Last news in Fakti

18 Октомври, 2011 19:07 1 829 0

Касим Дал с безпрецедентна подкрепа от Турция

  • избори 2011-
  • касим дал
Касим Дал с безпрецедентна подкрепа от Турция - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият втори след Ахмед Доган в ръководството на ДПС – Касим Дал, успя да привлече на своя страна безпрецедентната подкрепа на турската държава, предаде репортер на БГНЕС в Кърджали.

Това се вижда особено отчетливо в дните на жестоката предизборна кампания в смесените региони у нас, където за пръв път турският етнос е в голяма степен разделен и раздвоен в симпатиите към двамата лидери. Традиционно железният и единен електорат на ДПС, монополизиран от тази партия, сега е разцепен. А за това и подкрепата от Турция играе решаваща роля. Дал има изключително стабилни връзки в турските градове, в които живеят стотици хиляди изселници. Влиянието му върху тях е огромно, като се има пред вид обстоятелството, че именно той бе човекът, организирал масовото гласоподаване в секциите там, както и потока от автобуси, пълни с избиратели за местните избори през последните години.

Освен това той бе и председател на групата за българо-турско приятелство и сътрудничество в парламента. Честите му пътувания до Истанбул и Анкара в състава на правителствените делегации очевидно го сближиха с управляващата върхушка там. Силната му близост до турския премиер смути самият Ахмед Доган, когато през октомври 2010 г. ислямистът Реджеп Тайип Ердоган игнорира Сокола и предпочете да се срещне именно с Дал по време на визитата си у нас. В началото на октомври тази година пък Ердоган загуби майка си и Касим Дал беше близко до него по време на траурната церемония – той се оказа единственият български политик, специално и лично поканен за този интимен момент.

БГНЕС припомня, че както при първата официална визита на българския премиер Бойко Борисов в Турция през януари 2010 г., така и това лято на срещата на двамата министър-председатели, Касим Дал беше неотлъчно до тях. И ако турската тв "Тек Румели" незнайно защо е ангажирана да прави медийна кампания в Турция на кандидатите за кметове на ДПС, /"двойните" граждани имат право да гласуват само за президент/, то 5 също турски телевизии онзи ден предаваха директно и на живо словото на Дал по време на срещата му с избиратели в Разград. Журналистите от южната съседка наричат Касим Дал "новият лидер на турците в България". Дал обаче има силен глас и сред българските турци в Турция. Той успя да направи сериозно популярна лидерката на ЕНП Мария Капон сред изселниците, които никога не са я виждали и чували. Така, че ако в нейна подкрепа на президентския вот се получат изненадващо много гласове отвъд Капитан Андреево, отколкото общо в България, то това ще бъде резултат от влиянието на Касим Дал в Истанбул, Бурса, Анкара, Измир и другите турски градове, гъмжащи от нашенци.

Проектът на ДАЛ и Капон набира скорост, и от тези избори ДПС няма да излезе като абсолютен победител в смесените райони. Което означава, че краят на политическото гето, каквото е монополът на ДПС върху българските турци, е близък. Или поне този вот ще отбележи началото на края. Да не забравяме, че Касим Дал се отцепи от ДПС, защото се отврати от истините за агентурното минало на Ахмед Доган и висшите апаратчици около него. А изселниците се изнесоха и останаха в Турция именно заради репресията на Държавна сигурност, наричана още "възродителен процес". А за тази репресия няма виновни и няма възмездие, отново по вина на върхушката в ДПС. Затова не е изненада подкрепата от Турция за Касим Дал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА