Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 08:55 1 357 0

Костов: Синята коалиция ще си съществува

  • иван костов-
  • синята коалиция-
  • бюджет 2012-
  • бойко борисов

Не е вярно, че данъците не се пипат, заяви лидерът на ДСБ

Костов: Синята коалиция ще си съществува - 1
Снимка: БГНЕС

Синята коалиция е политически субект. Ще си съществуваме, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред бТВ. Заедно казахме три пъти „не” на бюджета, бюджета на НОИ и НЗОК.

Според Костов не е вярно това, което настояват от ГЕРБ да се казва, че не се вдигат данъците. „Кажете го това, че не се вдигат данъците на собствениците на малки фирми и на средни предприятия, на които осигурителните прагове бяха повишени“, посочи той. По думите му основната грешка на правителството е, че вместо да се облекчат фирмите, за да им се помогне да излязат от кризата, върху тях се стоварва нова тежест. „Освен това се вдигат акцизите. И се пипа и ДДС“, допълни експремиерът.

Синият лидер подчерта, че в бюджет 2012 няма антикризисни мерки, напротив, има прокризисни мерки. „Най-голямата прокризисна мярка, която може да минира и да взриви този бюджет, е защо правителството иска да увеличи държавния дълг с 4,5 милиарда? Наясно ли е правителството, че няма откъде да мине нарастване на външния дълг с 4,5 милиарда и бюджетът да остане с този дефицит?“, попита риторично той.

Всъщност бюджетът крие огромно вътрешно противоречие, смята Иван Костов. „Или е вярно, че дефицитът ще е едно и нещо, или е вярно, че дефицитът ще се увеличи с 4,5 милиарда лева“, аргументира се той, като допълни, че това е дилемата на този бюджет, която го е накарала да зададе въпроса каква маневра предприема българското правителство.

„Това е все едно да увеличиш дълга с 4,5 милиарда и да го изхвърлиш извън България, да го изнесеш навън. Тоест всичките тези пари, вместо да влязат в българската икономика и да се завъртят в бързовъзвръщащи се икономически дейности, те ще отидат за някакъв голям инвестиционен проект и ще напуснат страната. Ето това не бива да се прави по време на криза”, каза още Иван Костов.

По повод думите на премиера Бойко Борисов, че Иван Костов е комунист, синият лидер заяви: „Това го казва човек, който е охранявал Тодор Живков. Не мога да приема такова нещо от човек като него. Моето голямо разминаване и моето проясняване на картината за това какво е ГЕРБ настъпва постепенно с ходовете, които предприемат. Те правят политика в услуга на олигарсите”, подчерта той.

На въпрос дали  имал срещи с Кирил Рашков – цар Киро, лидерът на ДСБ каза: „Защо ме питате мен? Това е смешно. Защо трябва аз да обяснявам за член на ГЕРБ, питайте Бойко Борисов.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА