Last news in Fakti

11 Април, 2016 12:20 2 481 7

Ще взимат ли полицаите процент от глобите?

  • процент-
  • глоби-
  • полицаите

На някои хора в Народното събрание изглежда им дават процент за глупости, заяви Борис Гаврилов от Българския автомобилен съюз

Идеята на Настимир Ананиев катаджиите да вземат процент от наложените от тях глоби, звучи като частна полиция. Вече, за да стане човек полицай, ще трябва да си купува мястото, след което да получава процент от глобите – нещо което е 10 пъти като в ДАИ. На някои хора в Народното събрание изглежда им дават процент за глупости. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Борис Гаврилов от Българския автомобилен съюз.

Представете си, всеки ще иска да бъде полицай. Знаете ли за какви глоби става въпрос, как ще се налагат? Въпросът е, как ще се събират тези глоби!

Ако ще казваме, че шофьорите винаги са виновни, докога шофьорите ще карат в дупки? Докога ще караме в калпави пътища? Докога ще караме калпави коли? Докога шофьорите ще сипват най-скъпите горива?

Не може ли тези 50, 60, 100 милиона, които се събират от глоби на година, да отиват за обучение и превенция на водачите. Тогава нарушителите по пътищата ще стават все по-малко, съответно ще бъде по-добре!?

Проблемът не е в незнанието, а в манталитета! В България всички се държат ненормално, коментира Гаврилов. По два пъти в годината се говори как трябва да бъдат санкционирани шофьорите, а не се говори за уволнение на политиците, които обещават добри пътища, а не го изпълняват, допълни той. 

Гаврилов коментира, че предложението да не може да се мине през ГТП и да се получи застраховка "Гражданска отговорност", ако нарушителите не са платили глобите си, няма да сработи, защото, по данни на застрахователи, в страната има близо 3 000 000 автомобила, а "Гражданска отговорност" имат около 1 800 000. В Германия системата е направена да стимулира водачите, а у нас – да ги пресира, коментира Гаврилов.

В последните години искането за подкупи на пътя е намаляло драстично, отчете той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да

    0 0 Отговор
    Нека да вземат
    Но ако бъдат хванати с подкупи - пълна конфискация на имуществото и минимум 5 години ефективен затвор !
    Закон за Държавния служител трябва да има
    където да е записано , че всеки на държавна заплата - отговаря с имуществото си, ако бъде хванат с подкуп !!!

    Коментиран от #2, #5

  • 2 андрешко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да да":

    и той ще си прехвърли всичко на родата и ще лапа още повече
  • 3 НАКО

    0 0 Отговор
    КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ СТАВА ВСЕ ПО ГОЛЯМА ЗА ТОВА СЕ ПРИЕМАТ ТАКИВА ЗАКОНИ ЕДИН ЧОВЕК ДА РЕШИ ДА ТЕ ГЛОБИ ДА ТЕ ЩЕ ГЛОБЯВАТ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО ЗА ДА СИ ИЗКАРАТ ПАРИТЕ С ТЯХ НА ГЛАВА НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЕЖЕШ ТЕ ВИНАГИ ПОЛИЦИТЕ СА ПРАВИ ЗАТОВА СЕГА ЩЕ ГИ НАПРАВЯТ ОЩИ ПО КОРУНПИРАНИ ВСЕКИ ДЕН ДЖОБОВИТЕ ЩЕ ИМ СА ПЪЛНИ СПАРИ ТАКА ЩЕ ДАВАТ И НА ДЕЖУРНИЯ ПОЛИЦАЙ И НА ШЕФА И ЗАТОВА ПОЛИЦАИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕТ ДОБРЕ КАРАТ СКЪПИ КОЛИ ИМАТ СКЪПИ ИМОТИ ЗАТОВА КОГАТО ПОЛИЦАЙ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ РАБОТА СЕ ДАВАТ ПАРИ И ТО МНОГО ЗАЩОТО МИНАВАТ ПРЕЗ НЯКОЛКО ХОРА А И ТЕ САМИТИ СИ ПЛАЩАТ ФИЗИЧИСКИЯТ ИЗПИТ ОТ 300 ДО 500ЛВ ВСЯКА ГОДИНА ЗАЩОТО 79% НЕ МОГАТ ДА ГО ИЗДЪРЖАТ ТЯ КОРУПЦИЯТА СИ Е ВЪТРЕ В ТЯХ САМИТЕ ПОЛИЦАИ КОГАТО ЗАПОЧВАТ РАБОТА ЗАПОЧВАТ С НАГЛАСАТА ЗА КОРУПЦИЯ И ЧЕ ВРЪСКИТЕ СА С ТЯХ И СА НЕДОСТИГАИМИ
  • 4 Гостот

    0 0 Отговор
    Това е поредната идиотия на ГЕРБ. Сигурно Тиквата е измислил тая нелепица .
  • 5 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да да":

    До №1 и №2 - дори и нищо да не се промени в сегашната система, винаги е редно да се разследва имуществото на какъвто и да е държавен служител, хванат с подкуп. Да не говорим, че пътните полицаи дори не е нужно да ги хващат с подкуп - 99% ще изгоят ако почнат да ги разследват, па дори и да са си прехвърлили имуществото на роднини - нали и тея роднини трябва да докажат от къде са получили средствата.

    Относно предложението - по принцип идеята не е лоша, но в България естествено няма да бъде направена кадърно - ако се въведе такова нещо, въпросът е какво става, когато катаджията ни напише неправомерно някакъв акт с цел да си вземе процентчето?! И особенно ако актчето е за дребна сума с цел да не се занимаваме да го обжалваме.

    При подобно нещо, след доказване в съда е редно катаджията да понесе яка глоба, че и обезщетение на водача и при 2-3 такива случки да е аут от системата! Ама съм сигурен, че в България това няма да се направи като хората, така че съм твърдо против предложението!
  • 6 bobo

    0 0 Отговор
    ДА! така шофьорите ще бъдат по внимателни и ще се наложи да научат правилника на изуст, за да могат да знаят защо ги санкционират, но да има ефективна система за контрол и на двете страни с видео и аудио системи. но трябва да се подобрят условиятя за работа на пътните полицаи с подвижни заслони и кафе машинка в колата и възможност за отдих и да са по дав аекипа за да се контролират взаимно с независими средства за контрол
  • 7 CCCP

    0 0 Отговор
    Защо не дават процент на тези, който снимат нарушенията от колите си!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове