Last news in Fakti

1 Октомври, 2015 09:00 1 517 7

Генерали призовават да не се отказваме от авиацията си

  • авиация-
  • чужди самолети-
  • мо-
  • генерали-
  • авиация
"Не бива да натрапваме на нашия народ, че се отказваме от собствената си авиация. Аз лично не бих приел това", заяви председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Михо Михов пред Нова телевизия. Изказването дойде по повод предложението на Военното министерство, което породи съмнения, че чужди самолети могат да пазят небето ни за в бъдеще. 
 
"Темата е тревожна, но не е драматична", заяви бившият началник на Генералния щаб, като изтъкна, че по въпроса още не е взето крайно решение. 
 
Той поясни, че ако в бъдеще законопроектът бъде приет, това значи въздушното пространство на България да се охранява не само от българска армия, но и съвместно със съюзни сили. Това се преплита със закона за преминаване и пребиваване на съюзни и чужди сили на територията на страната ни.
 
"Това е новото и стряскащото. И за мен е неприемливо. Българите трябва да разберат, че нашата авиация може и трябва самостоятелно да осигури охраната на въздушното ни пространство. 16-18 изтребители могат да решат този проблем", изтъкна ген. Михов. 
 
Той допусна, че ако промените в закона бъдат въведени е твърде възможно турски изтребители да пазят въздушното ни пространство. 
 
Ген. Михов коментира изказването на военния министър, който заподозря съмнителна схема около ремонта на изтребителите ни.
 
"Важна е безопасността и сигурността на полетите. Това са интриги", изтъкна председателят на Комисията по отбрана, като допълни, че не е давал адреса си на руснаците. 
 
Въздушното пространство на страната трябва да се охранява от български изтребители, призова председателят на Фондация "Български военно-въздушни сили" ген. Спас Спасов. Пред БНР Спасов заяви, че правителството трябва да купи нов самолет, а не чужди сили да охраняват въздушното ни пространство, както предлага министерството на отбраната:
 
България е една страна с много силна история по отношение на авиацията. Аз поддържам това, че ние трябва да засилим нашите възможности по отношение охраната на въздушното пространство. Трябва да го усилим съвместно с нашите партньори, но трябва да го усилим преди всичко със собствени сили, с един нов самолет, който да замени сегашните МиГ-29 и МиГ-21.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ярослав Станчев

    3 0 Отговор
    Армия вече нямаме,граница нямаме,защо ни е авиация???Остана ни само една славна военна история на несъществуващата вече Българска армия.И спомена,за някои от нас,че сме се клели под знамето и сме служили на Майка България.
    Както пишеше на знамето на Капитан Петко войвода-"Те продадоха България!!!"
  • 2 ало гИнерлааааа

    0 2 Отговор
    Хората не могат да си платят тока, генерала иска да купува самолети за милиарди!?
    На гол шкембак, чифте пищови.
    Генрала да се замисли, защо няма пари за самолети, а не само да рИве за нови самолети и високи заплати.
    Още по добре, че ще ни охраняват чужди самолети, хем ще ни излезе по-евтино, хем ще спестим за поддръжка и обучение на пилотите.
    И без това ползата ни от НАТО е никаква.
  • 3 air force

    3 0 Отговор
    ген Михов е много разумен човек. беше добър офицер,който мислеше и се грижеше за своите подчинени преди повече от 20ина години,а също и за материалната база на ВВС то.Той никога не говори плазни приказки и бръщолевения като въпросният безхаберен и.д. министър който де факно е министър без портфейл т.е. без отбрана и без бюджет!Жалко за БГ ВВС то!Голям срам е за Бг политиците и правителството да я докарат от положение че бг авиатор първи е проложил при бойни действия бомбомятането на практика над турските окопи при сраженията около Одрин ,сега след повече от век България да няма пари да поддържа бойни самолети дори за дежурства по охрана на въздушното пространство(Разбирай дозор) и до пита Турция дали може да го направи!Срам голем!
  • 4 тошибиян

    2 0 Отговор
    пари има и то много но за народа няма по заповед на сащ
  • 5 аз

    2 0 Отговор
    Останем ли без Авиация, никога повече няма да ни позволят да имаме. Трябва инфраструктура, обучени пилоти и персонал и тн. Загубим ли това , ще е много по скъпо да се възстанови след време.
  • 6 тошибиян

    2 0 Отговор
    7 самолета авиация ли са? за авиация си трябват поне 200-300 самолета
  • 7 koko

    0 0 Отговор
    (Той допусна, че ако промените в закона бъдат въведени е твърде възможно турски изтребители да пазят въздушното ни пространство) това виц ли е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове