Last news in Fakti

10 Февруари, 2016 08:38 1 083 1

Московски: Ще търсим начин превозвачите да бъдат компенсирани

  • ивайло московски-
  • търсим-
  • начин-
  • превозвачите-
  • компенсирани

Това на границата е безобразие, няма друг начин по който да го нарека

Московски: Ще търсим начин превозвачите да бъдат компенсирани - 1
Снимка: БТА

Българо-гръцката граница е отворена към момента. Възможно е още днес блокадата да бъде подновена. В момента няма нито един ТИР, който да чака на границата. Това беше условието, което българската държава постави на фермерите.

„Това е максималното, което можеше да се направи снощи. След преговорите успяхме да направим режим, виждате към момента няма колони и от двете страни. Последните се изтеглят в момента от гръцка страна и тук нататък започват ежедневни прозорци между 11 и 16 часа следобед.

Информирали сме всички превозвачи, асоциациите и бранша да се съобразят с това. Имахме гаранция от гръцка страна, че трасето по Игуменица надолу ще е свободно и то е свободно в момента, камионите няма да имат проблеми да стигнат към пристанищата и ферибота. В петък обаче ще имат национална стачка, което отново може да създаде някакъв проблем по пристанища и входове, но това е извън наш контрол.

Почти никъде няма изцяло спиране на движението. Има пропускателен режим само в едно платно, ако някъде е спряно, то е временно”, заяви по bTV министър Московски.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов съобщи, че на "Илинден-Ексохи" в 22.30 часа са пропуснати колите с автобусите, но все още не се допускат товарните автомобили.

„Тепърва ще се изчисляват загубите, имаме нужда да ни бъдат подадени коректни данни от превозвачите. Те ще продължават вероятно да търпят щети. Неприемлива е ситуацията”, коментира министърът на транспорта.

Той каза, че са изследвали всички случаи, които има като такъв тип поведение във Франция, Италия, Испания и до момента не са намерили случай, в който превозвачите да са компенсирани.

„Ще търсим начин да бъдат компенсирани. Проблемът е, че стачката им е незаконна, на практика няма към кого да бъдат предявени искания, тъй като самата официална гръцка власт казва, че нещата са извън нейн контрол. Не могат и да носят отговорност за поведението на фермерите в случая. Ще търсим консултации с юристи да видим какво може да се направи.

Това е безобразие, няма друг начин по който да го нарека. Предвидих, че нещата ще ескалират миналата седмица. Надявам се да има разум и мъдрост от страна на гърците, защото, ако има пак такъв случай - нещата ще излязат и при нас извън контрол.

На българските водачи не им издържаха нервите и видяхте, че ескалира напрежението и се стигна до действия, които не са много законни”.

България ще продължи с дипломатическите усилия за гарантиране на коридор за българските превозвачи в Гърция. Това заяви по БНТ външният министър Даниел Митов. Според него все пак има начин Европейската комисия да санкционира Гърция, но дали това ще се случи, зависи от това какво установи проверката. В отговор до Българската национална телевизия вчера от Европейската комисия заявиха, че не могат да наложат глоби на Гърция заради блокирането на границите. В отговора на комисията се посочва, че единственият начин български фирми да получат компенсации е чрез съдебна процедура.

„Относно блокадата на българо-гръцката граница, посланикът ни в Атина на няколко пъти се среща с гръцките власти, аз съм имал многократни разговори с гръцкия външен министър, премиерът Борисов имаше на два пъти разговори с гръцкия премиер Ципрас. Даже вчера в един момент напрежението наистина започна да нараства и ние увеличихме тези усилия като гръцката страна пое ангажимент да изпрати поне един преговарящ. Съществува огромен вътрешно - политически проблем в Гърция. Всички в момента стачкуват, в петък ще има още една обща национална стачка, блокирани са много пътища. Става въпрос за два закона, които кабинетът е внесъл, които са част от пакета договореност с кредиторите, но така или иначе гърците отказват да разговарят със собственото си правителство преди тези два законопроекта, свързани със социални плащания и пенсии, да бъдат изтеглени от парламента. България е изпратила своевременно писмо до ЕК, предприели сме тези мерки и оттук нататък комисията по процедура ще задейства проверка и евентуално наказателна процедура срещу Гърция. В зависимост от нарушенията на европейското законодателство, санкциите могат да бъдат в различен размер.

Това е абсолютно безпрецедентна ситуация. Български официални държавни представители и то на най-висше ниво да уреждат такава ситуация на територията на чужда държава със самите протестиращи – нещо без аналог! Това каза по БНР Томислав Дончев и потвърди, че българската държава ще търси обезщетение за превозвачите, които понесоха загуби от блокадата на гръцката граница.

“Това, което трябва да се случи от тук нататък, успоредно с всички усилия ситуацията да се държи нормално, е държавата, ползвайки всички европейски и дипломатически механизми, да търси обезщетение не само предвид претърпените щети от превозвачите и търговците, а и като вид гаранция, че цялата тази ситуация няма да се повтори след една година.”, каза Дончев.

Днес границата е отворена. Безпроблемно преминават и леки и товарни автомобили. Опашката беше повече от 20 км., тя беше двойна, тировете бяха подреждани в две редици, за да не затрудни движението по магистралата. Движението по границата се осъществяваше по облекчен режим.

Голям проблем на шофьорите е и бавното преминаване през кантара. Те се оплакаха, че се притеглят дори и празните автомобили. Московски обеща, че ще се търси бъдещо решение. Когато минат всички автомобили, блокадата ще бъде подновена, но ще има часове, в които автомобилите ще могат да преминават - от 11 до 15 или 16 часа, крайният час все още не е уточнен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а ся

    0 0 Отговор
    Ама вземи направи нещо и чак тогава говори . Като цяло гражданите не сме виделя файда от много говорене . И предния път пак щяхте да компенсирате . Е, " компенсирахте" с приказки , което никак не е справедливо . Особено като се има предвид гръмките ви обещания .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове