Last news in Fakti

5 Март, 2016 12:19 3 037 3

Борисов доволен от учението на границата (Видео)

  • борисов-
  • доволен-
  • учението-
  • границата
Борисов доволен от учението на границата (Видео) - 1
Снимки: БТА

Премиерът Бойко Борисов изрази задоволството си от видяното в обучението и направените демонстрации по време на учението край Петрич. Той заяви, че е налице много добра стиковка между армия, жандармерия и полиция.

Учението цели координиране на съвместни действия между силите и средствата на МВР, Министерството на отбраната и БЧК. Целта ни е да поддържаме готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Предвид засилващото се напрежение на македонско-гръцката граница, където има десетки хиляди блокирани мигранти, страната ни е готова на бърза и адекватна реакция.

„Изключително съм доволен, че за кратко време след промяната на закон (и тук благодаря на всички политически партии, които го подкрепиха, защото виждате, че армията си е армия) се получи много добра стиковка между МВР, нейните сили, Гранична полиция, жандармерия, нашите Военновъздушни сили и съответно бригадите, които са тук”, каза премиерът.

„Аз рядко хваля, но в случая политическото и професионалното ръководство на двете министерства заслужават поощрение”, посочи Бойко Борисов.

„Най-лошият сценарий е понеделник в Брюксел отново да не излезем с решение”, посочи той и добави, че България изпълнява ангажимента си към Европа като пази надеждно шенгенските граници.

Над 400 военни, жандармеристи, полиция взеха участие в учението. Всички варианти от възможните места, откъдето могат да преминат бежанците,  са били разиграни, според Борисов. Той допълни, че половината от наличната техника и състав остават на място, има готовност при нужда 500 човека от службите да бъдат предислоцирани на границата.

Той подчерта, че в понеделник /7 март/ в Брюксел той отново ще защити позициите си по отношение на бежанците. Министър-председателят допълни, че е обнадежден заради полученото писмо от Доналд Туск, както и от заетите вече позиции от канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд. Борисов подчерта, че ще стои зад възстановяването на шенгенските граници и пропускане на мигрантите само през ГКПП-та. Всякакъв друг вариант, според него е краен.

Ако Гърция иска, мога да им пратя нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите,  Борисов в отговор на въпрос за сътрудничеството с Гърция по отношение на криминалната част на трафика на хора. Борисов заяви, че не само той поставя този въпрос няколко пъти на гръцкия премиер в Брюксел, защото няма ден, в който да не бъдат задържани нелегални мигранти и по-точно трафикантите им. „С Турция работим в много добра координация. Ние не искаме да оставим Гърция – нашите съседи и приятели, те са ни братя от векове и ще останат такива, но искаме действително Гърция да си стъпи на задълженията и да си ги спазва”, категоричен беше премиерът и предложи при желание от гръцка страна да изпрати нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите. „В понеделник ще настоявам парите, които се дават за Гърция и Турция, да се гарантира, че няма да изкарват пари от тази работа”, каза още той.

„Не случайно военновъздушните ни сили със своите хеликоптери прелитат над границата, наблюдаваме и в дълбочина какво се случва, за да можем да отреагираме. Имаме много техника тук, така че в рамките на часове можем да дислоцираме в една или друга посока.

Както всички знаете по заповед на премиера в изключително кратки срокове беше подготвено това учение,  каза генерал-лейтенант Константин Попов, началник на отбраната . Той също потвърди, че взаимодействието с колегите му от МВР е отлично. „Това, което свършиха момчетата от армията го оценявам също като добро. Мисля, че беше осигурена достатъчно техника”, подчерта ген.-лейтенант Попов.
„В битово отношение колегите са осигурени максимално добре, вертолетите са оборудвани и за спасяване, и за търсене на едно прекрасно ниво, така както беше обещал премиерът бяха осигурени необходимите финансови средства. Мисля, че оттук нататък има какво да се върши с колегите от МВР и ще направим всичко възможно, за да действаме по начина, по който се иска от нас.

Можем да доразвием нашите планове и да гарантираме на българските граждани, че ние сме в пълна готовност да реагираме дори и при най-тежка ситуация за нелегално преминаване на българската граница от мигранти,  каза от своя страна министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.  „Това, което видяхме в рамките на 1 час съдържаше няколко ситуации, които са възможни – включително и оказване на помощ, спасяване на пострадали хора, така че да гарантираме сигурността и на нашите служители”, посочи тя и добави, че премиерът Борисов е имал възможност да даде оценка. Според нея нашите бежански лагери са запълнени 10%, като в тях са настанени около 500 000 мигранти.

В проведеното днес учение „Граница  - 2016“ участваха близо 400 полицаи и военнослужещи и 50 единици специализирана  техника, сред които: „Хамър“, „Пустинна котка“, специализирани автомобили на дирекция „Жандармерия“, два вертолета „Кугар“, термовизионна система, реаномобил.

Съвместен оперативен щаб, под ръководството на главен комисар Антонио Ангелов – директор на ГД „Гранична полиция“, насочваше съвместните действия на полицаите, военнослужещите и БЧК по предварителен сценарий.

Граничен пост за наблюдение докладва за нарушения в наблюдаваните зони и участъци – група се движи от съседна територия към нашата граница. Незаконно преминаващата група е спряна на линията на границата от съвместните патрули на МВР и МО. Забелязват се признаци на повишаване на напрежението на част от групата. По разпореждане, служители на дирекция „Жандармерия” изграждат кордон и блокират незаконно преминалата група, напрежението ескалира. Следва предупреждение за действия от правоприлагащите органи по овладяване на ситуацията. Обстановката се усложнява,  въвежда се втори кордон от служители на въоръжените сили. Незаконните лица започват да хвърлят различни предмети, правят опит да преодолеят кордона. Следва предупреждение за прекратяване нарушаването на обществения ред. Служител от кордона докладва за ранен униформен. Започва спасителна операция, в която се включва и вертолет „Кугар“. Член на спасителния екип, както и носилка се спускат до определената за целта площадка, пострадалият е изтеглен на борда на вертолета и предаден след кратък полет на екип на ВМА. Реанимобил го транспортира до МБАЛ. Същевременно при съвместните координирани действия, служителите на МВР и МО не допускат незаконното преминаване на групата от чужденци.

На учението присъстваха още и транспортният министър Ивайло Московски, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметовете на общините Петрич и Сандански - Димитър Бръчков и Кирил Котев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    3 2 Отговор
    Мръсни лъжливи некадърници. Алчни крадци. Да се задавите!
  • 2 qqqqqqq

    0 0 Отговор
    Къде са танковете и огнехвъргачките ?
  • 3 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Боко преди малко по телевизията каза че е оптимиС така че си лягам спокойно!Щом той е оптимиС значи АДЖЕБА всичко е ОК и няма място за тревоги!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове