Last news in Fakti

7 Ноември, 2011 08:47 1 016 0

Московски: Няма кой да даде пари на БДЖ

  • бдж-
  • московски-
  • стачка-
  • железници

Синдикатите казват кога започват да стачкуват

Московски: Няма кой да даде пари на БДЖ - 1
Снимка: БГНЕС

Увеличаване на приходите няма да има, трябва да съкращаваме разходите, така министърът на транспорта Ивайло Московски очерта ситуацията в БДЖ по БНР. В краткосрочен план трябва да се минимизират разходите и оттам нататък да се търсят пътища за подобряване на работата, посочи той. Съкращаването на работниците ще бъде във връзка с дейности и линии, каза още Московски.

Как е бил добър мениджмънтът при този дълг, попита министърът в отговор на обвиненията на синдикатите, че сега мениджмънтът на железниците не бил добър. „На всички трябва да е ясно – пари на БДЖ в това състояние няма кой да даде. Ако искат нека стачкуват и да се ликвидират железниците”, заяви Московски. Според него работниците е трябвало да стачкуват, когато дълговете са станали 800 млн. лева.


Аз никога не съм обещал, че няма да има съкращения на 2000 човека. Винаги съм казвал, че в момента се прави преглед на структурите, на процесите, на целите, на задачите и след това може да се каже колко служители ще бъдат освободени, заяви Владимир Владимиров, председател на Борда на директорите на БДЖ-холдинг, пред БНТ. По думите му 2000 човека трябва да бъдат съкратени веднага.

„Ние на тях им предлагаме да напуснат БДЖ срещу шест заплати. Тези 2000 служители, дори тук не трябва да има изобщо намеса на синдикати, тъй като това е взаимоотношение между нас и служителите”, смята Владимиров. „Предлагаме им шест брутни работни заплати, след което те отиват на борсата за една година. Това е изключително голям жест от страна на една фалирала компания още преди две години”, посочи той.

Според председателя на Борда на директорите на БДЖ-холдинг тази мярка е абсолютно неизбежна. „Или вървим към тези реформи, които ние сега правим и които предлагаме, или дружеството върви към фалит и към съдбата на „Кремиковци”. Това е простичката истина”, каза още Владимир Владимиров.

Въпреки това синдикатите в железниците ще дадат днес пресконференция, на която ще очаква да обявят от кога ще започнат ефективни стачки. По време на протестите влаковете няма да се движат от 8 до 16 ч. По информация на председателя на Синдиката на железниците към КНСБ Петър Бунев нещата отиват към национална стачка.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА