Last news in Fakti

3 Юни, 2016 06:30 738 0

Вдигат стипендиите в университетите 

  • печата

Преглед на печата

Вдигат стипендиите в университетите  - 1

"Монитор"
Вдигат стипендиите в университетите 

Максималната стипендия се увеличава от 120 до 150 лв., а минималната от 50 на 70. Това ще стане възможно след като средствата, които се отпускат за студентски стипендии от страна на държавата бъдат увеличени с 20%. Това стана ясно по време на брифинг в МОН, който се проведе след среща между вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева и представители на студентските съвети. 
Увеличението ще стане с  промяна на ПМС № 90, а средствата от близо 1 млн. лв. за тази академична година ще се осигурят от резерви на МОН.  За следващата година ще се заложат близо 3 млн. лв. за стипендии, защото се вдига минималният и максимален праг на размера, който се отпуска. Новите размери на стипендиите ще важат от втория семестър на следващата учебна година.

"Сега"
До 80% от топлоенергията отива на вятъра

Топлофикациите са крайно неефективни. Загубите на енергия достигат до 80%, което носи негативи както за самите тецове, така и за потребителите. Това стана ясно от думите на директора на НЕК Петър Илиев, който участва вчера в открито заседание на енергийния регулатор, на което се обсъждаха новите цени на енергията от 1 юли. За парното и топлата вода се предвижда поевтиняване между 4 и 16%. Токът вероятно ще поевтинее средно с 0.02%. Недоволство от предложенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изразиха всички дружества - и държавни, и частни.
Според топлофикациите комисията редовно занижава разходите им и те остават без средства за поддръжка. "Не можем да признаем едно високоефективно производство на електрическа енергия и в същото време да изхвърляме 80% от топлинната енергия в атмосферата. Насърчаваме загубите, като най-ниският процент е при "Топлофикация-София" - 17%", възмути се Илиев.


"Труд"
Лекари на три континента обучава България

Медици от различни държави в Европа, Северна Америка и Азия ще бъдат обучавани от наши преподаватели. Досега учените ни преподаваха изнесено в Германия, Италия (Новердрате), Швейцария (Киасо), Кипър и Сан Марино.
Бъдещи лекари ще започнем да произвеждаме и в САЩ, Япония и Великобритания, съобщи новият ректор на Медицинския университет в София и национален консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова.
Чуждестранните студенти получават дипломи от Медицинския университет. В момента на Запад преподаваме изнесено на около 800 медици. В Сан Марино пък от 2 април е започнала подготовката на медицински сестри и кадри по акушерство и кинезитерапия. Над 2000 от всички 9085 студенти на университета са от други държави. Чужденците, на които наши професори и доценти преподават изнесено, плащат по 8 хил. евро годишна такса.


"Стандарт"
Елена събира Кършовския род

Историята на един народ започва с историята на рода. В това отношение българите като нация сме ощетени. Защото са малцина нашите сънародници, които знаят нещо повече за предците си освен неясните спомени, чути от баба и дядо.
Но има и щастливи изключения и сред тях е Кършовският род. За шести породен път утре в Елена ще се съберат потомците на този известен род. Те се гордеят с вековната история на фамилията, дала толкова видни личности на Отечеството. В родовата среща ще се включи и българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която също произлиза от рода. Тази година събирането е посветено на 140-ата годишнина от Априлското въстание. Гостите на Елена ще почетат паметни места и манастири в града и околностите му, свързани с подготовката на Априлското въстание в Първи революционен окръг. В срещата за поредна година ще се включат и потомци на други видни еленски родове, участвали в народоосвободителните борби през Възраждането, сред които наследниците на Хаджи Йордан Брадата и йеромонах Сергий Плаковски, съзаклятници във Велчовата завера през 1835 г. 

"Новинар"
Започна строителството на първата българска църква в Южна Африка

Започна строителството на първата наша черква в Южна Африка, казаха от сдружението на българите там. Първата копка е направена на 29 май. Храмът ще е върху имот, купен на името на организацията, пише "Всеки ден".
Върху него се планира и изграждане на българско училище. Намира се между столицата Претория и Йоханесбург и е придобит със средства от нашето правителство, няколко големи дарители и самото сдружение.
Църквата "Св. Йоан Рилски чудотворец" ще е първата на континента. Службата за първата копка бе извършена от архиепископа на Йоханесбург и Претория, Негово Високопреосвещенство Дамаскинос. Сред гостите бяха посланици на православни държави и шефът на дирекцията по вероизповеданията в МС Емил Велинов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове