Last news in Fakti

31 Октомври, 2011 13:12 2 750 3

Кольо Колев: ГЕРБ взе Пирова победа

  • кольо колев-
  • герб-
  • бсп

„Българите казаха по още едно от същото“. Остава да видим дали ще се събудим с махмурлук или ще пеем радости песни

Кольо Колев: ГЕРБ взе Пирова победа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Меглена Кунева придоби с участието си в президентската надпревара един голям шанс, който за съжаление в нощта на първия тур тя проигра, коментира резултатите от президентските и местните избори пред Факти.бг известният социолог

 


- Какви са изненадите на тези избори?

- Изненада определено има. Това е малката разлика между победителя Росен Плевнелиев и втория Ивайло Калфин.

Другата е изненада е ясното оформяне на ясен анти-ГЕРБ фронт. В момента ГЕРБ все още е по-силна партия от БСП. Очевидно се забелязва оформяне по места на ясен единен фронт срещу управляващите. На много места резултатите са 50 на 50.

Това вещае неясно политическо бъдеще и сериозни притеснения за ГЕРБ.

Бих нарекъл тази победа – Пирова. ГЕРБ - да, печели, но по точки. Ако Бойко Борисов преди можеше да удари по масата и да каже: „ е щом е така – предсрочни избори“, то сега той няма да може да често да отправя тази заплаха.

 

- Какво следва оттук нататък?

- Следва нещо, от което ГЕРБ-рите много се притесняват. За тях са необходими някакви оправдания – било за Тройната ламя, която има хиляди глави, които ние ги сечем, но те отново се появят или пък се отварят някакви тайници, от които изникват някакви договори. Но сега вече ГЕРБ е придобил всички властови лостове. Сега трябва да „карат колата“. Сега те получиха цялата отговорност, която искаха. Сега ще видим какво ще направят с нея. Точно тук ще стане ясно дали ГЕРБ са на висотата на положението, за което претендират, че са. Ако трябва да използвам забавно сравнение. Списание „Икономист“ коментира: „Българите казаха още едно от същото“. Сега предстои дали българите ще се събудят с махмурлук или ще пеят радостни песни.


- Тези избори май минаха без Доган?

- Честно казано аз имам известни съмнения и притеснения, че Ахмед Доган направи един добър реверанс към Плевнелиев. Той декларира подкрепата на ДПС за Ивайло Калфин, ясно осъзнавайки че това носи и негативи. Ако съдим от предварителните данни, Калфин не получи пълната подкрепа от ДПС. Кандидатът на БСП получи повече негативи, отколкото позитиви. Дали това е целенасочено или просто заиграване на Доган с Бойко Борисов, тепърва ще видим.

 

- Меглена Кунева ли ще е следващият политически проект?

-Г-жа Кунева придоби с участието си в президентската надпревара един голям шанс, който за съжаление в нощта на първия тур тя проигра. Тя получи подкрепата на половин милион избиратели, което е огромен резултат като електорална подкрепа. Но в нощта на изборите тя ги проигра с призива си да не се гласува, защото и единият и другият кандидат са еднакво лоши.

Това не е позиция на политик. Спомняте си ситуацията във Франция преди години, когато на балотажа местната левица се чудеше кого да подкрепи между десния Жак Ширак или националиста Льо Пен. Тогава те намериха формулата: „Гласувайте за мошеника, а не за фашиста“. Тогава френската левица намери мъжеството да заяви ясна политическа позиция. Г-жа Кунева имаше шансовете да бъде знаме на нещо по-различно, но с лековатото си изказване ги загуби.


- Какво е бъдещето на старата десница?

- За старата десница или добро, или нищо.


- Изчезнаха ли „бизнес партиите“?

- Част от тях бяха прекупени или се кооптираха от ГЕРБ. Нищо ново не се наблюдава в този случай. Местните коалиции са с по-тесни интереси и чисто икономически. Това са нормални неща. Въпросът е доколко „тези партии“ деформират самия изборен процес. Няма нищо лошо хората да гласуват за бизнес партия. Проблемът е, когато става дума за контролиран вот или купуване на гласове.

 

-Как оценявате сегашния вот?

- За сегашните избори мога да повтаря това, което казах преди три месеца: „Страхувам се, че ще присъстваме на римейк на Алековото „По изборите в Свищов““.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 далтонист

    0 0 Отговор
    Що не го питате за анкетите му преди изборите? За наказателния вот? Червените партийни социолози са на отмиране заедно с Партията- майка.
  • 2 www

    0 0 Отговор
    Недей да ги четете такива.Не ме интересува неговото мнение.
  • 3 ЛелеКако

    0 0 Отговор
    Хм, гледам ти не си ги чел @2). ;) И да...на отмАрЯне са. Малко почивка да се о...кат хубаво управляващите и тогава ще се види кой умрял, кой х..я ял.