Last news in Fakti

30 Октомври, 2011 19:00 6 866 20

Росен Плевнелиев е новият български президент

  • президент-
  • избори
Росен Плевнелиев е новият български президент - 1
Снимка: БГНЕС

Росен Плевнелиев е новият български президент след проведения на 30 октомври балотаж.

Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова, по данни на екзит пола на Галъп, бяха подкрепени от 55,3% от гласувалите днес български граждани, докато за тандема Ивайло Калфин – Стефан Данаилов гласуваха 44,7 %.

През целия ден Плевнелиев запази голяма преднина пред своя опонент Ивайло Калфин - кандидат на БСП. Росен Плевнелиев получава около 57 на сто на втория тур от президентските избори, сочат данните на Сова Харис от екзит пола. Сходни са цифрите и на всички останали социологически агенции към този час. Официалните резултати се очакват в по-късните часове. "България има нужда от джентълменство, от европейско поведение". Това каза Плевнелиев днес, след като пусна бюлетината си.

47-годишният Росен Плевнелиев е първият президент след промените от 1989 година, който не е участвал активно в политическия живот през последните две десетилетия и не е член на партия. Той ще смени на 23 януари 2012 година Георги Първанов. За първи път от 20 години ДПС няма заслуга за избора на президент. Това е втората новина за деня в политическия живот на България.

 

Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в град Гоце Делчев. Женен, има три момчета.

Средното си образование получава в Природо-математическа гимназия "Акад. Сергей Павлович Корольов" в Благоевград.

В периода 1984–1989 г. завършва ВМЕИ "В. И. Ленин", София, със специалност "Изчислителна техника".

Веднага след завършването си започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника.

Още през 1990 г. започва да развива собствен бизнес, тогава той основава и започва да развива фирмата си "Ирис Интернешънъл". Фирмата работи на повече от 80 строителни обекта в Германия, както и някои знакови проекти в България: реконструкция на хотел Шератон, изграждане на централен офис на БНП Париба, център на Даймлер-Крайслер, Бизнес парк София.

След 1998 г. участва в управлението на българските подразделения на германската компания Линднер, работеща в областта на разработване, управление и инвестиции в недвижими имоти.

На 27 юли 2009 г. е избран за министър на регионалното развитие и благоустройството. Подаде оставка, след като от ГЕРБ обявиха неговата кандидатура за кандидат-президент.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nqma

    1 0 Отговор
    4estito na noviq PREZIDENT
  • 2 Чичо Скрудж

    0 0 Отговор
    Наздраве!
  • 3 haha

    0 0 Отговор
    Krad kradi ne mu misliiii ....
  • 4 gogo

    0 2 Отговор
    4estito na policeiskata darjava

    Коментиран от #10

  • 5 МОНК

    2 0 Отговор
    ЧЕСТИТО НА ГЕРБ!!! ПОЖЕЛАВАМ ИМ ОЩЕ 10 ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ДА СПЕЧЕЛЯТ, И НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЯМА КОМУНИСТИ ОТ БСП В ВЛАСТТА
  • 6 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    Победа !
    Г-н Плевнелиев, моля Ви, им покажете какво означава президент !
  • 7 тато

    2 0 Отговор
    Да си жив и здрав и мисли за цяла БЪЛГАРИЯ!!!!!! ЧЕСТИТО!
  • 8 aaa

    0 0 Отговор
    DA NI E CHESTITO DANO DA SME IZBRALI PRAVILNIQ TOZI PUT :)
  • 9 ahmed kukuruku

    0 0 Отговор
    koito si stava si stava i neka usmivkata i uspexite ti da dokarvat do nervni krizi drugarite vodachi na tramvai uspex i chestito
  • 10 nikolai

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "gogo":

    4estito.rosene
  • 11 driver

    2 2 Отговор
    Голям Праз...
  • 12 ЮРИ АЛДИНОВ

    1 4 Отговор
    това не е новииат президет това е само лицето тоес куклата а кукловода го знаем .лека и мека Балгарио.//////////////////////
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 gala

    1 1 Отговор
    dano samo i toq da ne lapne kokula i da zabravi za kakvo sa my glasyvali doverie i za kakvo e prezident
  • 15 baihui

    0 2 Отговор
    poredniq mushennik
  • 16 Скарлет Монтани

    0 0 Отговор

    E V A L A !!!
  • 17 Gogo

    0 3 Отговор
    Вече диктатурата е пълна връщаме се се към режима робство а след това може и във каменната ера. Заплатите не се вдигат безработицата расте строим пътища но хората нямат при да пътуват по тях. Само ни се набива че сме във криза и другите държави са във криза но доходите им са далеч по високи а никой не казва как ще излезем от нея и как ще се открият нови работни места. Ще опоскат каквото е останало от кокала България и ще се изнесат като другите правителства преди тях искаше ми се да чуя тяхната програма за икономиката как я мислят но видях хора който искат само да проседят няколко години и да взимат заплата без да работят. Сигурен съм че Гърците ще си изплатят дълговете и ще тръгнат нагоре а ние ще продължаваме да тънем надолу.
  • 18 ГЕРБ

    1 0 Отговор
    РОСЕН Е НОМЕР 1 всички комунисти стига вече сте ревали като малки деца . Народът вижда че за 2 години ГЕРБ работи безупречно и размразиха европейските пари който при ония хамстер Sir G.i бяха замразени . Вижте само на статистиката кои са гласували за бсп . тия без образование и дъртаците дето едно време са имали облаги от тошо
  • 19 куку руку

    0 0 Отговор
    В момента на политическата сцена няма по-подходящ човек за президент от Росен Плевнелиев! Аз гласувах за него и на изборите, и на балотажа. Той е млад, можещ и компетентен. Като човек изглежда спокоен и амбициозен. Дано работи и за обикновения български народ, така както работи и досега като министър.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.