Last news in Fakti

20 Октомври, 2011 12:56 2 133 0

Търсят име на българския „Лувър“

  • музей-
  • мк
Търсят име на българския „Лувър“ - 1
Лувърът, Париж

Започва дебат за избор на име на бъдещия Национален музей на България, наричан още българския „Лувър“. Най-големият български музей трябва да носи и хубаво, звучно българско име, затова Министерството на културата започва публичен дебат по тази тема.

Ресорното министерство осигури европейско финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие” за изграждането на новия Национален музей на България, който ще бъде разположен в кв. 500 в центъра на София. Предстои стартиране на тръжните процедури, за да може в началото на 2012 г. да започне реалното изграждане на най-големия Национален български музей, който ще има площ над 26 хиляди кв. Метра.

Общественият дебат за името ще продължи до 31 януари 2012 г. Специална експертна комисия, съставена от най-изявени специалисти – изкуствоведи, директори на музеи, архитекти, художници, творци, мениджъри в музейното дело и други - ще класира най-добрите предложения за название на бъдещия Национален музей на България.

Предложенията могат да се изпращат в Министерството на културата на адрес: София 1000, бул. „Ал. Стамболийски” № 17, дирекция „Културно наследство”, отдел „Музейна дейност и изобразителни изкуства” или по електронен път на адрес: [email protected].


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА