Last news in Fakti

14 Октомври, 2011 14:42 2 357 22

Дянков: И през 2012 г. няма да вдигаме заплати и пенсии

  • пенсия-
  • заплати-
  • симеон дянков-
  • януш левандовски
Дянков: И през 2012 г. няма да вдигаме заплати и пенсии - 1
БГНЕС

Увеличаването на пенсиите и заплатите няма да бъде заложено в Бюджет 2012 г., но при добро изпълнение може да се намерят пари за допълнителни социални плащания. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след среща с еврокомисаря по бюджета и финансовото планиране Януш Левандовски.

Дянков бе категоричен, че дефицитът за догодина ще бъде под 1,5%, а до 2013 г. страната ни ще успее да постигне балансиран бюджет.

Тази година в рамките на бюджетната дисциплина управляващите успяха да вдигнат и вдовишките пенсии, и минималната работна заплата, припомни Дянков.

От своя страна еврокомисарят Януш Левандовски коментира, че е за да има средства за увеличение на пенсии и заплати, трябва да се намери допълнителен ресурс. Една от възможностите за това е чрез въвеждането на данъка върху банковите транзакции.

Членството в Еврозоната има и недостатъци, особено в настоящия момент, но има и много позитиви, защото „разтваря чадър“ над членовете си, отбеляза Левандовски.

„За следващата година ще действаме по същия начин: в рамките на фискалната дисциплина, която налагаме, за следващата година дефицитът ще бъде още по-нисък, ние вървим прогресивно и това беше един от коментарите към комисаря Левандовски. Благодарение на евентуалното по-добро изпълнение на бюджета за тази година, залагаме също и за следващата година, очакваме до 2013 година да стигнем до балансиран бюджет - нещо, което все още не е в конвергентната ни програма, но вече имаме основание да смятаме, че до 2013 година ще имаме балансиран бюджет“, обеща Симеон Дянков.

По думите на финансист номер едно това дава възможност през тези години в рамките на бюджетната дисциплина да се намира достатъчно ресурс за социално слаби групи. „И всички опити финансовата дисциплина да се наруши предизборно, което е правено исторически в България, не минават този път. Този номер няма да мине, не е минавал досега, докато аз съм финансов министър и няма да минава и отсега нататък“, категоричен е Дянков.

Януш Левандовски пък заяви, че най-важното послание, което България може да изпрати към Брюксел е именно свиване на бюджетния дефицит и на държавния дълг.

„Добре е това да не се случва за сметка на заетостта и икономическия растеж, но наистина най-силният сигнал, който можете да подадете е овладяване на дефицита и намаление на държавния дълг, във време, когато публичният дълг на другите държави расте", обясни еврокомисарят.

Като коментира еврофинансирането през програмния период от 2014 до 2020 година Януш Левандовски заяви, че България може да разчита, че ще получи поне колкото през първите 7 години от членството си в ЕС. За програмния период от 2007 и 2013 година за страната бяха заделени над 11 млрд евро, но все още не е известно ясно колко реално ще се усвоят заради ниския капацитет на министерствата и общините да управляват европроекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 bokido

    1 0 Отговор
    Само това което прави правителството и министър Дянков в момента имат смисъл всичко друго би ни погубило. Ефекта от резултатите за съжаление ще дойдат най рано след 4-5г. а дотогава ще бъде доста трудно.
  • 3 The Big Boss

    0 0 Отговор
    Лъжа!

    В държавната администрация заплатите растат.
    Познавам хора с повишена заплатата през последните 2 години.
  • 4 лудия

    0 0 Отговор
    Накрая ще останат само те с техните скапани празни магистрали.... всеки нормален българин ще си е бил камшика на някъде по цивилизования свят
  • 5 Хранещия се с асфалт

    0 0 Отговор
    Няма ли кой да го оттърве от мъките този с тънкия гласец? :)
  • 6 Do Big Boss-a

    0 1 Отговор
    А аз пък познавам хора, дето не са им вдигани заплатите последните 2 години, така че ти лъжеш. Или познаваш всички а администрацията?
  • 7 Gost

    0 0 Отговор
    Дянков иска да бъдем отличниците на ЕС , но не разбира ,че няма полза от мъртви отличници.
  • 8 Дянков

    0 0 Отговор
    е глупак. Да си ходи в Америка, дето нямало 13-та заплата.
  • 9 Леле

    0 0 Отговор
    Много ми е интересно що като не им вдигат заплатите в държавната администрация, не напуснат и не започнат в частния сектор. Такива сладки службички, с фиксирано работно време, гарантирани осигуровки и т.н. и пиене на кафе по цял ден не се напуска лесно.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Таня

    0 0 Отговор
    За Леле - на един такъв отворко като теб предложих да поработи 1 (един) месец като държавен служител в общинска администрация и, респективно, да живее със заплащането му. Така от собствен опит ще се увери дали по цял ден се пие кафе, що за стока е всеки, в позицията на гражданин. А между другото, сигурно ти е известно, че негласно има възрастова граница, след която е абсурд да си намериш работа - ако ще и да си The Best One.
  • 12 Таня

    0 0 Отговор
    Оххх.... изивнете ме за повторния пост
    г-н The Big Boss КАКВО разбирате под държавна администрация?
    Един министър също е държавен служител (де факто)
    Аз изядох две кюфтета, шефа изяде 10, ама средно сме изяли по 6
    Ама на шефа корема е пълен, а на мен ми свирят червата...
    Хал-хабер си нямате за какво иде реч...
  • 13 Бойко

    0 0 Отговор
    А в образованието заплатите не са мръднали от 2007 г. след стачката. За сведение един учител с квалификация получава половината от заплатата на един полицай със средно образование. А всички са на бюджет.
  • 14 Леле

    0 0 Отговор
    Първо да не се обиждаме, а! Второ - не знам на какъв отворко си предложила работа, но повечето обикновени хора, неработещи в Държавната администрация, получават малко над минималната работна заплата, а огромен брой хора работят за без пари. И говора за хора, които наистина си вършат съвестно работата, но им дават мижави пари, а в много случаи не си получават заплатати с месеци. И се оправдават със Световната икономическа криза. Така, че не ми обяснявай как се живее със заплата от Държавната администрация. Тя може и да е ниска, но поне се плаща редовно. И какво искаш да ми кажеш, че понеже ти пречи възрастовата граница не напускаш държавна служба и не си търсиш по-добре платена работа! Айде стига глупости
  • 15 az съм фен на този отворко

    0 0 Отговор
    А дано те вдигнат като колата на Сашо Диков!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Стефан Милков

    0 0 Отговор
    Никой вече не очаква добри икономически новини, като повишение на пенсии и заплати в бюджетния сектор... Кризата трябваше да е свършила по прогнозите на въпросния господин министър още миналата пролет, отложиха я за пролетта на тази година и така всяка пролет... Г-н министър Дянков с безочието си и дебелокожието си така умори всички в България, че вече на хората не им пука за собствения им живот - циганизираме се с начина си на мислене - да оцеляват хората ден за ден, седмица за седмица...
  • 19 оптимист

    0 0 Отговор
    .... и през 2013 ще си ходи макар и късно.
  • 20 Леле-Мале

    0 0 Отговор
    На кой му се иска да е "отличник" с минимален бюджетен дефицит и заплата 200 евро? Предпочитам да сме държава пред фалит с огромни заеми и дефицит и да взимам 2000 евро...
    Ще вземат да научат магарето да яде камъни - то пък ще вземе да умре - голямо постижение! "Финансист номер едно" - Б..., събери си версиите...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Според мен за да се похвалим с излизане от кризата трябва да помислим за увеличаване на потребителското търсене, което е най-големият проблем в момента. Ако се увеличи то ще доведе след себе си инфлация, а също и нулев дефицит или излишък. Няма как икономиката да тръгне да работи без потребителско търсене. Износа ни е малак и ако никой не купува, това което се произвежда икономиката дефакто буксува на празни обороти. Като се вдигат данъците допълнително се убива потребителското търсене, но явно г-н Дянков не го гледа от този ъгъл. За съжаление този път е осеян само с народно недоволство и няма да оправи икономическите проблеми или поне цената ще е много висока..