВ и дори на Реформаторите, нищо че Калин Янакиев и Ивайло Дичев принадлежат към тях. По принцип нека Радан Кънев посъветва двамата юнаци да не воюват с мен на това бойно поле. Това е все едно ЦСКА от „В” група да играе срещу Барселона.

И остава последното: „търгашеското отношение към наследството”. Мисля като гледам медийната война, че това е главната причина за исканата оставка. Те са против (кой знае що) възстановяването на историческата памет чрез реставрацията на българските средновековни крепости, християнски храмове и манастири. Случаят с Голямата базилика просто препълни чашата на националния им нихилизъм. Радвам се донякъде, че са принудени да нарушават една от Божиите заповеди – не лъжи. Аз не съм възстановявал нито една крепост от 30-те вече частично възстановени. Само съм казвал мнението си, че тази политика е правилна и общоевропейска. Художникът Комарницки рисува карикатури на които градя крепости с „итонг”, а Горан Благоев твърди,че крепостите се вдигат с бетон. Дебела лъжа. В нито една от възстановените крепости не е използуван нито „итонг”, нито грам бетон. Няма да бъдат използувани и при Голямата базилика.

И накрая за подписките в моя защита. Тази нова форма на българската демокрация (протест – контрапротест, митинг – контрамитинг, подписка, контраподписка) не ми харесва, кой знае колко много, но си е форма на демокрация. Искам просто да изясня пред симпатизантите си, че те ще гласуват не толкова, за да остана директор (аз сам ще си отида един ден най-вероятно, когато завърша последната голяма задача в професионалния си живот – възстановяването на Голямата базилика), а в подкрепа на политиката на възстановяване на националната памет, безжалостно изтрита от османските завоеватели. Това ще бъде силен плесник върху националния нихилизъм, безродие и примиренчество с „реалностите” в историята.
Съвсем на края искам да благодаря на фондациите „Приморско” и „Тангра - Танакра” за това, че дават възможност на всички български родолюбци да се произнесат по случая".

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Samuilov

    0 0 Отговор
    А колко яко щеше да е главния шаман, и шефа му - главния мултак, да живееха в Гърция или в Италия или в Египет. Те това е мащаб за тия. Сигурно и на пирамидите щяха да посегнат.
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Божидар Димитров е патриот и добър администратор. Всичко, с което се е захванал е доведено до добър край. Да е жив и здрав !

    Коментиран от #3

  • 3 чичо Пенчо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    За мен Божидар Димитров е ЕДИН СВЕСТЕН БЪЛГАРИН !!!!
  • 4 Илия Петров

    0 0 Отговор
    На нашата България са нужни повече хора като професор Димитров, хора които са съхранили българщината, ревниво я пазят и с всички сили работят за ни направи нация и да не се затрием като народ !
    Между другото какво му е занятието на проф. Ивайло Дичев ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове