Last news in Fakti

9 Ноември, 2011 12:21 971 0

Сините казват „не“ на бюджета за 2012-та

  • иван костов-
  • мартин димитров-
  • синята коалиция-
  • бюджет 2012

Дянков загубил доверието на Костов с увеличаването на държавния дълг

Сините казват „не“ на бюджета за 2012-та - 1
Снимка: БГНЕС

Три пъти „не“ на бюджет 2012 г., на бюджетите на НЗОК и НОИ за следващата година, заяви на специален брифинг в парламента лидерът на ДСБ Иван Костов. По думите му ГЕРБ си е поставила „непосилната” задача да запази нивото на здравните услуги, по което България е на последно място в ЕС. 

Против предложената финансова рамка за следващата година се обяви и БСП. От партията смятат, че това е крайно десен бюджет, който прехвърля тежестта от кризата върху обикновения българин и е бюджет на мизерията. Социалистите ще предложат между първо и второ четене алтернативен бюджет с конкретни предложения за източници на приходи и конкретни предложения в разходната част.

„Не” за бюджета на НОИ, за това, че опитът да бъде намерено решение за оцеляване и стабилно съществуване на пенсионната система се провали. „Не” за бюджета на НЗОК, защото е пълен отказ от прокарване дори на тези плахи идеи на здравния министър Стефан Константинов за диагностично-свързаните групи. Обявената цел на правителството е за запазване на нивото на здравните услуги, по което България е на последно място. Това е бюджетът по линията на най-малкото съпротивление, коментира Костов.

„Г-н Дянков губи моето доверие с това 4,5 млрд. лв. увеличение на държавния дълг, при положение че са му нужни 1,7 – 1,8 млрд. лв. За какво са тези 4,5 млрд. лв. увеличение на държавния дълг?“, попита Костов.

Цялостното поведение на ГЕРБ е да не правят нищо, да запазят ситуацията с бюджета от времето на Тройната коалиция. България върви надолу, обобщи и лидерът на СДС Мартин Димитров.
Разликите между бюджет 2011 г. и бюджет 2012 г. са минимални, „копи пейст“, добави той. Бюджетът няма антикризисни мерки, няма предложения как да се помогне на малкия и средния бизнес, категоричен бе синият лидер.

Имаме само едно възможно поведение - ясна опозиция, която предлага алтернатива, подчерта Димитров. Съпредседателят на Синята коалиция заяви,  че има една молба към българските граждани: „Нека да погледнат в кабината на самолета и да видят, че няма пилот в него.”

От своя страна, Иван Костов допълни, че не бива да се създават страхове по отношение на банковата система. „Гръцките банки в България ще се окажат един добър пристан за много фирми“, посочи той. Мартин Димитров заяви пък, че правителствената политика трябва да бъде много внимателна, защото покрай ситуацията в Гърция, от Европа много внимателно наблюдават България.

„Затова България трябва да покаже стабилност. А всяка нестабилност ще бъде индикатор за целия цивилизован свят, че проблемите на Гърция може да се прехвърлят в българската страна. Изискванията за влизане в Еврозоната е предложено да бъдат изключително отежнени, но нямаше дебат защо се съгласи премиерът Бойко Борисов с отежняването на тези критерии“, посочи той.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА