Last news in Fakti

15 Декември, 2016 06:31 1 595 0

Фойерверки-убийци дебнат в празничната заря

  • преглед на печата

Преглед на печата

Опасни римски свещи, ракети и пиратки се предлагат на непълнолетни по столични пазари, показа проверка на "Монитор". Репортер на изданието се натъкна на фрапантен случай на столичния базар „Илиянци“.

На репортер на "Монитор", която се представи за 17-годишна девойка, бе продадена кутия пиратки куче марка като „компромисен вариант“, след като пожела да си купи по-силни гърмящи артикули, които могат да причинят сериозни наранявания. В друг магазин пък бяха продадени римски свещи, като бе обяснено, че те са малки и можем да ги държим и в ръка.

На опаковката обаче такава инструкция липсва

Според правилата дори този вид заря трябва да се забие в земята или да се прикрепи здраво към неподвижен предмет. Разбира се, за направените от наш репортер покупки не бяха издадени и касови бележки.

Мирослав Йотов, директор на дирекция „Надзор на пазара“ в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), обясни за "Монитор", че единственото пиротехническо изделие, което може да бъде държано в ръка, е бенгалският огън

„Стандарт“: Учениците от София с безплатен час по кънки

Учениците от всички столични училище ще могат да карат кънки безплатно всеки ден от 8,30 до 9,30 ч на ледената пързалка в общинския спортен комплекс към парк "Възраждане", съобщава "Стандарт".

Лично кметът на София Йорданка Фандъкова откри новия сезон. "Важно е децата да имат възможност да спортуват. София беше избрана за столица на спорта на Европа за 2018г. Комплексът "Спортна София 2000" дава възможност за развитие на различни спортни дейности на деца и възрастни, каза още Фандъкова.


Според нея през миналия първи сезон на пързалката всеки ден през нея са минавали над 300 деца и възрастни. Кметът на София видя демонстрация на уменията на ученици и деца от спортни клубове по фигурно пързаляне и хокей на лед. Тя поздрави спортистите на ледената пързалка, а от тях получи като подарък хокейна фланелка с нейното име.

Пързалката ще работи от 8 до 22 часа. На откриваето днес присъстваха кметът на район „Възраждане" Савина Савова, изпълнителният директор на „Спортна София 2000" Бойко Додов и Динко Дуков, председател на борда на директорите на "Спортна София 2000".

„Сега“: София проверява законни ли са "зимните градини" на заведенията

Неясни намерения за промени всяха напрежение сред ресторантьорите в София, информира в. "Сега". Столичната община подготвя нов регламент за т.нар. "зимни градини", с които масово се заобикаля забраната за пушене на обществени места.

Подобни пристройки превземат все по-голяма част от пешеходната зона на бул. "Витоша" например. Вчера собственици на заведения на известната улица се оплакаха пред Би Ти Ви, че не им са приети месечните вноски за тротоарно право. Те смятат, че общината възнамерява да ги премахне.

От обясненията на главния архитект на София Здравко Здравков стана ясно, че районните администрации са отклонили наемите, тъй като не е ясно дали постройките са законни. "Никой не може да каже тези заведения законни ли са или не.

Именно затова подготвяме промени в наредбата за преместваемите съоръжения и рекламата - за да създадем ред. Когато има ясен регламент, той ще се спазва от всички. Няма как едно заведение да си плаща година за година и да се създава усещане за нестабилност у тези хора, които са инвестирали в градското пространството", заяви той.

Желанието на Здравков е да бъде подобрена градската среда, "за да стане София модерен европейски град, а не последното пристанище на Ориента". Общината трябва да провери дали заведенията не заемат по-голяма територия от това, за което плащат.

„Монитор“: Не искат Сталин и Георги Димитров за почетни граждани на Варна

Званията като почетни граждани на Варна на Георги Димитров и Йосиф Сталин да бъдат отнети, а имената им заличени от почетната книга на града, твърди в. "Монитор". За това настоява независимият съветник в Общинския съвет на морската столица - Григор Григоров.

Общинарят се надява да бъде подкрепен от поне 16 свои колеги, за да може да внесе предложението за разглеждане на общинска сесия. След това пък, решението за сваляне на статута им, трябва да получи и одобрението на две трети от съветниците в общинския съвет.

Григоров припомни, че Георги Димитров е бил удостоен със званието през 1947 година, а Сталин – две години по-късно. Той признава, че не е формулирал мотиви за предложението си, но „за всеки, който е учил история е ясно какво са сътворили през годините тези двама деятели на Коминтерна“. „За мен Георги Димитров е един агент на Москва, реализирал у нас Народния съд във всичките му форми.

По негова вина са избити десетки хиляди наши интелектуалци“, коментира Григоров. Той добави, че предложението му Сталин също да бъде заличен от книгата с почетни варненци е ясна – заради милионите избити хора без съд и присъда. Варненският общински съветник няма информация дали званията и на други почетни граждани на морската столица са били отнемани, но смята, че предложението му е справедливо за двамата, посочените от него.

"Марица": Литна първият дрон за селфи

Италианската компания AirSelfie Holdings Ltd ще пусне догодина първите дронове за правене на селфи. Те са големи колкото смартфон, пише в. "Марица".

Дрончетата са дело на изобретателя и собственик на компанията Едоардо Стропяна. Прототипът на малкия безпилотник е разработен с пари събрани от KickStarter.

Дронът ще има 5 мегапикселна камера с висока резолюция от 1080 пиксела и карта с памет от 4 гигабайта. Четирите двигателя на малката машина могат да я вдигнат до 20 метра. Безпилотникът има жироскоп и геомагнитни датчици, които показват къде се намира.

Дронът ще се управлява от друг смартфон. Ще има зарядно устройство. Едно зареждане ще му гарантира 20 полета от по 3 минути. Продажната цена на минидрона ще е 300 долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове