27 Септември, 2011 08:28 2 895 0

Над стотина арестувани след протестите за Катуница

  • катуница-
  • протест
Над стотина арестувани след протестите за Катуница - 1
БГНЕС

Над 100 души са арестувани в страната след протести в подкрепа на жителите на Катуница, въстанали срещу фамилията на Кирил Рашков - Цар Киро. При шествията в Пловдив, София, Варна и Плевен напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция. При ексцесиите двама служители на реда бяха ранени.

Сред арестуваните има и 12-годишно момче, хвърляло камъни по полицията. Сред временно задържаните бе и кандидатът за кмет на Варна от ВМРО Костадин Костадинов.

Обстановката в цялата страна вече е спокойна. Това каза в интервю за Дарик главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той добави, че в много от градовете, където са се провели протести, като например: Враца, Стара Загора, Перник, Благоевград, те са приключили мирно и тихо. Главен комисар Георгиев каза още, че са подавани множество лъжливи сигнали на горещите линии 112 и 166, с което допълнително са правени опити да бъдат разсеяни полицейските сили и да бъде ескалирано напрежение.

Главният секретар на МВР заяви, че навсякъде в страната има засилено полицейско присъствие. Той бе категоричен, че органите на МВР ще са безкомпромисни към всяка една проява на нетолерантно отношение, към всяка една проява на нарушаване на обществения ред.

Около 1000 души участваха в протеста в подкрепа на жителите на Катуница в София. 23-ма попаднаха в ареста след сблъсъци с полицията. Четирима от задържаните са непълнолетни. При протеста бе ранен полицай, който е с изкълчено рамо, а момиче е с разбита уста.

Със скандирания „Циганите на сапун", „Турците под ножа" и „България, събуди се" протестиращите се отправиха на шествие от НДК до сградата на Народното събрание. „Протестът е организиран в националната мрежа Facebook и ще има национални протести всеки ден, докато положението не се промени", това каза за Дарик Александър Кулин, който е сред създателите на Facebook групата. Към протестиращите се присъединиха и тълпа футболни фенове.

След протеста пред Народното събрание тълпите се отправиха по булевард „Цар Освободител" към джамията, като заявиха, че искат да я запалят. Там те бяха посрещнати от жандармеристи, които разпръснаха протестиращите по булевард „Витоша", някои от които бяха във видимо нетрезво състояние.

Разгневени младежите хвърляха камъни по органите на реда и удряха по ламарините и огражденията при строителната площадка на метрото, обръщаха кофи за боклук, мятаха маси и столове от заведенията, покрай които минаваха.

Около 15-тина човека от протестиращите продължиха по Моста на влюбените, където също имаше сблъсъци с полицията и двама души бяха арестувани. Младежите отново се заканиха, че протестите ще продължат.

Кандидатът за кмет на Варна Костадин Костадинов и зам.-председател на ВМРО е бил арестуван по време на протеста тази вечер в подкрепа на жителите на Катуница, съобщава сайтът ВарнаУтре.бг.

Кандидатът за кмет Костадин Костадинов е в 1 РПУ, потвърждават и от полицията. При него е адвокат Христо Христов, който е втори в листата на Коалиция "Варна Утре".

Междувременно пристигнала още трима адвокати, научили за случилото се от медиите и изявили готовност да помогнат безвъзмездно на арестувания лидер на ВМРО във Варна.

Пред сградата на 1 РПУ са както съпартийци на Костадинов, така и много журналисти, станали очевидци на ареста.

Kолегите са категорични, че Костадинов по никакъв начин не е предизвикал полицаите. Арестът е станал след края на протеста, докато той е призовал присъстващите да се разотидат.

Зам.-председателят на ВМРО и кандидат за кмет на Варна Костадин Костадинов бил арестуван зрелищно пред Мол-Варна, разказват очевидци.

Бил е проснат на земята, поставили са му белезници и са го качили в полицейска патрулна кола.

Костадинов е бил сред водачите на днешния протест в подкрепа на българите в Катуница. Той се е опитал да спре похода на протестиращите към Максуда с думите "Варна показа, че може да се защитава, но аз няма да се бия с български полицаи заради мангали!".

Част от протестиращите са успели да пробият полицейската блокада и са нахлули в Максуда. Там са били посрещнати от въоръжени с вили и колове цигани.

След като били отблъснати от полицейската блокада, множеството тръгнало в посока към Мол Варна. Пред Мола Костадинов се опитал да спре събралите се с думите: "Хайде стига толкова за днес, прибирайте се". Тогава той бил сметнат за лидер на протестиращите и е бил отведен с полицейска кола за разпит.

20 души са задържани след шествието във Варна, заяви пред БНТ главният комисар на МВР Калин Георгиев. Един полицай е пострадал след удар с камък, за живота му няма опасност.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА