7 Ноември, 2011 18:55 5 499 0

Пак погнаха Марешки за фитнеса на Кабакум

  • варна-
  • веселин марешки-
  • кабакум-
  • погнаха

От областната управа и строителния контрол сега вече възразяват, че постройката е двуетажна

Пак погнаха Марешки за фитнеса на Кабакум - 1
Снимка Варна утре

Изгубилият изборите за кмет на Варна продължава да твърди, че всичко е законно.
От няколко дни багери рушат незаконни постройки на плажа "Кабакум" край Златни пясъци, съобщава mediapool.bg. Нова проверка започва и за обекта на Веселин Марешки, който загуби кметските избори във Варна преди седмица, предаде БНТ. Чрез фирма на съпругата си, аптечният бос е спечелил концесия за част от плажа и е поставил преместваем обект. От областната управа и строителния контрол обаче възразяват, че постройката е двуетажна.

"Тук всичко е само метал и панели и е разглобяемо", коментира Веселин Марешки.

Той твърди, че по време на кампанията е обяснил всичко за постройката на плажа. Тя е преместваема и отговаря на изискванията на закона, освен това може да се разглоби и премахне в момента, в който приключи договорът му за концесия на плажа. Съоръжението е поставено, за да се предлагат услуги на туристите като водни спортове и фитнес.
Соченият като алиби фитнес обаче е с табела „Private fitness club“.
Пясъкът около сградата е покрит с изкуствена трева, върху която има кътове за отдих и софри, фитнес уреди и паркинг. До сградата, на самата плажна ивица цяло лято беше паркирано любимото Бентли на аптекарския бос с 4 шестици в номера. Владението на концесионера беше обградено от любипотни погледи с кипариси в саксии.

Марешки е концесионер на плажната ивица „Кабакум-север 2? от миналия август. Наемът му за 13 981 кв. метра пясък е 31 418 лева на година. Той беше единственият кандидат в конкурса за концесионер на ивицата под някогашното гигантско свалчище в района на „Журналист“, което беше укрепено преди 5 години с милиони от държавния бюджет и скандално застроено отново. Договорът на аптекарския бос е до 2014 г.

"В един от предизборните дебати разбрах, че това не е фитнес, а е къща и някои хора живеят там. Това противоречи на наредбата на Общинския съвет", заяви Данчо Симеонов, областен управител на Варна, назначен от ГЕРБ,.

Според него трябва да има и пречиствателна станция. Веселин Марешки обаче показва, че непосредствено до обекта е направил и система за пречистване на отпадните води.

От строителния контрол в областта посочват друго нарушение. "Това е единственият случай по Северното черноморие на двуетажно поставяемо заведение", казва пред БНТ инж. Галин Баев, директор на РДНСК - Североизточен район.

Според закона за Черноморското крайбрежие върху плажната ивица обектите не може да бъдат на повече от едно ниво. От областната администрация и строителния контрол признават, че спорът с Веселин Марешки дали това е втори етаж на преместваемия му обекта ще бъде дълъг и труден.

Заведението "Корсари" също се очаква да падне. Заповед за неговото премахване вече е издадена, очаква се нейното потвърждение от съда. Местните разказват, че минералната вода, бликнала точно до заведението, пречела на собствениците му, заради което се наложило тя да бъде изместена от другата страна. Това пък прогонило туристите от плажа.

За собствениците на "Корсари" досега не е имало ограничения и им било разрешено да поставят 20 квадрата преместваем обект. Излели обаче бетон и построили заведение, което е заело цели 300 квадрата от плажа.

Постройките нямат никакви проекти и строителни разрешителни. Тоалетната, противно на всякакви изисквания, дори не е свързана с канализацията в района, а е със септична яма, при това под пясъка.

Областният управител каза, че до началото на сезона концесионерът на плажа ще трябва да осигури тоалетна. А на мястото на бетонните основи ще могат да плажуват онези, които не искат да плащат наем за шезлонги и чадъри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА