Last news in Fakti

15 Март, 2016 18:17 1 556 3

Гонките да бъдат легализирани

  • гонките-
  • бъдат-
  • легализирани

За провеждането на подобни мероприятия да бъдат построени специални обезопасени писти

Гонките да бъдат легализирани - 1
Снимка: БТА

Гонките да бъдат легализирани, а за провеждането им да бъдат построени специални обезопасени писти. За това настояха участници в дискусия, организирана от парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения на дебат в парламента, посветен на нерегламентираните състезания с автомобили по пътищата. Дебата бе организиран от председателя на транспортната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев от Реформаторски блок. Участие в него взеха представители на Столична община, КАТ, МВР, депутати и граждани.

Увеличихме срока за предложения по Закона за движение по пътищата между първо и второ четене, тъй като има обществено значими теми като задължението въвеждане на зимни гуми, регламентирането на гонките, подготовката на кандидатите за шофьори и други, заяви Ананиев.

По думите му, в момента се концентрира вниманието върху наказанията и санкциите, а трябва да се съсредоточи върху подготовката на кандидатите за водачи. По данните на МВР за 2015 година жертвите при ПТП се увеличават спрямо 2014 година и в този смисъл, предложението за превишаване на скоростта на движение с над 60 километра/ час да се наказва с лишаване от свобода, не е лишено от смисъл, коментира Ананиев.

Според него е голямо значението дали това превишение се прави в населено място или на магистралата и текстовете трябва да се прецизират. Който застрашава участниците в движението, трябва да подлежи на възпиращи санкции, каза председателят на Транспортната комисия и отбеляза, че тепърва ще постъпват предложения за промени в Закона за движение по пътищата, но и в Наказателния кодекс.

Настимир Ананиев съобщи, че самият той ще внесе предложение за по-строга и задълбочена подготовка на кандидат-шофьорите, като в ЗДвП ще предложи за млади шофьори да се считат всички с опит до 12 месеца от вземане на книжката, на магистрали и скоростни пътища те да са длъжни да карат с 20 км/час по-бавно от опитните, да имат ограничения за кубатурата на колите, които управляват в първите 12 месеца след придобиване на правоспособност и да се увеличат часовете на шофьорските курсове и съотношението между нощно и дневно шофиране по време на курсовете.

Според представителите на властта проблема с незаконните гонки може да бъде решен единствено със солени глоби и това е единственият начин да се намалят тежките катастрофи и жертвите на пътя. Друга идея е да бъдат завишени санкциите за автомобили, които са тунинговани, без за това да има необходимата документация за техническа изправност.

Обикновено подобряването на параметрите по автомобилите се правят именно с цел, заяви зам. министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Съгласно нормативната уредба, всяко изменение по конструкцията на автомобила се извършва по установен ред, за което се издава удостоверение от компетентните органи. Мярка за ограничаване на подобен вид състезания е регламентиране на сериозни санкции, заяви Ципов. Предвидената глоба за това е между 2 и 7 хил. лева, в зависимост от интервенциите по автомобила. Предвижда се и спиране на колата от движение.

За 31 места в страната МВР има данни, че там редовно се провеждат незаконни гонки, пък обяви комисар Бойко Рановски началник отдел „Пътна полиция” в МВР. От министерството също подкрепят идеята за увеличаване на санкциите, които да бъдат налагани, както и техническите средства за установяване на подобни нарушения.

По думите му са били предприети много мерки, дадени са били указания във всички областни дирекции. От разпорежданията, които започнаха през пролетта в дирекциите постъпват много сигнали за провеждане на гонки, които не се потвърждават. След проверка на място понякога се установява само струпване на хора и автомобили, но няма състезания, коментира той.

Според статистиките увеличението на жертвите се дължи на несъответствието на мобилните камери по пътищата, което само по себе си означава, че присъствието на техническите средства намалява произшествията, съобщи Рановски.

По думите му от МВР са установени 220 лица на места, където са се провеждали гонки. Съставените актове са 25. 8 пък са заповедите за налагане на принудителна административна мярка.

Като пример за място, където традиционно са се провеждали гонки, комисар Рановски посочи бившето летище в Кърджали, което по думите му събирало хора от цяла Южна България. Благодарение на проведените специализирани полицейски операции, тези събирания са ограничени.

Той цитира статистика, според която за 2015 г. са станали 7 225 - тежки катастрофи, при които ранени са 8 971 или с 331 повече от пострадалите през 2014 г. Загиналите са с 48 повече или 708 души.

Сред основните проблеми, които бяха констатирани по време на дискусията, бе необходимостта, освен от санкции, а и от законодателно регламентирани места, където да се провеждат подобни състезания.

Всички участници в дебата се обединиха около мнението, че е необходимо изграждането на места в общините, където състезателите аматьори ще могат да изпробват мощността на автомобилите си, без да застрашават живота на останалите участници в движението. Това може да става на стари летища, обезопасени предварително булеварди и прави участъци. Там ще има и медицински екипи и Пожарна. Такъв пример бе даден от Община Плевен, където подобни състезания се провеждат на картинг писта, след разрешително от общината.

Други тема, която беше засегната  по време на дебата, беше тази за обучението на младите водачи на автомобили. За това обаче ще е нужен нов дебат.

Бяха дадени примери - в Канада, където глобата при констатирано първо нарушение за гонка варира от 2000 до 10 000 канадски долара, а преценката се прави от полицая.

По време на дискусията създателят на "Фейсбук” страницата за провеждането на такива състезания, Румен Георгиев, заяви, че 80% от участниците в гонки са съгласни да плащат вход за провеждането на такива състезания на регламентирани и обезопасени за целта места.

Зам.-министърът на транспорта Антон Гинев пък сравни хората, които искат да се състезават и мутрите - биячи, които пребиват хора заради клаксон или жест, като постави знак за равенство помежду им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 1 Отговор
    Да - на Божурище пистата беше перфектна!!!Бетон на 100 години но без пукнатина!!!Всичко беше ОК докато Свинаров не я продаде!!!!Къде си сега бе????Харчиш си паричките и не ти пука нали!!!!На Божурище се зароди драг-реисинга!!!
  • 2 гост

    0 1 Отговор
    ЧЕ ЛЕГАЛИЗИРАЙТЕ И МАРИХУАНАТА ТОГАВА ВЕ !
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Ма как да не направим едни писти из цяла България за да угодим на някакви темерути - щом става въпрос за строителство/крадене веднага ще се намерят милиони. Иначе за колко други работи пари няма....... Но джигитите пак няма да за на пистата, щото там ще се плаща, така че..........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове