31 Октомври, 2011 15:26 1 243 0

Изборите като извратен нагон на властта

  • костов-
  • дсб-
  • герб-
  • избори

Този нагон към властта е съчетан с импотентност от гледна точка на управлението на страната, смята лидерът на ДСБ

Изборите като извратен нагон на властта - 1
Снимка: БГНЕС

За първи път в българската политическа история ДПС гласува срещу реалния президент на страната. Това е еманципация на президента от подкрепата на ДПС и този президент със сигурност няма да плаща за тази подкрепа на Доган, който умее да осребрява такива подкрепи, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов, предаде БГНЕС.

"Ние призовахме да се гласува за Плевнелиев и видяхме, че ако Ахмед Доган е дал подкрепа, тя не е била достатъчна на Калфин да се наложи в двубоя за президент", каза Костов.

Що се отнася до ГЕРБ, Костов и ДСБ са възмутени от начина на провеждане на изборите. "Основната разлика между нас и тях е, че ние сме демократи и никога не бихме направили избори в стил "Данко Хаирсъзина", никога, при никакви обстоятелства, защото избори в стил "Данко Хаирсъзина" с присъствие на депутати, разнасящи и влачещи чували и прочие, е израз на извратен нагон на властта", каза Костов. Според него, този нагон към властта е съчетан с импотентност от гледна точка на управлението на страната.

Въпреки това, Костов споделя положителните очаквания на избирателите към Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. По време на брифинга към Костов прозвуча въпрос: "Възможно ли е да има ДСБ без него". С усмивка лидерът на партията каза: "Ще видим, може би идва и това време, когато г-н Костов ще спре да участва в политическия живот на страната по обективни причини".

Той се пошегува, че преди всичко го дават като пример за сатанизация и за насаждане на ненавист. "В България, когато видят някой да бъде нападнат, всички се втурват да хвърлят камъни. Ние сме като в онази християнска притча, нали – "хайде да видим кой е безгрешният, който пръв ще хвърли камък". Ние не сме такива, ние хвърляме камъка. Бойко Борисов каза, че в Банкя, като бият някой, всички се втурват да го бият. Ние сме горе - долу такава страна", коментира още той. Все пак Костов е убеден, че политическите идеи, върху които стои ДСБ, са способни да преживят загубата на всеки политически лидер. "Въпреки, че не стигам до социалистическата теза, че човекът няма значение, защото това категорично не е вярно", каза още той.

Лидерът на ДСБ припомни, че за президентските избори СК бе подменена от Съюз на десните сили между ОДС и СДС, и тази подмяна бе пълен провал. Според него, сега сините трябва да се осъзнаят и да затворят експеримента. "Това е изцяло в рамките на техните политически отговорности", отбеляза Костов. Тъмносините запазват позициите си от предишните местни избори с избрани 101 общински съветници, за сметка на 103-ма през 2007-ма и двама кметове. Въпреки това не са удовлетворени, защото са имали различни очаквания за представянето си в големите общински центрове в София, Пловдив и Варна.

Веселин Методиев определи хаоса на тези избори като нечуван и възможността да се събира информация е била затруднена. Той обобщи, че за съветниците на ДСБ са гласували 205 891 избиратели. Методиев посочи, че партията му е четвърта политическа сила на тези избори след ГЕРБ, БСП и ДПС. "На местните избори им липсваше политическа основа, която можеше да бъде единствено национална кампания. Съвпадението на изборите – местни и национални, направи тази политическа основа изключителна важна и я идеологизира и политизира, партизира я до степен да не се гледа на места кой какви качества има, а да се гледа кой за какво гласува на националната кампания. По този начин се увлича вот в полза на местни кандидати, които иначе може да нямат професионалните човешки и морално - волеви качества да бъдат кандидати за кметове", обобщи Иван Костов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА