30 Септември, 2015 13:01 1 256 9

МО предлага чужди самолети да охраняват въздушното пространство на България

  • мо-
  • чужди самолети-
  • въздушното пространство-
  • българия

Министерството на отбраната започва процедура по съгласуване на проект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) на Република България, с която се разрешава на съюзнически самолети, съвместно с българските Военновъздушни сили (ВВС), да изпълняват задачи по охраната на българското въздушно пространство.

След успешно приключване на процедурата по съгласуване на проекта за промени в ЗОВС, той ще бъде предложен за разглеждане в Министерския съвет на Република България, а след това изпратен за одобрение от Народното събрание. Промените са направени така, че да изключат възможността охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави. С тях се гарантира, че няма да бъде отдаван български въздушен суверенитет на други държави.

Промените се налагат по няколко причини и всички те са свързани с нуждата от усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от целия източен фланг на НАТО, в това число и на България. На Срещата на върха в Уелс през 2014 г. държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса отправиха препоръка за необходимостта от провеждане на съвместна мисия за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО. Такава мисия се изпълнява в страните от Прибалтика още от 2013 г., но тя бе усилена в резултат на предприетите мерки за гарантиране на сигурността на държавите от НАТО. Румъния също изпълни препоръките на Алианса и на нейна територия бяха развърнати съюзнически сили от средата на 2015 г. Единствено България продължава да изпълнява ангажиментите си към общата охрана на въздушното пространство на НАТО - Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана самостоятелно. Провеждането на съвместна мисия по охрана въздушното ни пространство с други страни-членки на НАТО е част от предвидените в Плана за готовност за действие на НАТО мерки за гарантиране на въздушната сигурност на страните от източния фланг на Алианса. Те се изразяват в присъствие на ротационен принцип на сили и средства на НАТО за водене на съвместни учения и тренировки и усилване на наличните национални способности, с цел повишаване на оперативната съвместимост на съюзниците и демонстрация на съюзна решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към колективната отбрана.

Решението ще подпомогне бойната авиация на България, както като подобрени способности, подготовка на летателния състав, така и като техника. Така няма да се допусне отслабване на способността ни да гарантираме въздушния суверенитет на България и НАТО.

В ситуацията въпросът за българските задължения се свежда до това не дали ще има съвестни полети, а дали страната ни изобщо ще има изтребители, с които да ги изпълнява. България няма пари за нови западни самолети. Няма и договор за ремонт на руските с Полша. Съдбата на подписания меморандум за ремонт не е ясна, след заплахата на руската фирма-производител, че поляците ще бъдат санкционирани, ако подпишат с България. Според депутата на ГЕРБ от отбранителната комисия Валентин Радев: "Бави се. Прави се възможност, това е договор между правителства и трябва да се уточнят подробностите. И в момента имаме самолети, битката е на всички и продължава. Ние можем да възстановим летателната годност и на останалите самолети с договор с Полша. Другата опция е, започваме да мислим да купим ескадрила, осем или десет самолета, които да са съвместими с нашите съюзници, а да не са МИГ-29."

Според депутата на ДПС Янко Янков България трябва да гарантира суверенитета на българското въздушно пространство: "Ако ние не можем сами да си го охраняваме, трябва наши партньори да го охраняват, защото това е част от Натовското въздушно пространство, освен това е гранично. Така, както в момента я караме, няма да има какво да се вдига по тревога, защото на нашите изтребители ще им изтече летателният ресурс и ако не се ремонтират своевременно, трябва да намерим начин да го преодолеем, защото става въпрос за националната сигурност на българските граждани."

Красимир Янков от БСП настоя на заседание на КСНС при президента въпросът за чуждите изтребители да бъде обсъден: "Информацията, която получаваме, включително и за невъзможността за ремонт на нашите самолети от полската страна е изключително притеснително. Абсурдно е да сме в ситуация, в която ние да не можем да охраняваме въздушното си пространство. Днес предложението е за въздушното пространство, утре може да е за охрана на сухопътната ни граница. Ние граничим и със страни-членки на НАТО".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предател

    1 0 Отговор
    Предлагам и чужди министри да ни управляват .............А чакай то и тва вече е прието .............
  • 2 Чукча

    0 0 Отговор
    Вместо да изпраща чужди самолети и пилоти да ни пазят НАТО по-добре да ни подари самолети,ние си имаме пилоти и то българи да ги управляват.Но тогава НАТО няма да лети над България когато си поиска и да ни държи на каишка.И това не го устройва. НАТО е анахронизъм и няма място в Европа.
  • 3 дерони

    0 0 Отговор
    Предлагам, цялото правителство да се изхвърли-затвори и да направиме договор с правителството на Швеция,Дания,Холандия,което и да е и те да ни управляват, да ни поемат и гласуват законите ни.Т.е един вид аутсорс,което напоследък е все по-модерно и актуално, със сигурност,ще сме по-добре от сегашното ни дереджеи поне няма да храниме и носиме на гърба си 240 свине,които само работят против народа си и правят закона,с които да ставаме по-бедни, а те по-богати.Айде марш от тука........

    Коментиран от #5

  • 4 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Предлагам на предалството....опс-правителството да вкара и бежанците в пустеещите ни казарми и да ги въоражи достойно!Хем ще има къде да живеят хем ще ни пазят...
  • 5 Бай Коста

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "дерони":

    Подкрепям!
  • 6 Мамкави

    0 0 Отговор
    Голям зор беше докато наместят краварските самолети на първа линия срещу Русия. А на пангара сме ние. Е, най-после успяха.
  • 7 Бай Коста R

    0 0 Отговор
    Сигурен съм, че самолетите за ремонт са по-стари от колите на Димитровградския пазар. Бихме могли да купим няколко по-нови и натовски самолета. Така се ликвидира зависимостта от Русия и се запазва националното достойнство. Знам, че не се кефите от идеята, но като си боядисваме хола, без да ни е кеф, така трябва да си купуваме и военна техника. Ще скочат и русофилите, с които съм относително съгласен. Антируската истерия не ми харесва, но ние сме член на НАТО. Ненормално е да противостоим на Русия със стари руски самолети, ремонтирани в Русия.
    Плащаме за всичко, трябва да платим за военната си нормализация.
    Извинявай , Адаш, и аз съм Коста, при това наистина.
  • 8 jambazina

    0 0 Отговор
    Смешковци. Не могат да ремонтират два самолета от четири, па стана тва и тема в новините. Жалка работа.
  • 9 Опасно

    0 0 Отговор
    Много опасно даже! То цялата тази работа има няколко аспекта: 1. Още преди години, някои наши "държавници" бяха решили, че като бастисаме руските самолети и се въоръжим със западни, това окончателно ще ни обърне към ЕС и НАТО и ще ни отдалечи от Русия. Аз не вярвам в Бг да има толкова наивен човек, който да си мисли че Бг не е направила отдавна избора си. Обаче, горе упоменатите мислители стигнаха само до първа фаза - унищожаване на Бг авиацията, без да се подмени техниката с натовска. 2. Много по-удобно и неконтролируемо ще бъде евентуално нападение на руски самолети, които дали са били в или наблизо до въздушното ни пространство е недоказуемо. Е, то ако са нашите, едва ли ще си позволят такова действие, ама виж за американски и някои други пилоти това ще е просто поредната електронна игра. Обаче НИЕ сме на мушката, нали? Какво толкова, то май само източните балкани останаха неразбунени от западните ни "приятели". То до тях няма да стигне разрухата на някой и друг незначителен народец... 3. Но не и по значение - нали все пак трябва да изкупим някой и друг боклук, който все още криво-ляво лети, от нашите нови съюзници, защото тяхната икономика трябва да се развива. Нашата роля е да изпълняваме всякакви директиви и да не се оплакваме много-много, че сме все по-гладни, все по-болни и все по-прости... 4. Едва ли някой може в момента да калкулира колко ще ни струва тази "помощ", защото нали никой не си въобразява, че натовци ще си летят над Бг от едно състрадание към нас и безплатно? То може би ще дадем същите средства, които са ни необходими за поетапно подновяване на авиацията, ама - карай, нали трябва да подпомогнем с някой долар/евро западните си приятели... Честито българи! Следващият път помислете дали да гласувате за чужди подлоги.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове