Last news in Fakti

11 Октомври, 2011 09:18 1 166 0

Симеон Дянков: Дори не е редно да има 13-а заплата

  • симеон дянков-
  • заплата
Симеон Дянков: Дори не е редно да има 13-а заплата - 1
БГНЕС

Няма да има 13 заплата за държавните чиновници. Според мен не е правилно да има такава заплата за тях. Това каза пред „Тази сутрин“ по бТВ вицепремиерът и министър на финансите  Симеон Дянков.
Дори да има пари те да получават такава заплата, такава няма да има, защото те се подписват за 12-та заплата, а получават и 13-а, а и те работят всеки месец както всички останали хора, категоричен бе Дянков.
Докато съм финансов министър чиновниците няма да имат 13-та заплата. Не е редно.
На въпрос от кой сектор ще се реже, Дянков отговори, че рамката на бюджета до края на тази седмица ще бъде готова.
„Следващата седмица ще се мине пак през обсъждане, до началото на ноември ще е минал през Министерски съвет и ще е в Народното събрание. Чакаме в края на тази седмица окончателната икономическа прогноза за следващата година. Това става винаги на 15 октомври. След това ще свършим проектобюджета. Той като сума ще бъде същият като 2011 г. Абсолютната стойност се запазва.
Известна сума от секторите сигурност ще премине към социалните сектори – култура - доста осезаемо увеличение на бюджета над 10-15%, наука, образование, спорт, защото следващата година е олимпийска. Значителна част от парите за подслушване ще се орежат. В рамките на сегашния бюджет ще преориентираме пари от сектор сигурност", добави финансовият министър.
„Ако имаме по-здрави деца и по-добро обучение и имаме повече култура, тогава това ни е социалната сигурност.
Имахме разговори с Цветан Цветанов преди да излезе във ваканция. Както и с останалите министри. Окончателните разговори ще са следващата седмица. Ваканция - тази дума ми дойде да я кажа, мисля, че така се казва", каза Дянков.
За разговорите му с Цветанов, финансовият министър каза, че са си казали, че състоянието в Европа се влошава всеки ден, и вече няма нужда „даже и аз да го повтарям“.
Симеон Дянков посочи, че за да запазим социалната и финансова стабилност, трябва да инвестираме повече в секторите, които са за бъдещето на българското общество.
„Мисля, че от различните срещи с Цветанов стигнахме до тази тема и трябва да завършим окончателните бюджети“, добави Дянков.
На въпрос от кой сектор на ресора на МВР ще се ореже най-много, Дянков отговори, че това ще бъде минимална сума от общия бюджет на МВР, който е над 1,1 млрд. като чисти пари.
„Като сложим някои плащания, той става, 1,5 млрд., но няма да кажа точен процент на орязването, защото остават още две седмици работа“, уточни Дянков.
Той  обясни, че остават още 2 седмици работа преди да говори конкретно за бюджета.
„Забавянето на европейските икономии ще се усети и на нас“, предупреди Симеон Дянков. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА