Last news in Fakti

15 Декември, 2015 20:16 2 777 4

Пак закриват Митница – Свиленград

  • закриват-
  • парчета-
  • преструктуриране-
  • митница - свиленград

Министерството на финансите предлага закриването на Митница "Свиленград" чрез промяна на Устройствения правилник, който е публикуван на страницата на Министерство на финансите.

Това се случва само два дни след спецакцията на „Капитан Андреево", при която бяха задържани 33-ма митничари. На 22-ма от тях се повдигат обвинения, като на 14 ще им бъде поискана постоянна мярка „задържане под стража”, а осем са освободени под парична гаранция.

Проектът е обнародван днес и предстои публично обсъждане до края на годината.

Предложението е най-голямата сухопътна митница, която е и външна граница, да спре да съществува от средата на януари. Администрацията и бюрата ще преминат към Пловдив, а Митнически пункт „Капитан Андреево” към  Бургас. В мотивите е записано, че предложението е свързано с "необходимостта от оптимизиране работата на Агенция "Митници" и предприемане на ефективни мерки за предотвратяване на бъдещи корупционни практики". Пропускателният пункт Капитан Андреево ще продължи да работи и да обслужва потока от Турция.

За това безумие Факти.бг съобщи още на 22 октомври тази година. Тогава от Агенция „Митници” излязоха с официално съобщение, в което заявиха, че се правят опити да бъдат въвлечени в предизборна кампания.

Още на 22 октомври припомнихме, че идеята е на директора на Агенция Митници Ваньо Танов още от 2012 година. Още през май 2012 година тогавашният и сегашен директор на „Митниците” Ваньо Танов обяви, че в Митница – Свиленград няма „качествен материал”, което налага закриването й. Припомняме, че Танов привнесе шеф на Митницата от София, редови назначения има от цяла България. Единствено на тази митница в годините се провеждаха спецакции и се задържаха демонстративно митничари, всички останали митнически пунктове не бяха обезпокоявани.

Но ето и мотивите по подробно:

Закриването на Митница – Свиленград е свързано с необходимостта от оптимизиране работата на Агенция „Митници“ и предприемане на ефективни мерки за предотвратяване на бъдещи корупционни практики.

С посочената мярка човешките, финансови и материални ресурси ще се насочат за по -ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация.

С проекта на постановление се увеличава числеността на Централно митническо управление от 600 на 640 служители, като и измененията се изразяват в промени в предвидените щатни бройки за отделни звена в Централно митническо управление. Предложението няма да доведе до увеличение на щатните бройки на агенцията. Промените са продиктувани от необходимостта от по –ефективно разпределение на числеността на персонала.

В централното ниво на управление, целящо по - ефективното и качествено осъществяване на функциите на агенцията чрез повишаване на административния капацитет и засилване на функциите на отделни звена. Оптималното разпределение на числеността между отделните звена в Централно митническо управление е предпоставка за осигуряване на стабилно и ефективно управление в Агенция „Митници” и по -добро обслужване на икономическите оператори.

С постановлението се актуализират и прецизират функциите на следните дирекции в Централно митническо управление:„Митническо разузнаване и разследване”, „Финанси и обществени поръчки”, „Митнически режими и процедури”, и „Управление на собствеността и логистика”.

Проектът на нормативен акт предвижда в Централно митническо управление на пряко подчинение на директора на Агенция „Митници“ да се създаде „Звено по мрежова и информационна сигурност“.

Служителите от звеното ще ръководят дейностите, свързани с постигане на мрежова и информационна сигурност, съобразно изискванията на Наредбата за общите изисквания за оперативна съвместимост и информационна сигурност. Една от основните функции на звеното е да следи за прилагането на стандартите, политиките и правилата за мрежова и информационна сигурност с цел защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията. Новото административно звено ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост и материалните активи на Агенция „Митници” в областта на информационните и комуникационните технологии, ще разработва и предлага за утвърждаване от директора на агенцията инструкции, указания и процедури, свързани с мрежовата и информационната сигурност и ще следи за изпълнението им. Ще следи за новостите и заплахите за сигурността и ще разработва и предлага подходи и решения за подобряване на мрежовата и информационната сигурност на Агенция „Митници”.

С проекта на постановление се предвижда и да се разширят функциите на дирекция „Митническо разузнаване и азследване” в Централно митническо управление, като се засили координацията, контрола и ръководството върху цялостната дейност в рамките на агенцията със специализирано техническо оборудване и технически средства с източници на йонизиращи лъчения. Дирекцията ще след и и за тенденциите в развитието и ще проучва параметрите на цитираното оборудване.

Предвижда се да се създаде денонощен център за анализ на рентгеновите изображения, получени в хода на митническия контрол, който да обобщава резултатите, както и да координира и контролира дейностите по извършването на анализа. Промяната е продиктувана от големия обем от задачи, изпълнявани от митническата администрация, свързани с осигуряване спазването на изискванията на националното и общностното законодателство и необходимостта от повишаване на качеството на митническия контрол и противодействие на митническите, валутните и акцизни нарушения и престъпления. С проекта на акт се цели постигане на по –ефективна координация между структурните звена в Агенцията, подобряване на работните процеси и утвърждаване на оперативни процедури, свързани с документооборота и организацията на работа в администрацията

Предложените промени целят подобряване на функционалността на митническата администрация чрез повишена ефективност, бързина и ред в процесите на управление, изведени като приоритет в Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014 –2018 г.

Предложеният проект на Постановление на Министерския съвет за изменение на Устройствения правилник на Агенция „Митници” няма да окаже пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет.

Проектът на Постановление на Министерския съвет за изменение на Устройствения правилник на Агенция „Митници” не съдържа разпоредби, транспониращи актове на Европейския съюз, поради което не е приложена справка за съответствие с европейското право.

Очаквайте коментара на Факти.бг

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8429

    0 0 Отговор
    Сега защо не арестуваха Мирков,Марашев и Георги Костадинов аа та нали трите пая са за тях,или те са най честните-изгоряха сиромасите но ако отворят усти какво ли ще се случи??????????
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    Какви сиромаси бе какви честни бе???Който постъпва на работа в митниците трябва предварително да попълва декларация че:ако го хванат и с най малкия подкуп отива в затвора за 20 г веднага.Ега ти крадливата паплъч.
  • 3 Чачук

    0 0 Отговор
    А Ваньо Танов кой и кога ще оптимизира,та нали рибата се вмирисва от главата.Реформа се прави не като се съкращава чистачката и пазача,а като се почне от върха на пирамидата.Преди години и Вдянков имаше подобни идеи,които не доведоха до нищо.Сега ще е същото.
  • 4 МИШО

    0 0 Отговор
    ЗАКРИВАМЕ МИТНИЦАТА , АМА ТЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ ДИМЕК ,ИЗТЕГЛЯМЕ ВРЕМЕННО НАШИТЕ ХОРА ,ЗАЩОТО ПРЕКАЛИХА И СЛЕД МЕСЕЦ ПАК ЩЕ СИ ГИ ВЪРНЕМ ! АЛО ,ВАНЬО , ВИЖ ТАМ КАКВО СТАВА И МИ ДОКЛАДВАЙ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове