Last news in Fakti

30 Октомври, 2011 20:08 2 272 2

АФП: Изборите са свидетелство за подкрепата за Борисов

  • избори-
  • герб
АФП: Изборите са свидетелство за подкрепата за Борисов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кандидатът на управляващата партия Росен Плевнелиев спечели очаквана победа на президентските избори, които позволяват на консерваторите и на премиера Бойко Борисов да увеличи контрола си върху основните институции в средата на управленския си мандат. Това съобщава АФП в кореспонденция от София, предаде БГНЕС.

47-годишният Росен Плевнелиев, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, получава 55%-56% от гласовете на избирателите, според първоначалните данни на социологическите агенции, побеждавайки категорично опонента си социалист Ивайло Калфин, който получава около 44%-45%. Това става въпреки обявената подкрепа за него от партията на турското малцинство ДПС, коментира АФП.

Държавният глава, досегашният Георги Първанов от левицата не можеше да се кандидатира отново след два мандата на поста, изпълнява главно представителна роля и има морална власт, но изборите бяха тест за Бойко Борисов. Защото премиерът е изправен пред икономически трудности в страната си, най-бедната в ЕС, и е подложен на натиск от Брюксел да покаже по-голяма ефективност в борбата с корупцията и организираната престъпност, пише АФП.

Известен с откровеното си говорене и със склонността си да се смесва с тълпата, Борисов допринесе значително за предизборната кампания на своя бивш министър. Победата на партията му ГЕРБ на президентските избори, както и на местните, които се провеждат в един и същи ден, показва, че влиятелният премиер продължава да се ползва с подкрепа по-малко от две години преди следващите парламентарни избори, въпреки политиката за строго ограничаване на разходите, допълва Франс прес.

Заплатите от средно 360 евро на месец не са увеличавани от две години, а безработицата нарасна до 9,40% през септември, допълва агенцията. Страната страда от забавянето на растежа от второто тримесечие насам в Европа. Европейската банка за възстановяване и развитие неотдавна намали прогнозата си за 1,6% тази година, пише АФП.

Росен Плевнелиев, бивш бизнесмен, отличаващ се с дискретност, обеща да настоява пред европейските институции да отпуснат необходимите средства за модернизирането на остарялата инфраструктура на страната. Той също така обеща да извади от сянката функцията на вицепрезидента, на който пост беше избрана днес бившата министърка на правосъдието в консервативното правителство Маргарита Попова, ценена от Брюксел заради усилията й за увеличаване на ефективността на съдебната система, допълва АФП.

Основана през 2007 г. като партия на кметовете, ГЕРБ, увеличи влиянието си и в общините. Още на първия тур беше преизбран кметът на София Йорданка Фъндъкова и още трима кметове на областни центрове. Управляващата партия спечели също така на първия тур мнозинство в 20 от 27 общински съвета на областни градове спрямо един за Социалистическата партия и два за партията на турското малцинство ДПС, припомня Франс прес.

Агенцията обаче допълва, че и на тези избори е имало съмнения за манипулации, включително "купуване на гласове" сред ромското малцинство, стара и традиционна практика, критикувана от медиите и от неправителствените организации. АФП припомня, че и днес полицията е арестувала няколко души в провинцията, заловени в момент, когато раздавали пари на избирателите.

Въпреки че българите, имащи право на глас, са 6,085 милиона според неотдавнашно преброяване, в избирателните списъци фигурират 6,9 милиона души, пише АФП. Това разминаване поддържа подозренията за манипулации и много европейски наблюдатели бяха изпратени да наблюдават развитието на изборите, допълва агенцията. Тя припомня, че първият тур на 23 октомври е бил белязан повече от всякога от нередности. АФП цитира данни на Трансперънси Интернешънъл за 6% до 10% анулирани бюлетини спрямо 3% при предишните избори.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАБЛЮДАТЕЛ

    0 0 Отговор
    ДА Е ПОДКРЕПА - КОЛКО? ГЛЕДАМ ДОГАН СИ ВЪРТИ СИНДЖИРЧЕТО - Е БУТНАХА МУ БАРБЕКЮТО !? ЕГАТИ СМЕШНАТА ИСТОРИЯ И ИЗЛАГАЦИЯ! ЧОВЕКА ПРИБРА НЯКОЙ И ДРУГ МИЛИОН ЗА ,,КОНСУЛТИРАНЕ''...Е И ??? АМИ ДА ЗАПОЧНА И АЗ ДА ,КОНСУЛТИРАМ''. ,,БЕЗПРИСТРАСТНИЯ'' СЪД ОТСЕЧЕ:- ЧОВЕКА Е ПРАВ И ДА СИ ВЗЕМЕ МИЛИОНИТЕ ! И КАКВО ПРАВИМЕ...А? СРЕЩУ СУМА МИ ТИ ХОРА БЯХА ЗАВЕДЕНИ ДЕЛА И... ВСИЧКИ СА НАВЪН Е... И ? ЦЕНИТЕ РАСТАТ А МОНОПОЛИСТИТЕ СВАЛЯТ ПО ТРИ КОЖИ ОТ ХОРАТА КОЙТО ВСЕ ОЩЕ НЕ СА УСПЕЛИ ДА ИЗБЯГАТ ВСИЧКИТЕ ОТ ЗАЛЯЗВАЩАТА БЪЛГАРИЯ И ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ КОИТО СЪЩО ПО НЯКАКВА СТРАННА ПРИЧИНА ВСЕ ОЩЕ НЕ СА УМРЕЛИ ВСИЧКИ...! А КОЙ СА МОНОПОЛИСТИТЕ ЛИ : - ЕНЕРГО ВиК ТОПЛОФИКАЦИЯ ЛУКОЙЛ БАНКИТЕ КАКТО И - МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ ! И ТАКААА НИКОЙ НЕ ВИЖДА ИЛИ ПОНЕ СЕ ПРАВИ ЧЕ НЕ ВИЖДА КАКВО ПРАВЯТ ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ МОНОПЛИСТИ - ЗАЩО ? КЪДЕ Е ПРАВИТЕЛСТВОТО КЪДЕ Е НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗАЩО НЕ ПОМИСЛЯТ КАК ТОЗИ МОНОПОЛ ДА БЪДЕ РАЗБИТ ! ИМА МЕХАНИЗМИ И НАЧИНИ НО...ЯВНО ОПИРА ДО ИНТЕРЕСИ И НЕЧИЯ ИЗГОДА ЗА СМЕТКА НА ЦЕЛИЯ ОБЕДНЯЛ БОЛЕН ОБЕЗВЕРЕН И СТОПЯВАЩ СЕ НАРОД ! ТА ИЗБОРИ КАТО ИЗБОРИ .ЕДНИ ИДВАТ ДРУГИ СИ ОТИВАТ.ОБАЧЕ РЕАЛНО ЖИВОТА НА ХОРАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА ВЪРВИ НАДОЛУ И НАЗАД И ПРИКАЗКИТЕ ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕ НА НАЦИЯТА ЗВУЧАТ КАТО УСПОКОЕНИЕТО НА СМЪРТНО БОЛЕН ЧЕ МУ ОСТАВАТ ОЩЕ ТРИ МЕСЕЦА ЖИВОТ !? Г-Н БОРИСОВ ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ ДО СЕГА НЕ Е ИМАЛА НЯМА И КАКТО ВЪРВЯТ НЕЩАТА НЯМА И ДА ИМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА И ПРИЧИНАТА Е В ТЕЖКО НАСТАНИЛИТЕ СЕ МОНОПОЛИСТИ СЪС ВЕЩОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА ВСИЧКИ ДО СЕГА УПРВЛЯВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВА ВКЛЮЧИТЕЛНО И ВАШЕТО! НИМА НЕ Е СТРАННО ЧЕ ГЪРЦИТЕ МАКАР И ФАЛИРАЛИ ИМАТ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ОТ НАШАТА ПРОСПЕРИРАЩА РОДИНА А ? ОБЯСНЕТЕ ТОВА АКО МОЖЕТЕ НО ДЪЛБОКО СЕ СЪМНЯВАМ !? ТУК ДОХОДИТЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ ОТ 21 ГОД. И АБСОЛЮТНО НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ ПОНЕ ОЩЕ ТОЛКОВА ! 45 ГОДИНИ СТИГАТ ВРЕМЕТО Е ВАШЕ ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ ! А НАС...ВЪЛЦИ НИ ЯЛИ !? СКОРО МАЙ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ЩЕ ОСТАНАТ САМО САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ ПОЛИТИЦИ КОИТО УЛИСАНИ В КОМИСИОНЕРСТВО И ДАЛАВЕРА ТАКА И НЯМА ДА ЗАБЕЛЕЖАТ ЧЕ НАРОДА ИЗЦЯЛО Е НАПУСНАЛ ТАЗИ ФЕОДАЛНА КРЕПОСТ ! ДА НИ Е ЧЕСТИТ ПОРЕДНИЯ ПРЕЗИДЕНТ ! И ТОЙ ОБЕЩАВА ЧЕ ...
  • 2 www

    0 0 Отговор
    Който плаща той поръчва музиката(печели изборите).Тия от Европа не подозират кой печели от сблъсъка на пари и идеи.