4 Октомври, 2011 15:43 792 0

Петр Нечас: България е една от най-важните дестинации за чешки инвестиции

  • прага-
  • чехия-
  • петр нечас-
  • бойко борисов-
  • инвестиции-
  • шенген

Чешката страна подкрепя България за присъединяването й към Шенгенското пространство

„Подкрепяме България за присъединяването й към Шенгенското пространство и е некоректно и нечестно от страна на някои европейски държави да  поставят още изисквания към вас”. Това каза чешкият министър – председател Петр Нечас след среща на четири очи с българския си колега Бойко Борисов в Прага, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът и водената от него правителствена делегация са на двудневно официално посещение в чешката столица. „Страната ви е вложила много средства и изпълнява ангажиментите си”, беше категоричен Нечас.


„България е една от най-важните дестинации за чешките инвестиции, а това посещение подкрепя дългогодишните взаимоотношения между нашите две страни”, каза още чешкият премиер Нечас и подчерта значителния дял на чешките инвестиции в България в областта на енергетиката, екологията, изграждането на метрото и жп  и инфраструктурни обекти.
Двамата премиери се обединиха около становището, че и в бъдеще ключова цел на европейското семейство остава изравняване на по-бедните държави с по-богатите и продължаването на кохезионната политика на Евросъюза.
„В момента България и Чешката Република са едни от шестте финансово най-дисциплинирани страни в Европейския съюз, като стриктно изпълняват ангажиментите си за финансова дисциплина”, каза след срещата българският министър – председател Бойко Борисов. По думите му страната ни изчаква с влизането в еврозоната, за да не влезе в място на дългове.


Г-н Борисов още веднъж подчерта, че кохезионната политика в евросъюза и подкрепата чрез еврофондове имат ключово значение за подпомагане на по-бедните страни в съюза.


По отношение на приемането на България в Шенгенското пространство българският премиер беше категоричен, че и в момента страната ни пази европейските граници по изискванията на Шенген.
По време на днешната визита в чешката столица, в присъствието на двамата премиери, беше подписана Програма за сътрудничество в областта на културата между министерствата на културата на България и на Чешката република. Подписи под документа поставиха българският министър на културата Вежди Рашидов и чешкият му колега – Иржи Бесер.


Програмата предвижда взаимно сътрудничество в областта на културата, опазване на историческото наследство и паметници, развитие на панаири на книгата, съвместни културни изяви.  
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА