16 Октомври, 2011 10:12 6 391 0

Първи сняг в София, жълт код в половината страна

  • прогноза за времето-
  • жълт код

Първият за тази зима сняг прехвърча в столицата и изненада мнозина. Метеоролози успокояваха, че това не е прецедент.

И други години е ставало доста студено през октомври и е завалявал сняг, посочи пред БГНЕС дежурният синоптик в НИМХ Гергана Козинарова.

Това се отнася и за столицата, не само за планините. Случвало се е през октомври да вали в предишни години, но принципно не е най-нормалното нещо да има сняг в градовете по това време на годината.

Сняг е валяло през октомври 1912 г., 1920 г., 1971 г., 1972 г., 1991 г. От 2000 г. насам по-скоро е било по-топло.

В София и във Враца преваля – очаква се да вали и в Предбалкана и по високите полета в Западна България, добави Гергана Козинарова.

 

Жълт код заради обилни валежи и бурен вятър е обявен в различни области от страната, предупреждават от НИМХ при БАН. Жълт код за обилни валежи е обявен в областите София, Перник, Монтана, Враца. Ловеч, Велико Търново и Габрово. Очаква се на тези места дъждът да премине в сняг.
 

Жълт код за вятър е обявен в Източна България, в областите Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали. Очаква се в следобедните часове вятърът да достигне средна скорост 10-15 метра в секунда до пориви от 20 метра в секунда. В Североизточна България – Силистра, Разград, Шумен и Търговище се очаква дъждът да премине в сняг.

Жълт код:

Времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА