Last news in Fakti

26 Февруари, 2016 10:18 3 013 8

Експерти: Биячи не са охранители

  • темида-
  • ториното-
  • биячи-
  • околовръстното шосе

Според закона, за да си охранител, трябва да си неосъждан и да нямаш криминални прояви

Експерти: Биячи не са охранители - 1

Биячите не са действали като охранители и нямат експертиза за това. Това заяви пред бТВ експертът по охрана Маноил Манев по повод уличната саморазправа на Околовръстното шосе.

В сряда привечер четиримата мъже удряли с палки и юмруци 30-годишен мъж и съпругата му на пътя. Повод за агресията им станало бипкане от страна на жертвата. Биячите са бодигардове на Ивайло Борисов – Ториното. Те са задържани за 72 часа и днес се очаква в Софийския районен съд да бъде внесено искане за постоянен арест.

От своя страна бившият заместник-директор на Института по психология на МВР Росен Йорданов коментира, че ако биячите от Околовръстното минат психологично изследване, трудно ще го вземат. Той сподели, че преди е имал впечатления от охраната на Златомир Иванов – Баретата, работил е с тях и тя имала съвсем различно поведение. Гардовете на Баретата нямали такива махленски, бабаитски прояви като на биячите от Околовръстното.

По думите му подобна саморазправа е проява на простотия и индикатор, че в МВР нещата не се вършат добре.

Сега няма усещане за ред, категоричен е Йорданов. В МВР чиновничеството отдавна е взело връх и това трудно може да бъде коригирано. От години се слагат хора, които нямат авторитет. Слагат се чиновници – кой удобен, кой неудобен, смята експертът.

Той също се надява гардовете на Ториното да получат полагащото им се наказание.

Йорданов припомни, че 15 години, докато е работил в системата, имало много заплахи с различни премиери, политици, но никога не е било съобщавано. Сега се обявявало това, а ежедневните криминални прояви остават безнаказани.

Росен Йорданов коментира още, че по времето на Тройната коалиция имало един период, в който подобни наглости като саморазправата са достигнали невероятен връх. Тогава се взели мерки и хора, извършващи подобни неща, били възпрепятствани.

Маноил Манев е категоричен, че въпросните гардове не са никаква охрана и нямат поведение на такива. Той обясни, че според закона, за да си охранител, трябва да си неосъждан и да нямаш криминални прояви. Трябва да са преминали всички курсове и обучения преди назначаването. Маноил Манев подчерта, че не може да си назначен на изпитателен срок за охранител и да нямаш трудов договор.

Той определи биячите като бабаити, които мислят, че ще останат безнаказани. Сега е нужно прокуратурата да свърши каквото е обещала и четиримата мъже да получат по 10 години затвор. Така и полицаите на улицата ще усетят, че има някой зад тях.

На всеки километър не може да има полицаи. МВР в София трябва да започнат да отнемат лицензи, смята още експертът.

Системата за сигурност се нуждае от сериозни промени, защото иначе палките ще излязат на улицата, коментира Манев. Той смята, че полицаите са много чувствителни, защото са на улицата.

Средна телесна повреда по хулигански подбуди - за това ще отговарят задържаните за побоя на младеж след скандал заради клаксон на Околовръстното шосе в София.

За престъпленията, в които са обвинени, ги грози до 10 години затвор. Предстои съдът да реши дали четиримата задържани да останат в ареста.

Ако делото стигне до съда и той постанови осъдителни присъди, те могат да получат до 2 години затвор или пробация за хулиганство и до 5 години затвор за нанасяне на средна телесна повреда.

Охранителите пребиха 30-годишния Васко Наумов и съпругата му на Околовръстното шосе на София в сряда. Гардовете са с повдигнати обвинения за хулиганство и нанасяне на средна телесна повреда, съобщиха от прокуратурата.

Всеки от тях е криминално проявен. В досиетата им има регистрации и присъди за грабеж, измама, изнудване, побоища, кражба на кола, шофиране в пияно състояние, неплащане на издръжка, участие в организирана престъпна група. Всички са бивши и настоящи спортисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илиян

    0 0 Отговор
    Само смърт ще ги оправи, но мнооооого бавна...
  • 2 горкия

    0 1 Отговор
    Завалийката, налетял на изпечени мутри. Другия път няма да си отваря устата, както му падне. А на тия глупави борчета, затвор! И малко "ремонт" в следствения.
  • 3 Сашка

    0 0 Отговор
    По същия начин преди 6 месеца пребиха сина ми с бухалки,счупиха му черепа ,двете ръце които още са с импланти ,целия беше обезобразен и накрая се връщат и го обират и до сега глас в пустиня а убииците са на свобода.Няма такава държава..............

    Коментиран от #4

  • 4 горкия

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сашка":

    Да би мирно седяло, не би чудо видяло! По цял ден карам из града, никой не ме е бил за толкова години. Защо ли?

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "горкия":

    Имал си късмет, но доста хора имат лош опит вече.
    Проблема е в това, че МВР няма за престъпление побоя или агресията като цяло. Нито съдиите работят както трябва: В Козлодуй имаше една съдийка, осъдения циганин пледира виновен, а тя го обявява за невинен. Колкото си платиш, толкова лежиш, циганските босове само за уикенда влизат в затвора, после излизат и не се връщат, никой не ги търси после, и те затова имат такова чувство на безнаказаност, понеже години на ред им се втълпява, че ако си платят на правилния човек няма проблем какво престъпление са извършили, няма да го лежат. Лежи този, който няма пари или не иска да си плати, това ако е правова държава аз съм космонафт. Представи си щом на местно ниво е така, какво става в министерствата, какви договорки и какви суми се прехвърлят.

    Коментиран от #7

  • 6 Нева

    0 0 Отговор
    Сашке, би ли споделила подробности в кой град се е случил този инцидент за който твърдиш, че убийците са на свобода и няма държава. Питам защото много са зачестили напоследък съчинения като твоя коментар, които не отговарят на истината и се появяват периодично в медиите с определена цел. Благодаря предварително.
  • 7 горкия

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Не е до късмет, космонаФте. Просто не се отварям на никой и не ям бой. Пак Ви казвам, затваряйте си човките, когато сте зад волана и нищо няма да Ви се случи.
  • 8 123455

    0 0 Отговор
    ,,Слагат се чиновници – кой удобен, кой неудобен,,
    ..............................................ПО СКОРО КОЙТО Е УДОБЕН.
    Слагат се за полицаи тъпи продали нивите си и избягали от селата към големия град,за да не пасат патките,като бащите и майките си.
    Вместо да приемат градските нрави такива превърнаха градовете в селски мегдан,да се проверяват дипломите им да не са купени на битака..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове