Last news in Fakti

31 Март, 2016 18:52 1 124 0

Тероризмът и бежанците основна тема при разговорите на Цацаров и Бъчварова с Роб Уейнрайт

  • тероризмът-
  • бежанците-
  • основна тема-
  • разговорите-
  • цацаров-
  • бъчварова-
  • роб уейнрайт-
  • европол

Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с директора на Европол Роб Уейнрайт. Бъчварова също проведе среща с госта.

Тероризмът и бежанците основна тема при разговорите на Цацаров и Бъчварова с Роб Уейнрайт - 1
Снимка: Прокуратура

Основната задача пред Европол сега е противодействието на тероризма. Това заяви Роб Уейнрайт, директор на Европол, по време на срещата си с главния прокурор Сотир Цацаров и заместниците му Борислав Сарафов, Пенка Богданова и Мария Шишкова в Съдебната палата. Уейнрайт бе придружаван от домакина си – вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Прокуратурата, съвместно с МВР, участва в работна група за изготвянето на проектозакон за противодействие на тероризма, посочи Цацаров. Той изтъкна, че основните линии, по които прокуратурата работи понастоящем, и има добро сътрудничество с Европол са: противодействие на тероризма, бежански поток и трафик на хора, производство на фалшиви пари и контрабанда. „Сътрудничеството с партньорските държави ни е особено важно за по-бързото придвижване на съдебни поръчки“, заяви главният прокурор.

Роб Уейнрайт каза, че е необходим по-строг граничен контрол и че проблемът с трафикантите на хора няма да се реши напълно, ако отсъства координация в обмена на информация между държавите и Европол. Уейнрайт заяви още, че разрешаването на използване на специални разузнавателни средства по спешност трябва да бъде ускорено и да се избегнат в максимална степен бюрократичните процедури в случаите, когато се касае за терористична заплаха, за трафик на хора или за тежки криминални престъпления.

Европол даде висока оценка за резултатите от дейността на МВР през последната една година

"Сътрудничеството ни с Европол е от особена важност за успешното международно противодействие на трансграничната организирана престъпност и тероризъм",  подчерта министър Бъчварова в началото на работната среща с с директора на Европол Роб Уейнрайт и професионалното ръководство на МВР - главния секретар Георги Костов и неговия заместник, директорите на главните дирекции и на дирекция „Международно оперативно сътрудничество“.

Професионалното ръководство представиха работата на МВР за справяне със засиления миграционен натиск, противодействие на престъпността,  в това число злоупотребата с разплащателни средства, контрабандата на цигари, трафика на наркотици, както и противодействието на трафика на мигранти и тероризма.

По време на срещата главният секретар на МВР Георги Костов обясни,  че през 2015 г. е отчетен изключителен ръст при обмена на оперативна информация с Европол по линия на незаконната миграция и тероризма.  Отчита се увеличение при обмена по линия на престъпленията срещу собствеността (грабежи, кражби, престъпления с МПС), измами, пране на пари и фалшифициране на документи. Продължава успешната съвместна работа и по линия на противодействие на трафика на наркотици и фалшифицирането на пари на територията на ЕС.

МВР представи мерките, които прилага за ограничаване на миграционния натиск и противодействие на т. нар. каналджийство.
Директорът на Европол даде висока оценка за резултатите от дейността на МВР през последната една година. Роб Уейнрайт оцени и приетите законодателни изменения за завишаване на санкциите за този вид престъпна дейност, както и инициираните промени, с които ГДБОП ще получи правомощия да работи по тази линия. По думите му, темата е с висок приоритет за целия Европейски съюз. Потвърждение за това е създаденият Европейски център за борба с контрабандата на хора в Европол, в който към момента са командировани представители на 10 държави. Отправена беше покана България да се включи със свой експерт в дейността на центъра. "Можете да разчитате на максимална подкрепа от страна на Европол",  подчерта Роб Уейнрайт по време на разговорите.
В края на срещата участниците се обединиха, че ефективен отговор на тази заплаха може да бъде постигнат само със съвместните усилия на държавите - членки, европейските агенции и третите страни.  В този контекст е от значение засилването на ангажираността на Турция в борбата с контрабандата на мигранти.

В рамките на визитата си в България Роб Уейнрайт участва и в срещата на генералните директори на полицията на държавите - членки на Залцбургския форум, Групата на приятелите от Западните Балкани и други партньори от Югоизточна Европа, чийто домакин е МВР.

Пред делегатите министър Румяна Бъчварова потвърди същественото значение на усилията за подобряване на обмена на информация – "необходимо условие за ефективното противодействие на каналджийството и нелегалното преминаване на границите" .

По време на срещата на страните от Залцбургския форум главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов подчерта, че страната ни, като външна граница на ЕС, прилага стриктно всички разпоредби на европейското и шенгенското законодателство с цел овладяване на миграционния натиск. По думите му, новосъздаденият Европейски център за борба с контрабандата на мигранти в Европол има решаваща роля за по-добрата координация и подобряването на обмена на информация

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове