Last news in Fakti

19 Февруари, 2016 18:30, обновена 19 Февруари, 2016 19:49 2 492 2

Борисов: Не е наша отговорност как се търгуват акциите в "Булгартабак"

  • борисов-
  • делян пеевски-
  • булгартабак

За България е много важно да запазим единството на Европейския съюз

Борисов: Не е наша отговорност как се търгуват акциите в "Булгартабак" - 1
Снимки: МС

Министър-председателят Бойко Борисов определи като тежко заседанието на Европейския съвет, тъй като трудно може да се намери консенсус. Относно темата за Великобритания премиерът посочи, че крайната цел е да се запази единството на ЕС, което е много важно и за България.

В отговор на журналистически въпрос за промяната в акционерната собственост в „Булгартабак“ Борисов заяви, че той носи отговорност за наемането след конкурс на банката за приватизационната сделка. „От там нататък, като частни търговски дружества кой какви акции има и как ги търгува, не е наша отговорност“, заяви премиерът.

Той съобщи, че е спряна обществената поръчка за почистването на летище „София“ от външна фирма, след като чистачка от аерогарата се е свързала с него.

„Първо, това е голяма поръчка. Второ, се подготвят документите за концесия. Трето, заплатите на стотина души поне ще паднат наполовина, а в същото време аерогарата и РВД в момента, заради огромния трафик са на много добри печалби“, допълни той.

Премиерът потвърди, че може да има нови спрени поръчки, ако има съмнение, че не са направени както трябва. Той съобщи, че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев да бъде направен регистър на търговете както с европейско, така и с национално финансиране.

„Целта на спирането (на търговете) не е да унижим някоя фирма или да посочим някои хора с пръст. Точно обратното – да е убедено обществото, че е прозрачно“, подчерта той.

Борисов благодари на парламента, че днес с такова голямо мнозинство е потвърдил, че „нищо по-добро от това правителство не може да се направи“.

Той изказа благодарност и за декларацията на Народното събрание във връзка с блокадата на българо-гръцката граница, като посочи, че не може вътрешно - политически проблеми на една страна да се решават за сметка на други държави.

„Положих огромни усилия да убедя Ципрас да се намеси повече, опозицията да се изкаже в интерес на България, Юнкер, Туск, канцлерът Меркел – всички колеги до един“, каза той.

Борисов: Не е наша отговорност как се търгуват акциите в "Булгартабак"

Разрешаването на проблема с мигрантския поток беше основа тема на разговора на министър-председателя Бойко Борисов с унгарския му колега Виктор Орбан. Двамата проведоха двустранна среща в Брюксел в рамките на провеждащото се заседание на Европейския съвет. Премиерът Борисов подчерта, че без съвместните усилия на всички държави в ЕС няма да се намери общо и устойчиво решение на проблема. Той аргументира българската позиция за затваряне на външните граници на ЕС като възможен вариант.

Министър-председателят обърна внимание и на факта, че на фона на толерантността, която страната ни демонстрира спрямо Гърция относно мигрантската криза, вече месец продължава блокадата на границата ни от гръцки фермери и информира унгарския си колега за приетата днес единодушно декларация от Народното събрание.

За България е много важно да запазим единството на Европейския съюз, заяви премиерът Бойко Борисов. На въпрос дали след решението на Австрия да ограничи броя на мигрантите, които могат да влязат на нейна територия, е готов да затвори границата ни с Турция, Борисов отговори: „Ние сме я затворили границата с Турция и имаме официално контролен пропускателен пункт. На него взимаме отпечатъци, биометри и всичко останало” , посочи той и обясни, че е поискал да бъде направена дефиниция на термините „легален” и „нелегален” мигрант. „В момента то е едно и също, тоест дали си влязъл през тази врата или си обиколил отвън и си влязъл пак в този коридор е едно и също и ние не го приемаме за нарушение”, обясни премиерът.

Борисов коментира и че първоначално Европейският съвет е бил насрочен за 8.00 часа тази сутрин, после за 11 ч., за 11:30, за 13 ч, за 16 ч.

„В двустранните срещи, които се провеждат, всяка държава тегли към себе си - тоест този основен колективен принцип не се спазва. В момента, в който Камерън слага своите условия, всяка една държава, включително аз пък се сетих за Шенген и казах, защо не ни приемат в Шенген и една държава като Холандия ни спира, защо пък така да бъде?”, коментира Борисов.
„Ако не се намери компромис и референдумът в Англия даде резултат и те искат да излязат от ЕС, как за света ще се приеме, че Обединеното кралство Великобритания напуска ЕС? Как ще се отрази на финансовите пазари, как ще се отрази на финансово-икономическите отношения?”, попита Борисов. По думите му в същото време, след като не се приема предложението му за затварянето на външните граници на ЕС, мигрантите ще наводнят Европа. „Финландският премиер каза в Русия, че чакат 1,5 млн. души, които да минат отгоре. Аз им казвам, че на границата ми с Турция има 2,5 млн. души. В това време и Великобритания излиза от ЕС. Какъв ще е имиджът на този съюз, на всички нас, всеки гледайки собствената си черга, какво ще постигнем накрая?”, запита премиерът и добави, че поради тази причина темата се отлага с часове, защото крайната цел е да се запази единството на съюза.

„Това за България е много важно, както и за моите колеги, които ги посъветваха от бившия соцлагер или Източна Европа също да помислят. Великобритания, излизайки от ЕС като основен донор, кохезионните фондове ще паднат, а всички ние, десетте, само на кохезиите разчитаме за инфраструктурните ни проекти и да подобрим конкурентоспособността си”, каза още той. Премиерът изрази тревогата си от факта, че всички разбират проблема, но всеки иска, когато се върне в своята страна, да е победителят, той да успял и да е надделял над другите, което е пагубно за един колективен орган, но за съжаление такива са настроенията. „Сега след малко ще се видя пак с Ципрас, но те казват, ако държавите в средата на Европа затварят границите си, те няма да подкрепят споразумението”, заяви премиерът във връзка с поставения от Гърция ултиматум на страните от ЕС да оставят границите си отворени за бежанци или тя ще гласува против споразумението с Великобритания. На въпрос дали наистина са заплашили с вето, Борисов заяви, че това чува, но не се е видял още лично с Ципрас, за да му го каже.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ник

    0 0 Отговор
    Но пък е Ваша отговорност, до разберете как Пеевски се е сдобил с парите за покупката!

    Коментиран от #2

  • 2 знеа си

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ник":

    Аааа той много добре знае за парите и покупките, знае още откак "мама" пазаруваше медии преди години и градеше империя - знае, но там не се "пипа"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове