Last news in Fakti

10 Октомври, 2011 12:58 842 0

Рашидов: Премиерът рисува хубави скици, може да развие талант

  • рашидов-
  • борисов-
  • премиер-
  • художник-
  • рисува
Рашидов: Премиерът рисува хубави скици, може да развие талант - 1
Министърът на културата Вежди Рашидов след среща с премиера Борисов и българските художници - Снимка: БГНЕС

Силвестър Сталоун рисува, прави изложби и продава една картина за 50 000 евро, защо премиерът да не рисува ако му се рисува. Това заяви пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов след среща с премиера Борисов и българските художници.

Рашидов заяви, че е виждал премиера да рисува хубави скици, особено на заседанията на Министерски съвет. Министър-председателят е отличен от Управителния съвет на Съюза на българските художници (СБХ) с награда за особени заслуги към организацията.

Същинското награждаване, обаче, се отложи по молба на премиера, макар че срещата се състоя днес. Рашидов допуска, че Бойко Борисов може да развие талант.

"В изкуството не се знае кога ще се открие геният на човека", коментира той, като даде за пример изтъкнати творци като Пабло Пикасо, чиито скици са много ценни, и Гоген, развил таланта си на 41 години.
До отличията на двамата политици се стигна, след като с решение на Министерски съвет бе решен "историческият" спор между СУ "Св. Климент Охридски" и СБХ за сградата на ул. "Шипка" 6 в столицата.

Художниците обясниха, че връчват специалната награда на Бойко Борисов от благодарност, тъй като съдебното решение първоначално е предоставило сградата на университета. В момента обаче, няма съдебни спорове и със СУ е подписан меморандум. Министърът на културата се възмути от журналистическите въпроси за заслугите на премиера с думите: "Стига с премиера, де, толкова ли жълто искаме да бъде".

Той самият изтъкна своите заслуги и множеството награди, които е събрал. В 13 ч. днес заседава контролната комисия на СБХ с председател Велислав Минеков. Възниква въпросът дали наградата на премиера няма да бъде отменена. Рашидов отказва да коментира действията на Минеков, защото безкрайно цени неговия баща – Величко Минеков. "Оказа се, че не Америка, а България е страна на неограничените възможности. Доживях да видя, че човек, който почти не е правил скулптура и професор може да стане", коментира още той.
"Аз съм почетен член на Японската академия, на Френската академия, член-кореспондент на Българската академия, международен академик и никога не съм казвал пред името си титла. Казвам: Аз съм Вежди Рашидов. Какво значи прие ли една награда. Една награда е поредното "браво", подчерта Рашидов. Той посочи за най-голяма награда решаването на въпроса с намирането на мъдро и човешко решение, така че и Университетът да не е ощетен.

"Тези хора имат завинаги своя дом с решение на Министерски съвет и онова, което е прекрасното от днешния разговор е, че ще намерим малко воля и средства от новия бюджет, тъй като сградата е в безобразно състояние да помогнем да се направят малко ремонти", съобщи министърът. Решението за награждаването на премиера и министъра е взето по предложение на заместник-председателя на УС на СБХ – Димитър Грозданов. Той обясни, че контролната комисия не може да отмени решението на УС. По искане на премиера, награждаването е било отложено да се състои след ремонтирането на сградата на СБХ./ БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА