Last news in Fakti

4 Ноември, 2011 17:30 1 080 0

Константин Пенчев: За Катуница са виновни институциите

  • пенчев-
  • катуница-
  • омбудсман
Константин Пенчев: За Катуница са виновни институциите - 1
Снимка: БГНЕС

Готови сме да протестираме отново и то по-масово. Това заяви на среща с националния омбудсман Димчо Петров, който е студент от Пловдив. Той и негови колеги се срещнаха с омбудсмана Константин Пенчев, който единствен отговори на призива и исканията, които са формулирали.

Протестът от 2 октомври, на който по техни данни е имало 7-8 хиляди души, показа как могат да направят цивилизован и масов протест, казаха студентите. "Показахме, че ние не можем да рушим, показахме, че искаме по един много цивилизован начин да привлечем вниманието на институциите", посочи Димчо. Тогава прочитат и исканията си към институциите у нас. Изрично подчертават, че той не е против тях, а към тях.

Преди две седмици изпращат писмо – призив към премиера, председателя на НС, президента, председателя на ВСС, главния прокурор и националния омбудсман. Отговаря им само омбудсманът. Посочиха, че ще изчакат още две седмици, за да получат отговор. Ако и останалите институции, към които са отправили искания не се отзоват, са готови да направят същия, но много по – мащабен протест, макар да вярват, че нещата трябва да се решават в диалог, а не с протести.

В писмото си те отправят 5 искания. Сред тях е и това "да се създадат ефективни механизми за прилагане и спазване на българското законодателство от всички български граждани". Отправили са и 21 конкретни предложения в тази посока. Писмото е подписано от 6 студентски съвета към университети в Пловдив и от Национален младежки форум.

Омбудсманът Константин Пенчев подчерта, че в момента, в който получил писмото, поискал да се срещне с тях, защото видял една интелигентна позиция на млади хора, които са и бъдещето на страната. Посочи, че вече е направил анализ на исканията им и каза, че е готов да им помогне при формулирането им и да бъде техният посредник с институциите. В някои от исканията Пенчев видя резон, но за други каза, че има вече решения.

Пенчев подтикна студентите да дават идеи, защото е убеден, че студентите винаги са били в основата на положителните промени, които се случват. Той им каза, че са прави да настояват и да се чуят исканията им, защото това са неща от дълги години наслагвани в обществото. "За това, което се случи в Катуница - не е виновен цар Киро или шофьорът на цар Киро, виновни са институциите", подчерта омбудсманът. Той обясни, че именно те 20 години с бездействието си са допуснали да има "цар кировци" и те не са само роми, а всички герои на нашето време, които парадират с беззаконията си. "Това вбесява хората", каза Пенчев и посочи, че случаят с Катуница се е оказал черешката на тортата.

След студентския празник 8 декември те отново ще се срещнат, ще обсъдят конкретните искания с идеята те да бъдат окончателно формулирани до края на годината. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА