Last news in Fakti

17 Септември, 2015 09:20 1 230 2

Бъчварова: В някои дни 400-500 мигранти искат да влязат у нас

  • даниел митов-
  • румяна бъчварова-
  • мигранти-
  • искат-
  • влязат-
  • бежанци

Разговорът за квоти за разпределяне на бежанци не решава нищо, заяви Даниел Митов

Бъчварова: В някои дни 400-500 мигранти искат да влязат у нас - 1
Снимка: АП/БТА

"За последното денонощие мигрантите, които са искали да преминат, са под 100. Но има дни, в които са 400-500, които са задържани на границата. Имаме силен контрол на нашите граници", заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по Нова телевизия.
 
Тя поясни, че влезлите на наша територия мигранти биват отвеждани в регистрационните центрове и там се установява тяхната самоличност: "Има такива, на които са издадени постановления за връщане. Други не получават бежански статут. Има и такива, които не са допуснати на наша територия". Регистрацията и взимането на отпечатъци е и с цел предотвратяване на влизането на територията на страната ни на свързани с терористични организации хора, обясни още тя.

По думите й след две години Турция трябва да одобри Споразумението за реадмисия и тогава ще можем да връщаме бежанците, преминали през турската ни граница. Засега, който влезе на българска територия и е регистриран у нас, трябва да остане тук. 
 
"Не трябва да истеризираме толкова много тази ситуация", заяви Бъчварова. 
 
Относно изказването на Никола Саркози за изграждането на регистрационни центрове в периферията на Шенген (включително в България), откъдето да бъдат разпределяни бежанците, министърът заяви: "Ние нямаме интерес от това, но сме длъжни да го направим". 
 
"Вече има решение за разпределянето на 40 000 бежанци. От тях 500 ще дойдат в България", заяви Бъчварова, като допълни, че тепърва трябва да се вземе решение за разпределянето на още 120 000 бежанци. 
 
"Ние сме предоставили нашите изисквания – да има баланс, да бъдат основно семейства, да идват предимно от Сирия", подчерта тя. 

Имаме силен контрол на границите, увери вицепремиерът. Няма да употребяваме сила и насилие срещу бежанците, заяви още тя.

Разговорът за разпределяне на бежанците по квотна система не решава абсолютно нищо, заяви министърът на външните работи Даниел Митов по bTV.

„Трябва да се създаде международна коалиция, която да се занимава специално с разрешаването на проблема в Сирия”, поясни Митов. По думите му други най-важни стъпки за разрешаване на бежанския проблем са изграждането на бежански центрове извън границите на ЕС и борба с терористичните групировки, отговорни за бежанската криза.

„Международната коалиция трябва да предприеме много по-сериозна интервенция, като в нея трябва да се включат и Русия, но не по начина, по който го правят до момента”, каза още външният министър. Той определи действията на Москва като сепаративни и солови, а това „минира разговора за бъдещето”. „Целият свят не подкрепя Башар Асад. Естествено, че действията на Русия са сепаративни ако го подкрепят”, допълни още Митов.

„Европа не трябва да стимулира бежанската вълна”, каза външният министър. По думите му изграждането на подходящи центрове извън границите на ЕС и предоставянето на нормални условия за живот би задържало бежанците извън Европа.

„Бежанският статут не дава право за оставане на територията на ЕС завинаги – тези хора ще бъдат върнати веднага, когато се оправи положението в техните страни”, каза Даниел Митов.

Според външния министър Европа трябва да се обедини около общи послания и решения, за да може да бъде преодоляна безпрецедентната криза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    "„Целият свят не подкрепя Башар Асад. " - сериозно?!, ами аз лично познавам, немалко хора включително и сирийци, живеещи в РБ, които го подкрепят. Явно според автора на това твърдение сме големи глупаци и ще го възприемем веднага като библейска истина или се опитва да ни изкара такива, но както е казал Айнщан: "само две неща са безгранични - вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен". Очевадно е, ако се гледат само фактите без емоции от типа про-анти, фили-фоби, “горките хорица” и т.н., че откакто бяха "освободени" и/или "демократизиран" държавите от северна африка и близкия изток - Египет, Либия, Ирак, Афганистан и половината територия на Сирия от "ужасните" тоталитарни системи, някак си постепенно се появи понятието "бежанска вълна". Допреди няколко месеца тази вълна уж се "контролираше" безпроблемнно и всички управляващи – и у наше село и в Европата, я приемаха, като най-възвишена форма на хуманизъм, но откакто опря директно до “задния двор” на г-жа Меркел (само в Германия до края на 2015г. се очакват ок. 1 000 000 “бежанци”) и такива като г-жа Кристалина Георгиева осъзнаха, че може и техния личен генофонд да бъде “обогатен” , изведнъж рязко се смени курса и вече според г-н Митов “... най-важни стъпки за разрешаване на бежанския проблем са изграждането на бежански центрове извън границите на ЕС и борба с терористичните групировки, отговорни за бежанската криза...”, затварят се граници между държави в Шенген, ускорено се изграждат гранични ограждения и т.н.
    Пределно ясно е, че ако за даден човек и семейството му съществува опасност заради водещи се военни действия, то при пристигането им в още първата съседна държава /например от Сирия в Турция/ тази опасност вече е изчезнала. От тук нататък тези неимоверни усилия полагани от “бежанците” да достигнат до развитата икономически и социално западна Европа – Австрия, Германия, Швеция, Англия и т.н., могат да се обясняват с всякакви други мотиви, но не и с “опасност” за живота и здравето им. Вероятно основно са икономическите подбуди, може да се допуснат и конспиративните обяснения за целенасочена промяна в демографията на Европа и т.н.,НО със сигурност тези лицата, които идват към границата на РБългария, не са бежанци, а НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ (“имигрант” - човек, заселил се в чужда държава) и следва да се третират като такива по съответния законов ред – недопускане на територията на страната и директно екстрадиране. Още повече, че България не притежава достатъчен ресурс за да осигури нормален живот дори на собствените си граждани – жалки и мизерни заплати и още по-жалки и мизерни пенсии, а камо ли да приема и издържа хиляди лица незаконно пристигащи и пребиваващи в страната ни. И тук пак се връщам на темата за глупаците – всеки може сам да си направи извода...
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    За да е пълна информацията,би следвало да се отчете и колко емигранти ИСКАТ ДА ИЗЛЯЗАТ от БГ.Иначе си е досадно подвеждащо заглавие
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове