Last news in Fakti

12 Октомври, 2011 16:44 1 106 0

България и Румъния подписаха двустранно Споразумение по Air Policing

  • букурещ-
  • румъния-
  • споразумение по air policing-
  • аню ангелов-
  • габриел опря

Споразумение между правителствата на България и Румъния относно презгранични операции за Air Policing подписаха днес министрите на отбраната на двете страни Аню Ангелов и Габриел Опря в Букурещ. 
Споразумението има за цел да определи основните принципи, условията и процедурите за изпълнение на презгранични операции за Air Policing от дежурни изтребители на двете страни в националното въздушно пространство на двете държави, както и да осигури безопасност и координация на техните полети. Air Policing е мирновременна мисия за защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО, осъществявана в Интегрираната система за противовъздушната отбрана на Алианса. Двустранните споразумения по Air policing между съседни страни са обичайна практика за регулиране на отговорностите и задълженията по охрана на въздушното пространство на НАТО.
Споразумението между България и Румъния беше подписано по време на съвместно заседание на правителствата на двете държави, проведено в Букурещ, и предстои да бъде ратифицирано от Народното събрание. На двустранната среща, проведена по-рано същия ден, министър Ангелов и неговият румънски колега Габриел Опря изразиха задоволство от подписването на Споразумението, което допринася за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави, и набелязаха други възможни сфери за взаимодействие в областта на отбраната. Те обсъдиха въпроси от сферата на регионалната сигурност и обмениха мнения по ключови за двете държави теми от дневния ред на НАТО и ЕС, като хода на операциите, развитието на ПРО в Европа и др.  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА