Last news in Fakti

14 Ноември, 2011 11:39 979 0

Омбудсманът ще следи държавата да не прилага изтезания

  • омбудсман-
  • изтезания

К. Пенчев: Препоръките ми се чуват най-вече чрез медиите

Омбудсманът ще следи държавата да не прилага изтезания - 1
Снимка: БГНЕС

Не сме на това ниво не само в България, за да се борим ефективно срещу унижението и изтезанието, каза пред БНР Националният омбудсман Константин Пенчев пред БНР, който участва в края на миналата седмица в световната конференция „Превенцията срещу изтезанията и защитата на достойнството – от поетите ангажименти до реалните действия“, организирана от Асоциацията за превенция на изтезанията. На форума в Женева участваха представители 90 държави от целия свят.

На 14 април 2011 г. България ратифицира Факултативния протокол (ФПКПИ) със закон, като той влезе в сила за страната ни на 1 юли 2011 г. Съгласно чл. 3 от Факултативния протокол „всяка държава – страна по протокола, следва да изгради, определи или поддържа на национално ниво един или няколко органа за предотвратяване на изтезанията и друго жестоко, нечовешко и унизително отнасяне и наказание, наречени национален превантивен механизъм (НПМ)". Това задължение тя трябва да изпълни най-късно до 1 година след влизането в сила за страната на протокола.

Сега се подписа декларация всяка държава да има орган, който да следи дали в държавата не се прилагат изтезания, посочи Пенчев.  За България предложението е този механизъм да бъде обмудсманът и неговата администрация. На състоялия се форум беше отчетено, че за да бъде този орган независим, той трябва да има мандат и самостоятелен бюджет. В България има 480 места със задържани хора и те трябва да бъдат поне веднъж годишно инспектирани. Новият орган ще бъде превантивен.

Т.е. когато омбудсманът стане национален превантивен механизъм, тогава той с неговата администрация ще следи дали има предпоставки да бъде накърнено достойнството на хората, които са задържани. Става дума не само за затворници, не само за хората в полицейското управление, а и за болни в домове за психично здраве, за хора на всичките места, където хората са против своята воля и не могат да излязат, когато те си пожелаят, каза Константин Пенчев.

„Аз и сега имам право да влизам в затворите и имам сигнали от затворници“, уточни Пенчев. Когато тези хора станат пълноценни членове на общество няма да има тези случаи да се използват за купуване на гласове“, каза той в коментар на факти от изминалите избори. Този орган ще предотвратява, например, ще казва в този затвор има условия хората да бъдат унижавани.

Препоръките на омбудсмана се чуват и най-вече чрез медиите, които винаги реагират. По повод препоръките на Пенчев към НЗОК за издаването на европейски здравни карти, оттам са му отговорили, че вече има поръчка за фирма - изпълнител. „Ако не се изпълнят моите препоръки, аз ще отбележа това в годишния си доклад и отново да препоръчвам и говоря“, подчерта Пенчев. „И сега има възможност в НК да бъде вкаран лекар в затвора при доказана негова грешка. Но това е текст от 1968 г. При мен дойде лекар, който е бил осъден и се оплака, че вещите лица лекари с лека ръка са го обявили за виновен. Докато общественото мнение е, че лекарите като вещи лица оневиняват колегите си“, посочи омбудсманът, запитан как ще коментира искането на протестиращите вчера.

Той е убеден, че не може да се търси отговорност от магистрат, който е осъдил някого, който след това осъжда България в Страсбург, затова, че присъдата е несправедлива и той е невинен.
Принципът на уседналост не е за първи път, но защо се появиха тези забранителни списъци, задава въпрос Пенчев. Ако ти от години си гласуваш, естествено е да не си проверяваш името и изведнъж се оказва, че те няма в списъците. Това беше изключително голяма административна грешка и некомпетентност, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА