Last news in Fakti

11 Октомври, 2011 15:42 2 476 1

Глоба от 1000 лв за шофьорите, отказали проба за алкохол

  • софия-
  • шофьори-
  • кат-
  • проверки-
  • богдан милчев

Пияните жени-шофьорки - 5%

Началникът на „Пътна полиция” – СДВР съобщи подробности за хода на акцията за установяване на водачи, които шофират след употреба на алкохол. Оказва се, че все по-често жените сядат да шофират след употреба на алкохол. Само за миналата седмица водачите, употребили алкохол са 37 души. Пет  от тях са жени.  Статистиките показват, че роцентно те са към 12% от санкционираните за шофиране с алкохол. На фона на общия брой участнички в пътното движение, като жените-шофьорки са около 40%, заловените с алкохол не са  много. И като цяло се запазва тенденцията жените да са по-добри водачи – по-дисциплинирани и по-разумни. Например за септември общият брой на пътно-транспортните произшествия е 1197 и само в 197 от тях са участвали жени
Все по-често водачи отказват да бъдат пробвани за алкохол и да дадат кръвна проба. Тази вратичка в закона вече се ”затваря” и от днес на тези водачи вече ще бъде налагана максимална глоба от 1000 лева и свидетелството за управление на МПС ще бъде отнемано за 18 месеца.
С акцията продължаваме да  прилагаме тактиката на превенция – приоритетът е да предотвратяваме нарушения на закона, а не  да хващаме шофьори, вече извършили нарушения. Резултатите от операцията за завишен контрол вече са налице – от 80 проверени водачи в събота и неделя  при 14  е установена употреба на алкохол, а от 250 спрени за проверка днес, само 1 с минимално превишаване на допустимите 0,5 промила.
Богдан Милчев отправи апел, при пътно-транспортно произшествие водачите да използват двустранния протокол, който предоставят застрахователите. С влошаването на времето, и особено в дъждовни дни леките пътни инциденти нарастват значително. Има дни с 30 случая на час и екипите физически не могат да реагират на всички сигнали. Излишно е, при леки произшествия с малки щети  /докъм 1000 лв./, а 70% от пътните инциденти в столицата са такива, водачите да губят време докато чакат екип на КАТ. За много по-кратко време те могат да попълнят протокола и на тел. 112 само да съобщят мястото на произшествието и да получат номер на протокола. Ако възникне спор, винаги може да бъде повикан екип на „Пътна полиция” – поясниха от КАТ.
Ръководителите на столичния КАТ припомниха основни правила за подготовка на автомобила за есенно-зимния сезон и призоваха към шофиране с намалена скорост, с по-голяма дистанция, с изправни светлини и сигурни гуми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕТКО ПЕТКОВ

    0 0 Отговор
    Всичко това е много добре,но какви да бъдат санкциите за катаджия,който срещу някаква сума е покрил пияният шофьор.Аз предлагам санкцията за такъв служител на КАТ да бъде конфискация на имуществото и затвор.